Διαδοχικοί σεισμοί στη Σαντορίνη – Χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι εγκαταλείπουν το νησί
Η Σαντορίνη βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Οι συνεχείς δονήσεις προκαλούν αναστάτωση, ενώ πολλοί κάτοικοι και τουρίστες εγκαταλείπουν το νησί, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού.
Τα αλλεπάλληλα σεισμικά φαινόμενα που σημειώνονται στις Κυκλάδες, με επίκεντρο τον ευρύτερο χώρο γύρω από τη Σαντορίνη, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους και τους επιστήμονες. Μέσα σε λίγες ώρες, περισσότεροι από 45 σεισμοί καταγράφηκαν στην περιοχή, με τους μεγαλύτερους να φτάνουν τα 4,3 Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ πολλοί κάτοικοι και εργαζόμενοι έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί, φοβούμενοι μια ισχυρότερη δόνηση, όπως εκείνη του 1956 που είχε προκαλέσει τσουνάμι και τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.
Αδιάκοποι σεισμοί και φόβοι για μεγάλο χτύπημα
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Σαντορίνη σείστηκε διαρκώς, με 45 σεισμούς να καταγράφονται από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί. Οι ισχυρότερες δονήσεις έφτασαν τα 4,3 Ρίχτερ, ενώ τέσσερις ακόμα σεισμοί σημειώθηκαν σε διάστημα 40 λεπτών, με μέγεθος από 3,2 έως 3,5 Ρίχτερ.
Η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς πολλοί θυμούνται τον καταστροφικό σεισμό του 1956, που προκάλεσε τσουνάμι και άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς. Οι σεισμολόγοι, παρακολουθώντας στενά το φαινόμενο, προσπαθούν να καθησυχάσουν τους κατοίκους, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ισχυρής δόνησης.
Ο σεισμολόγος Κωνσταντίνος Παπαζάχος δήλωσε πως είναι άγνωστο αν πρόκειται για προσεισμική δραστηριότητα, ενώ σημείωσε πως το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες. Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας διαβεβαίωσε πως το ρήγμα της Αμοργού δεν έχει ενεργοποιηθεί, όπως πολλοί φοβούνταν.
Συνεχής παρακολούθηση και μέτρα προστασίας
Η ανησυχία των αρχών είναι μεγάλη, γι’ αυτό και έχουν αποσταλεί στο νησί κλιμάκια της ΕΜΑΚ, πυροσβέστες και ειδικοί επιστήμονες. Ο στόχος είναι η ασφάλεια των κατοίκων και η ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας.
Έχουν ήδη τοποθετηθεί υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που συνδέονται με εκείνους στη στεριά, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής φύση των σεισμών. Οι επιστήμονες τονίζουν πως οι σεισμοί δεν σχετίζονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής και θεωρούν πως το μεγαλύτερο πιθανό μέγεθος δόνησης δεν θα ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ.
Παράλληλα, η κατολίσθηση στην Κόκκινη Παραλία έχει κινητοποιήσει τις αρχές, οι οποίες προειδοποιούν όσους παραμένουν στο νησί να αποφεύγουν επικίνδυνα σημεία.
Συναντήσεις κορυφής για την αντιμετώπιση της κατάστασης
Σήμερα αναμένονται δύο κρίσιμες συσκέψεις για τους σεισμούς στις Κυκλάδες. Στην πρώτη, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί, θα προεδρεύσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Στη δεύτερη θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την ίδια στιγμή, τα σχολεία και τα καταστήματα στη Σαντορίνη έχουν κλείσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νησιά της περιοχής, όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι έντονη.
Μαζική αποχώρηση κατοίκων και τουριστών
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα έχει αναγκάσει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Σαντορίνη μέσα σε λίγες ημέρες.
Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες έφυγαν είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα, φοβούμενοι νέους ισχυρούς σεισμούς. Συγκεκριμένα, περίπου 7.000 άνθρωποι και 1.200 οχήματα επιβιβάστηκαν σε πλοία, ενώ άλλοι 4.000 ταξίδεψαν αεροπορικώς.
Αρχικά υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες για υπερβολικά ακριβά εισιτήρια, ωστόσο, μετά από πιέσεις των αρχών, οι τιμές μειώθηκαν ώστε να διευκολυνθεί η αποχώρηση όσων επιθυμούσαν να φύγουν.
Έρημα τα άλλοτε πολυσύχναστα Φηρά
Οι εικόνες από τα Φηρά, την πρωτεύουσα της Σαντορίνης, είναι εντυπωσιακές και ταυτόχρονα θλιβερές. Οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι, με ελάχιστους κατοίκους να κυκλοφορούν.
Το μόνο μέρος όπου παρατηρείται κάποια κινητικότητα είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία, όπου μικρές ουρές σχηματίζονται από ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν διαθέσιμα εισιτήρια για να φύγουν, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς.
Η κατάσταση στη Σαντορίνη παραμένει κρίσιμη, με τους επιστήμονες να συνεχίζουν την παρακολούθηση των σεισμών και τις αρχές να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.
Σταθεροποίηση ή απλή παύση;
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε πως παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη σεισμική δραστηριότητα, κάτι που ίσως σημαίνει πως η περιοχή βιώνει ένα φαινόμενο «σμηνοσειράς» – δηλαδή συνεχόμενων σεισμών που σταδιακά εξασθενούν.
«Θα μπορούσε να είναι και καλό σημάδι» δήλωσε, ενώ αποκάλυψε πως από την αρχή του μήνα έχουν σημειωθεί 440 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ και 73 άνω των 4 Ρίχτερ.