Ερντογάν: Η Τουρκία δε θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία

Η έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι αμφίβολη, λέει ο Ερντογάν…

Σε ανακοίνωσή του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου. Η απόφαση του Ερντογάν προέρχεται από την υποτιθέμενη αποτυχία της Σουηδίας να εφαρμόσει πλήρως τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία με στόχο τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των Κούρδων αυτονομιστών, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να υποστηρίξει το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενώ παρακολουθεί διαδηλώσεις από άτομα που θεωρούνται τρομοκράτες στους δρόμους της Στοκχόλμης. Η ετήσια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι η δήλωση του Ερντογάν δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν αξιωματούχοι από τη Σουηδία, τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ ξεκινήσουν συζητήσεις με τους Τούρκους ομολόγους τους στην Άγκυρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας από τις Βρυξέλλες, αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος κατά τις συνομιλίες στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας την ατμόσφαιρα ως εποικοδομητική. Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη δέσμευσή του για συνεχείς προσπάθειες με στόχο την επικύρωση της ιδιότητας μέλους της Σουηδίας το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ απέφυγε να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα ή εγγυήσεις, αναγνωρίζοντας την πιθανότητα να αλλάξει η θέση της Τουρκίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της στάσης της Τουρκίας απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν ληφθεί η κρίσιμη απόφαση.

Η επερχόμενη σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν διάφορα θέματα συλλογικής ασφάλειας και συνεργασίας.

Η πιθανή ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία αποτέλεσε αντικείμενο ενδιαφέροντος και συζήτησης τους τελευταίους μήνες, με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Σουηδίας να εργάζονται για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών και την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα καθορίσει εάν η Σουηδία μπορεί επίσημα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ως κράτος μέλος.

Exit mobile version