Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Μαΐου

Εορτολόγιο

Πέμπτη 8 Μαΐου και το εορτολόγιο τιμά όσους φέρουν τα ονόματα Αρσένιος, Αρσένης, Αρσενία, Αρσίνα, Αρσινόη, Θεολόγος, Θεολόγης, Θολόγος, Θολόγης, Θολόης, Θεολογία, Θολογία, Μήλιος, Μήλης, Μηλιώ, Μηλιά, Μηλίτσα και Κασσιόπη.

ο όσιος Αρσένιος ο Μέγας

Ο Όσιος Αρσένιος γεννήθηκε στη Ρώμη από ευσεβείς και εύπορους γονείς και υπηρέτησε ως διάκονος στην τοπική Εκκλησία. Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου (379–395 μ.Χ.) και διακρίθηκε για τη σοφία, το ήθος και την πνευματική του ζωή. Ασχολήθηκε με την προσευχή, τη λατρεία, τη μελέτη και την εφαρμογή των θείων εντολών, φτάνοντας στη γνώση που δεν εξηγείται λογικά αλλά αποκαλύπτεται από τον Θεό σε καθαρές καρδιές.

Με τη βοήθεια του αυτοκράτορα Γρατιανού και του Πάπα Ιννοκεντίου, προσελήφθη ως διδάσκαλος των γιων του Θεοδοσίου, Αρκαδίου και Ονωρίου. Μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου του αποδόθηκαν τιμές και του απονεμήθηκε ο τίτλος του πατρικίου. Παρά την κοινωνική του θέση, ποθούσε την απομάκρυνση από την κοσμική δόξα και προσευχόταν να τον οδηγήσει ο Θεός στον δρόμο της σωτηρίας. Τελικά, άκουσε θεϊκή φωνή που του ζήτησε να εγκαταλείψει τον κόσμο.

μοναστική ζωή στην Αίγυπτο

Ακολουθώντας την ουράνια πρόσκληση, απαρνήθηκε τα πλούτη και τη δημόσια ζωή, και μεταμφιεσμένος κατευθύνθηκε στην Αίγυπτο. Εκεί, εγκαταστάθηκε στη Σκήτη και εκάρη μοναχός. Ο Θεός του υπέδειξε να ασκηθεί στην ησυχία και τη σιωπή. Οι γνώσεις του, η ταπεινοφροσύνη και οι αρετές του τον ανέδειξαν σε πνευματικό ηγέτη ανάμεσα στους μοναχούς της ερήμου. Η φήμη του εξαπλώθηκε και πολλοί κατέφθαναν για να ακούσουν τη διδασκαλία του και να λάβουν την ευλογία του. Ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος τον επισκεπτόταν τακτικά για θεολογικές και εκκλησιαστικές συμβουλές.

Σε μία από αυτές τις επισκέψεις, ο Θεόφιλος με συνοδούς του του ζήτησαν πνευματικό λόγο. Ο Όσιος απάντησε:
«Εάν σας πω κάποιο λόγο, θα τον εφαρμόσετε;»
Εκείνοι συμφώνησαν, κι αυτός αποκρίθηκε:
«Όπου ακούετε ότι βρίσκεται ο Αρσένιος, μην πλησιάζετε σε αυτόν».
Η απάντηση αυτή φανερώνει το βάθος της ταπείνωσής του, σύμφωνα με τον λόγο «ὅσο μέγας εἶ, τοσούτον ταπείνου σεαυτόν».

οι τελευταίες του ημέρες και η ταπεινή επιθυμία

Για να απομακρυνθεί από τις επαφές με τον κόσμο και τις επιδρομές των βαρβάρων, με τους μαθητές του Αλέξανδρο και Ζωίλο μετέβη στην Πέτρα, κοντά στη Μέμφιδα, και έπειτα στην Κανώπη, όπου και εκοιμήθη εν ειρήνη το 445 μ.Χ. Όταν πλησίαζε η ώρα του τέλους του, ρωτήθηκε πώς ήθελε να ταφεί. Απάντησε ταπεινά:
«Ὦ, τέκνα μου, νὰ δέσετε σχοινίον εἰς τοὺς πόδας μου καὶ νὰ μὲ σύρετε εἰς τὸ βουνόν».

ο Ευαγγελιστής Ιωάννης και η σημερινή του εορτή

Ο Ιωάννης, αγαπημένος μαθητής του Χριστού και συγγραφέας του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου και των τριών Καθολικών Επιστολών, τιμάται σήμερα για ένα θαυμαστό γεγονός. Η 8η Μαΐου σχετίζεται με την εμφάνιση θαυματουργής κόνεως από τον τάφο του Ευαγγελιστή, γνωστής και ως «επίγειο μάνα», μέσω της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος.

το θαυμαστό τέλος του στην Έφεσο

Με θεία φώτιση, ο Ιωάννης προείδε την αναχώρησή του από τη ζωή. Μαζί με τους μαθητές του βγήκε από την Έφεσο και υπέδειξε ένα σημείο όπου άνοιξαν τάφο. Μπήκε μέσα ζωντανός και εκοιμήθη με ειρήνη. Έκτοτε, ο τάφος του έγινε πηγή ιαμάτων.

Η Σύναξη του Αγίου τελούνταν στον λαμπρό ναό του στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή που λεγόταν Έβδομον, στο σημερινό Μακροχώρι. Ο ιστορικός Σωκράτης ο Σχολαστικός αναφέρει τον ναό αυτόν ήδη από τα τέλη του 4ου αιώνα. Κατά τον 9ο αιώνα, ο ναός είχε υποστεί φθορές — πιθανότατα από σεισμούς ή κακοκαιρίες — και ανοικοδομήθηκε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο τον Μακεδόνα.

Exit mobile version