Εθνικό Πένθος: Τι σημαίνει, πόσες φορές έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα και πως επηρεάζει τα σχολεία

Εθνικό πένθος: Τι είναι και πώς επηρεάζει την καθημερινότητα

Μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η χώρα κηρύχθηκε σε τετραήμερο εθνικό πένθος. Αλλά τι σημαίνει αυτό και πώς επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών;

Το εθνικό πένθος αποτελεί μία επίσημη έκφραση θλίψης και συμπαράστασης για ένα δυστυχές γεγονός, όπως ο θάνατος σημαντικής προσωπικότητας, μια φυσική καταστροφή ή κάποιο τραγικό περιστατικό. Η κυβέρνηση αποφασίζει την κήρυξή του ως ένδειξη συλλογικού σεβασμού.

Κατά τη διάρκειά του, λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ανάρτηση σημαιών μεσίστια και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων. Επίσης, μικρότερες εκδηλώσεις πένθους, όπως ενός λεπτού σιγή, μπορεί να παρατηρηθούν σε δημόσιες συγκεντρώσεις.

Τι γίνεται με τα σχολεία;

Σε περιόδους εθνικού πένθους, η λειτουργία των σχολείων μπορεί να επηρεαστεί. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε ότι το χρονοδιάγραμμα παραμένει αμετάβλητο. Έτσι, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα επιστρέψουν κανονικά στα μαθήματά τους στις 8 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, μετά τις διακοπές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι, ενώ το εθνικό πένθος αποτελεί σημαντική στιγμή συλλογικής θλίψης, δεν είναι απαραίτητο να επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία όλων των θεσμών της χώρας.

Πότε έχει κηρυχθεί στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος 17 φορές, με πρώτη το 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη.

Exit mobile version