Με διαδικασίες εξπρές η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Μια σημαντική απόφαση πήρε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην μάχη κατά του κορονοϊού δίνοντας «άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση» στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα του covid-19.
«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορονοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
«Η σημερινή παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της covid-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά αυτού του ιού», πρόσθεσε.
«Δίνουμε την άδεια λιγότερο από ένα μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα μόλις διατίθενται νέες θεραπείες», επεσήμανε η Κυριακίδου.
«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι βασική προτεραιότητα της Κομισιόν και για τον λόγο αυτό τα στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη εξετάστηκαν σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος.
Η άδεια για τη χρήση της ρεμδεσιβίρης δόθηκε μία εβδομάδα μετά τη σχετική σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ κανονικά χρειάζονται 67 ημέρες.
Και δεξαμεθαζόνη για τους φτωχούς
Την ίδια ώρα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ποσότητα του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη, το οποίο έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό στην θεραπεία ασθενών με Covid-19 που βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, για έως και 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Την προκαταβολική αυτή αγορά δεξαμεθαζόνης διαπραγματεύεται η UNICEF βάσει συμφωνίας της οποίας ηγήθηκαν οι UNITAID και Wellcome, στο πλαίσιο του σχεδίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της πρόσβασης σε θεραπευτικά σκευάσματα, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση υπηρεσιών του ΟΗΕ.
“Με αυτήν την αγορά εκ των προτέρων αποσκοπούμε να διασφαλίσουμε ίση πρόσβαση για τις χώρες με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα στο φάρμακο που σώζει ζωές, την δεξαμεθαζόνη, για την θεραπεία της Covid-19 και να αποφύγουμε ελλείψεις που θα προκύψουν από τα υψηλά επίπεδα ζήτησης από άλλα μέρη του κόσμου”, δήλωσε ο Φιλίπ Ντιούντον, ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή της UNITAID.