Με απάθεια φαίνεται να αντιμετωπίζεται το γεγονός των νεκρών από κορονοϊό στην Ελλάδα, τη στιγμή που όποιος χρειαστεί νοσοκομείο και διασωλήνωση συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί σε ράντζα σε διαδρόμους και αλλού…
Στα μισά του Νοεμβρίου η Ελλάδα βαδίζει ακάθεκτη στην καρδιά της Πανδημίας και τα νοσοκομεία μοιάζουν κουρασμένα για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση. Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου είναι νεκροί ξεπερνούν τους 800 και μόνο χθες είχαμε 80 νέους θανάτους.
Οι διασωληνώσεις διατηρούνται σε αυξημένα επίπεδα και είναι δεδομένο πώς οι θάνατοι τις επόμενες ημέρες θα κινηθούν ψηλά και θα ζήσουμε έναν βαρύ χειμώνα.
Μέχρι χθες και από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.766 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Την 1η Νοεμβρίου η Ελλάδα είχε 15.990 θανάτους.
Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κορονοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο» είπε με νόημα και συμπλήρωσε: «Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ μέτρια, επιεικής χαρακτηρισμός, αποτελέσματα».
Όπως ήταν λογικό οι δηλώσεις προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, η διενέργεια της οποίας ανατέθηκε σε εισαγγελέα, θα διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών αυτών, καθώς και αν έχουν τυχόν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.
ΣΥΡΙΖΑ: «Πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, σε πρόχειρα κρεβάτια που βαφτίζουν ΜΕΘ;»
Την κατάσταση στις ΜΕΘ λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα μας, ειδικά μετά τις καταγγελίες του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρεται σχετικά: Μετά την εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Βασιλακόπουλου για πρόχειρες ΜΕΘ που οδήγησαν δε έκρηξη της θνητότητας και τις επώνυμες καταγγελίες συγγενών για τους ανθρώπους τους ότι απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ακόμα στο ερώτημα που θέτουμε τόσες μέρες:
Πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ και σε πρόχειρα κρεβάτια τα οποία βαφτίζουν ΜΕΘ με έναν αναπνευστήρα;
Επιμένουν στην κυβέρνηση ότι δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και ενώ μετράμε πάνω από 16 χιλιάδες απώλειες, δεν χρειαζόμαστε ένα «πολυτελές ΕΣΥ» όπως έλεγε ο κ. Σκέρτσος;
Τελικά αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει ξεφύγει η πανδημία; Ότι μπορεί να χάνονται άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, αλλά ο ίδιος και η προπαγάνδα του θα πουλάνε τρέλα ότι έχει ενισχύει το ΕΣΥ;
«Οταν ακούμε ότι υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σημαίνει ότι έχει ήδη γίνει επιλογή»
«Οταν ακούμε ότι υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σημαίνει ότι έχει ήδη γίνει επιλογή». Την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στα Δημόσια νοσοκομεία περιέγραψε ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
«Σε αυτή τη φάση, είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της επιλογής ασθενών και πια διασωληνώνονται ασθενείς σε Τμήματα, χειρουργεία, ακόμη και διαδρόμους αν χρειαστεί».
Όπως τόνισε είναι τέτοια η πίεση και τόσο αυξημένες οι ανάγκες που δεν υπάρχει σύστημα Υγείας που να μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Γι αυτό πρέπει πάση θυσία να ελεγχθεί η μόλυνση στην κοινότητα. «Ποτέ δεν είναι αργά να εμβολιαστούμε. Να επισπεύσουμε την τρίτη δόση και τη δεύτερη δόση της Johnson, τόνισε, δεδομένου πως όσο ο ιός διασπείρεται και μεταλλάσσεται, παρακάμπτει την ανοσία» επεσημανε, ζητώντας ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ αλλά και πίεση στους ανεμβολίαστους.
«Ασθενείς με Covid νοσηλεύονται σε κοντέινερ»
Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΘΡΙΑΣΙΟ καταγγέλει Ραγδαία αύξηση εισαγωγών και νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα ασθενείς με COVID να νοσηλεύονται σε «κοντέινερ» και διασωληνωμένοι ασθενείς μη COVID σε απλές κλίνες.
Σύμφωνα με την επιστολή του Σωματείου προς το υπουργείο Υγείας και τους διοικητές της 2ης ΥΠε και του νοσοκομείου. «η κυβέρνηση αρνείται την ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό, την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και την στελέχωση και πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου Δ. Αττικής «Αγ. Βαρβάρα».
Όπως λένε, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ» – που διαψεύδεται από τη μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 1938 εργαζόμενους (από 78.220 τον Ιανουάριο 2020 σε 76.282 τον Σεπτέμβριο 2021), στις οποίες προστέθηκαν οι αναστολές εργασίας περισσότερων από 6.000 εργαζομένων, καθώς και της χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων κατά 22 εκατ. και για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ., η πραγματικότητα είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία «πλημμυρίζουν» από ασθενείς COVID-19 και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νοσοκομεία «μιας νόσου».