Πώς επηρεάζει το φαινόμενο La Nina το χειμώνα στη χώρα μας
Το φαινόμενο La Nina, που επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, όπως φαίνεται θα επηρεάσει και την Ευρώπη το επερχόμενο χειμώνα.
Εκτός από αυτό οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι αναφέρουν πως και άλλοι παράγοντες θα όπως η συμπεριφορά της πολικής δίνης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον φετινό χειμώνα σε Ευρώπη και Αμερική.
Όπως αναφέρει το forecastweather.gr, oι μετεωρολόγοι του Accuweather ισχυρίζονται πως ο επερχόμενος χειμώνας στα νότια τμήματα της Ευρώπης θα θυμίζει τον περσινό χειμώνα.
Το ερχόμενο Ισχυρό La Ninia αναμένεται να κορυφωθεί πέρι το τέλος του Φθινοπώρου και οι επιπτώσεις του να είναι ορατές μέχρι και τις αρχές της ερχόμενης άνοιξης (2022).
Σύμφωνα με τον Roys, οι ανεμοθύελλες αναμένεται να επηρεάσουν την χώρα της Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας φέτος το χειμώνα.
Τον περασμένο χειμώνα, 12 ανεμοθύελλες επηρέασαν και ονομάστηκαν από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου. Συνήθως, μια ανεμοθύελλα ονομάζεται από τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας που πρόκειται να υποστεί τις χειρότερες επιπτώσεις από αυτήν.
Χάρτης La Linia
Φαίνεται πως αρκετές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έχουν δεχτεί αξιόλογες βροχοπτώσεις στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά οι επιστήμονες τις Αμερικής επισημαίνουν πως ο φετινός χειμώνας μπορεί να έχει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε χώρες όπως η Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και η Πορτογαλία όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Accuweather Tyler Roys.
Χάρτης χιονοπτώσεων στην Ευρώπη.
Ανατολική Ευρώπη ( Πρόβλεψη)
Σε αντίθεση με τις περιοχές που επηρεάζονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, οι οποίες προβλέπεται να παραμείνουν κοντά ή ακόμη και μερικούς βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό, οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι οι εσωτερικές μερίδες της Ανατολικής Ευρώπης θα είναι στο μάτι του ταύρου για ακατάλληλα κρύο αέρα αυτό το χειμώνα.
“Εάν μια βολή κρύου αέρα εκτοξευθεί από την πολική δίνη , ο πυρήνας αυτού του κρύου θα καταλήξει να εγκατασταθεί σε περισσότερα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης”, εξήγησε ο Roys.
Η περιοχή με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για θερμοκρασίες αρκετούς βαθμούς κάτω από την κανονική φέτος το χειμώνα περιλαμβάνει μια περιοχή από την κεντρική Ουκρανία, βόρεια έως τη Λετονία και την Εσθονία και δυτικά μέχρι τη Σλοβακία και την Πολωνία.
Τι μπορεί να σημαίνει η Πολική Δίνη για την χώρα μας;
Αν επαληθευτούν τα προγνωστικά για την ανατολική και νότια Ευρώπη η Πολική Δίνη μπορεί δημιουργήσει στην χώρα μας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πολλά χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Επίσης μεγάλο ρόλο θα παίξει ο Πολικός Αεροχείμαρος ο οποίος γενικά περιορίζει τις αέριες μάζες να κινηθούν προς τα νότια.
Π.Χ:
Κάτω από πολύ εξαιρετικές συνθήκες, νότιες θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται προς την αρκτική περιοχή, πιέζοντας τον πολικό αεροχείμαρρο σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργηθεί ‘χαοτική’ κατάσταση στην κίνηση της πολικής δίνης. Το αποτέλεσμα είναι ο εκτροχιασμός της από την κανονική της πορεία, όπως ακριβώς ένα ποδήλατο ή ένα αυτοκίνητο την ώρα που προσπαθεί να πάρει μια κλειστή στροφή, και ξεφεύγει από την πορεία του και εκτροχιάζεται λόγω της φυγόκεντρου δύναμης”.
Τι είναι ο πολικός αεροχείμαρος (Jet stream) :
Οι αεροχείμαρροι είναι ρεύματα ταχέως κινουμένων αερίων μαζών σε ύψος 10-15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους, μεταξύ δηλαδή τροπόσφαιρας και στρατόσφαιρας. Συνιστούν ζώνες πού εκτείνονται σέ μήκος χιλιάδες χιλιόμετρα, ενώ έχουν πλάτος μερικές εκατοντάδες και πάχος μερικά μόνο χιλιόμετρα. Σχηματίζονται στο διαχωριστικό όριο μεταξύ θερμών αερίων μαζών και ψυχρών της ανώτερης τροπόσφαιρας (τροπόπαυση) και κατευθύνονται εν είδει τεραστίου δράκοντος από δυσμάς προς ανατολάς με συχνές μετατοπίσεις κατά την πορεία τους.
Με περίσσιο ρίσκο πλημμυρών και γενικά ένα πλούσιο υετικό και βαρομετρικό μοτίβο φαίνεται να κυλά ο χειμώνας του 2021-2022 σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής εταιρείας AccuWeather Inc. Ενώ η πληθώρα υετικών ποσοτήτων φαίνεται σύμφωνα και με την παρακάτω φωτογραφία να επηρεάζει και τη χερσόνησο των Βαλκανίων καθώς και τις γειτονικές μας χώρες Ιταλία και Τουρκία.
Ενώ για τους λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών σπορ, μάλλον ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα αφού σύμφωνα με του Αμερικανούς, η ανατολική Ευρώπη, όπου είναι η πρωτογενής πηγή ψυχρών αερίων μαζών για τη χώρα μας, θα έχει χαμηλές θερμοκρασίες και περιόδους βροχοπτώσεων αλλά και χιονιού. Στη χώρα μας η παρέλαση των βαρομετρικών συστημάτων γιατί όχι να μην συνδυαστεί και μία κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών, χαρίζοντας στιγμές με το λευκό επισκέπτη πρωτίστως από τα ορεινά.