Επιδόθηκε στην κυβέρνηση το σχέδιο συμφωνίας των θεσμών

Ανοικτά παραμένουν τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά. Τι ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σε εξέλιξη η συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σε εργασιακά και δημοσιονομικά εντοπίζονταν τα δύο μεγάλα κενά του προσχεδίου για το αναθεωρημένο μνημόνιο τα οποία θα κληθεί να καλύψει μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έλεγε πριν λίγη ώρα, ότι στο πεδίο των δημοσιονομικών και σε ότι αφορά το 2017 η διαφορά με τους θεσμούς είναι πλέον μηδαμινή και δεν ξεπερνά τα 50εκ ευρώ. Συνεπώς, ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου θα κατατεθεί κανονικά αύριο στην Βουλή.

Η ίδια πηγή παραδέχονταν όμως ότι για το 2018 παραμένει η διαφορά που έχουν εντοπίσει η θεσμοί και φτάνει τα 600εκ ευρώ.

Πρόβλημα υπάρχει και με το πακέτο της παιδείας και εντοπίζεται στο θέμα του νομοθετικού πλαισίου γα τις απολύσεις εκπαιδευτικών στην ιδιωτικής εκπαίδευση για το οποίο οι θεσμοί και ειδικότερα το ΔΝΤ ζητούν να αλλάξει.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης, τα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ομαδικές απολύσεις αναδεικνύονται ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά αρνείται κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Ωστόσο οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν ώστε να καταργηθεί η διοικητική έγκριση δηλαδή η έγκριση των ομαδικών απολύσεων από το υπουργείο εργασίας γεγονός που πρακτικά θα απελευθερώσει τελείως το όριο των απολύσεων.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, οι πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τεθεί ζήτημα για το ύψος του, αλλά για τον τρόπο καθορισμού του. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του στους κοινωνικούς εταίρους, ενώ οι θεσμοί, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στο σημείο αυτό.

Exit mobile version