Eστιατόριο τηγανίζει μπιφτέκια στο ίδιο λάδι εδώ και εκατό χρόνια

ίδιο λάδι

Ένα μικρό εστιατόριο στο Μέμφις έχει καταφέρει να ξεχωρίσει όχι μόνο για τα γευστικά του μπιφτέκια αλλά και για ένα εντελώς ασυνήθιστο “μυστικό” παρασκευής: τηγανίζει τα μπιφτέκια του στο ίδιο λάδι εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Μια «ξεχασιά» που έγινε θρύλος

Ο Elmer “Doc” Dyer ίδρυσε το μπέργκερ σποτ του το 1912, βασίζοντας τη συνταγή του σε ένα μυστικό μείγμα καρυκευμάτων. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Ωστόσο, ήταν μια τυχαία παράλειψη που καθόρισε τη μελλοντική πορεία του μαγαζιού: ένας από τους μάγειρες ξέχασε να αλλάξει το λάδι στο τηγάνι και από εκείνη τη στιγμή, τα μπιφτέκια απέκτησαν μια εντελώς ξεχωριστή γεύση.

Το λάδι που δεν άλλαξε …ποτέ

Η Kendall Robertson, σημερινή ιδιοκτήτρια του καταστήματος, επιβεβαιώνει ότι το λάδι στο τηγάνι δεν έχει αλλαχτεί από εκείνη τη νύχτα μέχρι και σήμερα. Όλα τα μπιφτέκια συνεχίζουν να μαγειρεύονται στο ίδιο λίπος που χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από εκατό χρόνια.

Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη: μπάλες κιμά χτυπιούνται με ξύλινο σφυρί, κατεβαίνουν στο καυτό τηγάνι από μαντέμι και τηγανίζονται στο “αρχαίο” λίπος. Επειδή τα λεπτά μπιφτέκια μικραίνουν στο τηγάνισμα, οι πελάτες συνήθως ζητούν διπλή ή ακόμα και τριπλή μερίδα. «Ένα απλό δεν σε χορταίνει», λένε.

Οι πελάτες λατρεύουν το λάδι

Ίσως φαίνεται παράδοξο, αλλά η ιδέα ότι το λάδι είναι τόσο παλιό δεν προκαλεί αποστροφή στους πελάτες. Αντίθετα, πολλοί το θεωρούν το πιο νόστιμο “συστατικό”. Όπως αναφέρει η Robertson, «όχι μόνο δεν τους ενοχλεί, αλλά μερικοί θέλουν το μπιφτέκι τους –ψωμάκι και όλα– να βουτάει ολόκληρο στο λάδι πριν το τυλίξουμε».

Το λάδι δεν τελειώνει ποτέ

Αν αναρωτιέστε αν υπάρχει περίπτωση το μαγαζί να ξεμείνει από το πολύτιμο λάδι, η απάντηση είναι όχι. Ο καρυκευμένος κιμάς απελευθερώνει λίπος κατά το τηγάνισμα, οπότε το λάδι ανανεώνεται συνεχώς. Το μαγαζί μαγειρεύει από 750 έως 1.000 κιλά μοσχαρίσιο κιμά κάθε εβδομάδα και διατηρεί περίπου 10 κουβάδες από το λίπος ως απόθεμα για ώρα ανάγκης.

Παράδοση που δεν είναι μοναδική

Μπορεί η ιστορία του Dyer’s να εντυπωσιάζει, όμως η ιδέα της συνεχούς χρήσης ενός ζωμού ή λίπους δεν είναι κάτι εντελώς μοναδικό. Στην Ταϊλάνδη, υπάρχει εστιατόριο που φτιάχνει νουντλς στον ίδιο ζωμό για πάνω από πέντε δεκαετίες, ενώ στην Ιαπωνία το Otafuku, ένα από τα πιο παλιά noodle shops, διατηρεί τον ίδιο ζωμό από το 1945.

Exit mobile version