Το θρίλερ που ακολούθησε την ολοκλήρωση του Eurogroup ήταν ένα από τα βασικά θέματα στις πρώτες αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ.
Το ανακοινωθέν που ποτέ δεν δόθηκε, αλλά και οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν τα βασικά θέματα στα ξένα ΜΜΕ μετά τη λήξη του Eurogroup.
«Ο Βαρουφάκης της Ελλάδας ψάχνει ‘θεραπευτική συμφωνία’ τη Δευτέρα», ήταν ο πρώτος τίτλος του Reuters δευτερόλεπτα μετά την λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Ήρεμο και συγκεντρωμένο παρά τις επτά ώρες διαβουλεύσεων», χαρακτήρισε το Reuters τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών και στη συνέχεια φιλοξένησε τις δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται σε πηγές Ευρωπαίων διπλωματών οι οποίοι τόνιζαν πως υπήρξε ένα έτοιμο ανακοινωθέν από τους εταίρους, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτόαπό την ελληνική πλευρά μετά από συνεννόηση με την Αθήνα.
Ανάλογο είναι και το ρεπορτάζ του Telegraph στο δημοσίευμα του οποίου αναφέρεται χαρακτηριστικά το γεγονός ότι υπήρξε τηλεφώνημα στην Αθήνα για το αν θα γίνει δεκτή η κοινή ανακοίνωση του Eurogroup.
Από τη σελίδα του στο Twitter ο δημοσιογράφος του Economist, Τομ Νατάλ έδωσε το δικό του παρασκήνιο για την συνεδρίαση. Όπως αναφέρει, ο Σόιμπλε αναχώρησε νωρίτερα από το Eurogroup πιστεύοντας ότι υπήρχε συμφωνία για το ανακοινωθέν. «Μόλις έφυγε ο Βαρουφάκης πήρε το λόγο και η συμφωνία ναυάγησε», αναφέρει.
Source: Schaeuble left meeting believing statement agreed. Then Varoufakis took floor to speak again and deal fell apart.
— Tom Nuttall (@tom_nuttall) February 11, 2015
«Η Ελλάδα ελπίζει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη» ήταν ο τίτλος του BBC, που φιλοξένησε τη δήλωση του Γ. Βαρουφάκη πως «είχαν καλό κλίμα οι συζητήσεις» και πως τη Δευτέρα θα υπάρξει συμφωνία με την Ευρωζώνη. Το κείμενο στη συνέχεια μιλά για «αισιοδοξία», αλλά «χωρίς συμφωνία» και συνοδεύεται από ένα ρεπορτάζ της απεσταλμένης του. Με εικόνες όχι μόνο από το Eurogroup αλλά καιαπό το κέντρο της Αθήνας και τον συγκεντρωμένο κόσμο.
Στέκονται επίσης και στη φράση του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ότι οι συζητήσεις ήταν «έντονες και εποικοδομητικές». Το BBC τέλος, μιλά για το σχέδιο της Ελλάδας που θέλει να αντικαταστήσει το υπάρχον αλλά και για το γεγονός ότι οι υπουργοί προειδοποιούν την Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί.
«Το Eurogroup απέτυχε να συμφωνήσει τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα» ήταν ο τίτλος του Bloomberg. Αναφέρεται στις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup, αλλά και στο γεγονός ότι 4 αξιωματούχοι έδωσαν την πληροφορία πως οι υπουργοί βρίσκονται στο «δρόμο μιας συμφωνίας για παράταση του προγράμματος. Στη συνέχεια από την Ελλάδα αναφέρθηκε πως δεν υπήρξε συμφωνία και πως δεν θα δεχτεί η κυβέρνηση παράταση του υπάρχοντος προγράμματος».
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται στην μη επίτευξη συμφωνίας καθώς η παράταση δεν γίνεται δεκτή. Προσθέτει ότι θα υπάρχει συνέχεια με «στόχο να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή και ωφέλιμη συμφωνία». Έχει φωτογραφία από τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους χειρισμούς της Κυβέρνησης.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές «τα έσπασαν», ενώ τονίζεται πως υπήρξαν «αντεγκλήσεις με τις δύο πλευρές να αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν».
Greek bailout talks with Europe break down http://t.co/Sh4JsUyWF0
— FT Brussels (@ftbrussels) February 12, 2015
Το CNN γράφει πως η «συμφωνία είναι πολύ μακριά ακόμη, μετά τις συζητήσεις», ενώ στο κείμενο αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η λιτότητα είναι εκείνη που έχει εξαθλιώσει το λαό και έχει καταστήσει αδύνατο να πληρωθούν τα χρέη. Μιλά για τη «συμφωνία – γέφυρα» που προτείνει η ελληνική πλευρά και φιλοξενεί δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Βαρουφάκη.
Ο Guardian μιλά για αδιέξοδο στη συζήτηση για το χρέος και αναφέρει πως αν και σε αυτή τη συνάντηση δεν αναμενόταν οριστική συμφωνία όλοι περίμεναν πως θα μπει ένα πλαίσιο για τη συνέχιση των συζητήσεων. Αναφέρεται στις διαρροές που υπάρχουν για τηλεφωνική επικοινωνία του Τσίπρα με τον Βαρουφάκη για να μην υποχωρήσει. Χαρακτηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών «λιγομίλητο» και κατά την είσοδό του και κατά την έξοδό του, ενώ τέλος αναφέρει πως αν δεν βρεθεί λύση στο τέλος του μήνα η Ελλάδα ίσως κινδυνέψει να μείνει χωρίς ρευστό.
Η γαλλική Figaro γράφει «Ελλάδα: Επόμενη συνάντηση, Δευτέρα» και στο κείμενο αναφέροντας τα γεγονότα της βραδιάς, φιλοξενεί τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου, οι οποίες ήταν σίγουρα από τις πιο αισιόδοξες της βραδιάς.
Πηγές: TheTOC.gr, Figaro, Guardian, Financial Times, Γαλλικό Πρακτορείο, Bloomberg, BBC, Telegraph, Reuters