Έρχεται νέο κύμα προσφύγων από την Τουρκία -Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ετοιμάζουν στο Μαξίμου

Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω του προσφυγικού, καθώς οι ροές μεταναστών και προσφύγων ολοένα και αυξάνονται, με αποτέλεσμα να επικρατεί και πάλι το αδιαχώρητο στα νησιά.

Ενδεικτικό είναι πως η αύξηση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχει φτάσει στο 76% μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Plan B ετοιμάζουν Μουζάλας-Βίτσας 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Tα Νέα», ο πρωθυπουργός αναμένεται να διακόψει τις διακοπές του προκειμένου να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη. Εχει ήδη ζητήσει από τους δύο αρμόδιους υπουργούς, Γιάννη Μουζάλα και Δημήτρη Βίτσα, να επεξεργαστούν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, με το οποίο η Αθήνα θα απευθυνθεί πρωτίστως στους Ευρωπαίους εταίρους.

[ad id=”215657″]

Το Μαξίμου αγχώνεται, καθώς φοβάται πως η Ελλάδα θα είναι η παράπλευρη απώλεια στην άγρια κόντρα ανάμεσα σε Ερντογάν και ΕΕ, αφού πλέον η συμφωνία που είχε υπογραφεί για το προσφυγικό είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, καθώς η αύξηση που παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές είναι εντός ορίων.

Σχέδιο για μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα
Την ίδια ώρα, τη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών, των οποίων εκκρεμεί η σε δεύτερο βαθμό εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, προκρίνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την πίεση που υφίστανται εξαιτίας της υπέρβασης πληρότητας των κέντρων υποδοχής. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ενεργοποιεί ένα Plan B, καθώς η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας προβλέπει την παραμονή όσων εισέλθουν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και μετά στα κέντρα πρώτης υποδοχής μέχρι την οριστική απόφαση επί της αιτήσεως ασύλου.

[sc name=”Facebook Like” ]

Πάνω από 10.000 εγκλωβισμένοι στα νησιά 
Σύμφωνα με τη σημερινή συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στα νησιά ξεπέρασαν τους 10.000. Στη Χίο βρίσκονται 2.930 μετανάστες, ενώ καταγράφηκαν 35 νέες αφίξεις. Στη Λέσβο έφθασαν από χθες ακόμα 34 άτομα, ενώ στο νησί βρίσκονται συνολικά 4.129 μετανάστες. Στην Σάμο καταγράφηκαν 4 αφίξεις, με τους εγκλωβισμένους μετανάστες να είναι 1.351. Στη Λέρο βρίσκονται 673 μετανάστες, στην Κω 927 και στην Κάλυμνο 23, ενώ τις τελευταίες ώρες έφτασαν στο νησί ακόμη 17 μετανάστες.

Στους 57.098 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα
Στους 57.098 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα στοιχεία υπολογίζονται και 7.638 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (2.756), ενώ εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 2.300 άτομα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένουν 10.042 πρόσφυγες, ενώ σημειώθηκαν 90 νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.
Στην Αττική φιλοξενούνται 9.881 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.456 και στη νότια 242. Στους 27 χώρους της βόρειας Ελλάδας κατεγράφησαν 21.777 πρόσφυγες.

Λιμενικοί Χίου-Σάμου: Εχουμε στοχοποιηθεί από τους μετανάστες
Προ των ευθυνών της θέτει την κυβέρνηση για πολλοστή φορά η Ένωση Λιμενικών Υπαλλήλων Χίου-Σάμου, με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος. Με τον συνολικό αριθμό των μεταναστών να υπερβαίνει τα 2.900 άτομα στη Χίο και τα 1.500 στη Σάμο, οι λιμενικοί κάνουν λόγο για άκρως ασφυκτική και επικίνδυνη κατάσταση, σημειώνοντας ότι όσο περνάει ο καιρός, τα νεύρα όλων «τεντώνουν».

Η κατάσταση στα λιμάνια
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, καθημερινά συγκεντρώνεται στους κατάπλοες των πλοίων μεγάλος αριθμός μεταναστών, οι οποίοι περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία για να μπορέσουν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής. «Πώς 8 λιμενικοί σε υπηρεσία στη Λιμενική Αρχή Χίου θεωρείται ότι είναι εφικτό να συγκρατήσουν έναν όχλο που δεν έχει τίποτα να χάσει και για πόσο; Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα και κανένας δεν ασχολείται σοβαρά. Έως πότε; Ωσότου γίνει κάτι άσχημο σε κάποιον συνάδελφο ή σε κάποιον πολίτη;», διερωτώνται οι λιμενικοί σε επιστολή τους.

«Μόνο στα σπίτια μας ασφαλείς»
Εκτός των άλλων, οι λιμενικοί θέτουν ζήτημα ασφάλειας, τόσο δική τους όσο και των οικογενειών τους. «Τα πρόσωπά μας είναι πια γνωστά. Η Χίος και η Σάμος δεν είναι Πειραιάς και Αθήνα, αλλά μια μικρή κοινωνία. Ο μόνος τρόπος πλέον για να είμαστε ασφαλείς είναι να μένουμε σπίτια μας, αφού όπου κι αν πάμε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, συναντάμε ομάδες μεταναστών να τριγυρνούν ανεξέλεγκτα στο νησί, γνωρίζοντας όλοι την ιδιότητά μας αφού έχουμε ασχοληθεί λίγο ή πολύ μαζί τους, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αποτρέποντάς τους από το  “όνειρο” και ξετρυπώνοντάς τους από ένα φορτηγό που κρύφτηκαν για να “αποδράσουν”», προσθέτουν.
iefimerida.gr

Exit mobile version