Εμβολιασμός παιδιών 5 έως 11: Εισήγηση ν’ ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα παιδιά

δόση

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Το τραγικό γεγονός με το θάνατο ενός 14χρονου κοριτσιού στη Λαμία φέρνει αλλαγή δεδομένων και νέα εισήγηση για τα εμβόλια στα παιδιά.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συστήσει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, με τα εμβόλια να φτάνουν στην Ελλάδα στα μέσα Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr μάλιστα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εισηγηθεί η πλατφόρμα να ανοίξει για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας και όχι μόνο για όσα πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Ο άδικος θάνατος της 14χρονης μαθήτριας από τη Λαμία, που έχασε τη ζωή της μετά από επιπλοκές του κορονοϊού, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και έχει ανησυχήσει τους γονείς πολλών παιδιών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η άτυχη 14χρονη δεν έπασχε από υποκείμενο νόσημα και δεν είχε εμβολιαστεί κατά της Covid.

Οι γιατροί υποστηρίζουν, πως η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί την πιο τραγική απόδειξη για τη σημασία της οριζόντιας προστασίας όλων των παιδιών κάτω των 18 ετών, μέσω του εμβολιασμού.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr πως δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποια παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα απέναντι στην νόσο Covid-19 και ως εκ τούτου θα πρέπει όλα να εμβολιαστούν χωρίς εξαιρέσεις!

«Η 14χρονη από τη Λαμία είναι το τέταρτο παιδί που χάνεται στη χώρα μας στην πανδημία. Εμείς δεν είπαμε ποτέ, πως πεθαίνουν μόνο όσα παιδιά πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και κανείς δεν ξέρει ποιο παιδί θα νοσήσει βαριά. Κατά κανόνα παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα, αλλά σε ένα ποσοστό μπαίνουν στις ΜΕΘ, διασωληνώνονται και μπορεί να έχουμε και θανάτους. Κατ’ εξαίρεση βέβαια, αλλά συμβαίνει. Γι’ αυτό θα πρέπει όλα τα παιδιά να εμβολιαστούν», αναφέρει.

Τι συνέβη με την 14χρονη μαθήτρια

Να σημειωθεί πως η άτυχη μαθήτρια της Γ’ τάξης στο 4ο Γυμνάσιο Λαμίας, είχε ελαφρά συμπτώματα, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κι ενώ βρισκόταν σε πορεία ανάρρωσης, εμφάνισε αιφνίδια επιδείνωση και εισήχθη στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου υπέστη διπλή ανακοπή και κατέληξε, πριν προλάβει να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, αναφέρει πως μπορεί ένα παιδί να είναι ασυμπτωματικό ή με ελαφρά συμπτώματα και δύο με τρεις εβδομάδες μετά να παρουσιάσει επιδείνωση.

«Αυτό που λέμε μετά Covid πολυφλεγμονώδες σύνδρομο (τύπου Kawasaki), που πιάνει καρδιά, νεφρά και πνεύμονες. Μπορεί τότε η θνησιμότητα να είναι πολύ μεγαλύτερη, δηλαδή 2%. Και παρουσιάζεται 2 με 6 εβδομάδες μετά, ανεξάρτητα αν το παιδί είχε συμπτώματα όταν διαπιστώθηκε η αρρώστια του. Επομένως υπάρχει κίνδυνος, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο μεγάλος όσο αυτός που έχουν οι μεγάλοι», σχολιάζει.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, συγκεκριμένοι λόγοι που ένα παιδί με Covid εμφανίζει αιφνίδια συμπτώματα, λένε οι επιστήμονες. Η 14χρονη βρέθηκε στο νοσοκομείο με καταβολή και συμπτώματα αφυδάτωσης, ενώ κατά την παραμονή της στα Επείγοντα παρουσίασε θρόμβους και στη συνέχεια καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

«Αυτό το παιδί ήταν και αφυδατωμένο», αναφέρει ο καθηγητής και εξηγεί: «Αυτό τι σημαίνει; Ξέρουμε ότι ο Covid κάνει θρομβώσεις και στα αγγεία της καρδιάς. Γι’ αυτό λέγαμε, όταν κατηγορούσαν το εμβόλιο της AstraZeneca και χαθήκαν τρεις γυναίκες, πως κι η Covid κάνει θρομβώσεις σ’ αυτούς που νοσούν. Και μάλιστα 10 φορές περισσότερο από το εμβόλιο, όπως και για τις περικαρδίτιδες και μυοκαρδίτιδες με το εμβόλιο της Pfizer. H νόσος κάνει περισσότερες τέτοιες επιπλοκές από τις σπανιότατες των εμβολίων. Το ότι το παιδί δεν είχε εμβολιαστεί είναι το μόνο σίγουρο για να έχει τέτοια κατάληξη», σχολιάζει.

Εμβόλιο Pfizer για παιδιά: 60.000 δόσεις στα μέσα Δεκεμβρίου

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα οι πρώτες 60.000 παιδικές δόσεις του εμβολίου Comirnaty των εταιρειών Pfizer / BioNTech και η πλατφόρμα για τις ηλικίες 5-11, αναμένεται να ανοίξει μέσα στις γιορτές.

Η έγκριση που έχει λάβει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), αφορά χαμηλότερη δόση (10 μg σε σύγκριση με 30 μg), ενώ το εμβόλιο θα χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις, με διαφορά τριών εβδομάδων.

«Το έχουμε πει από τον Μάϊο: Πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν όλα και σ’ αυτές τις ηλικίες, αλλά και στις μικρότερες που θα εγκριθεί, δηλαδή 2 με 5 ετών. Θα είναι μικρή η δόση, στο 1/3 της δόσης των ενηλίκων και το 1/10 της δόσης της Moderna όταν λάβει έγκριση και δεν έχει παρενέργειες» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μάλιστα, εισηγήθηκε στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να υπάρξει σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών και ισχυρή σύσταση για τα παιδιά υψηλού κινδύνου. Το ίδιο υποστηρίζει και ο επίσημος επιστημονικός φορέας των παιδιάτρων.

«Η θέση της Παιδιατρικής Εταιρείας είναι τα παιδιά να πάνε να εμβολιαστούν άμεσα και μόλις έρθει το εμβόλιο. Γιατί θα είναι σε δύο δόσεις και θέλει 20 μέρες από την πρώτη στη δεύτερη και μετά ακόμη 15 ημέρες να δημιουργηθούν αντισώματα για να έρθει η προστασία. Οπότε φτάνουμε τον ενάμιση μήνα. Αν το εμβόλιο χορηγηθεί μετά τις γιορτές προβλέπεται η προστασία των παιδιών αυτών να έρθει μέσα με τέλη Φεβρουαρίου. Επομένως πρέπει να πάνε όλα τα παιδιά το συντομότερο δυνατό. Αν το αμελήσει κανείς και το αφήσει για αργότερα θα υπάρξουν προβλήματα», σημειώνει ο καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Παιδιατρική Εταιρεία: Λιγότερες οι παρενέργειες στα παιδιά 5-11 ετών

Οι μελέτες της εταιρείας Pfizer στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξαν πως στη μειωμένη δόση, ανέπτυξαν επίπεδα αντισωμάτων εξίσου ισχυρά με τους εφήβους και τους νέους ενήλικες.

Από τα 1.305 παιδιά που έκαναν το εμβόλιο, τρία ανέπτυξαν COVID-19 σε σύγκριση με 16 από τα 663 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη μελέτη το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19 (αν και το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%).

Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε στα παιδιά αποδείχθηκε επίσης ασφαλής, με παρόμοιες ή και λιγότερες προσωρινές παρενέργειες που βιώνουν οι έφηβοι.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΕΜΑ, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, κόπωση, πονοκέφαλο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Κωνσταντόπουλος, επιβεβαιώνει το ασφαλές προφίλ του φαρμάκου.

«Απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, κι έχουν γίνει αρκετά εκατομμύρια εμβόλια στην Αμερική στα παιδιά αυτής της ηλικίας και δεν έχουν παρουσιάσει ούτε περικαρδίτιδα, ούτε μυοκαρδίτιδα, ούτε άλλες παρενέργειες που κάνει στους εφήβους. Είναι ακόμη πιο ασφαλές και φαίνεται ότι κάνει μόνο τοπικές αντιδράσεις στο χέρι, ίσως και λίγο πυρετό μέχρι 38, πόνο στο χέρι και λίγο κακοαδιαθεσία για ένα με δύο 24ωρα», σημειώνει.

«Δεν υπάρχουν κατηγορίες παιδιών που δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο»

Προσθέτει, επίσης, πως μέσω του εμβολιασμού προστατεύονται τα ίδια τα παιδιά πρωτίστως και η ζωή τους. Έπεται η προστασία του οικογενειακού περιβάλλοντος και μετά της κοινωνίας.

«Αλλά πρώτα για τη ζωή του παιδιού. Δεν ξέρει κανείς ποιος θα νοσήσει και ποιος θα χαθεί. Αυτό κανείς δεν το ξέρει», λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος και προσθέτει πως δεν υπάρχουν κατηγορίες παιδιών για τα οποία υπάρχει αντένδειξη για το εμβόλιο.

«Δεν υπάρχουν κατηγορίες παιδιών που δεν πρέπει να το λάβουν. Είναι τελείως αθώο το εμβόλιο. Μόνο όσοι έχουν αλλεργία στα συστατικά του εμβολίου, όμως, τα συστατικά του εμβολίου είναι χημικές ουσίες που κανένα παιδί δεν έχει πάρει ποτέ αυτές τις ουσίες. Συνήθως τον παιδίατρο συμβουλεύονται οι γονείς όταν το παιδί τους έχει κάποιο χρόνιο νόσημα. Αν υπάρχει κάποιο παιδί που έχει κάποια κολλαγόνωση, που έχει κάποιο σύνδρομο Kawasaki, μια θρομβοπενική πορφύρα, πολλοί από αυτούς τους γονείς ρωτάνε τον γιατρό τους. Αλλά ούτε και αυτά τα νοσήματα δεν υπάγονται σε εξαιρέσεις. Κι αυτά τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν», τονίζει ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας.

Να σημειωθεί πως τα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων παιδιών κάτω των 18 ετών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) είναι:

κάτω των 18 ετών: 10,6%

15 – 17 ετών: 37,2%

10 – 14 ετών: 13,5%

«Είναι πολύ μικρά αυτά τα ποσοστά και ο κόσμος έχει επαναπαυθεί ότι δεν κινδυνεύει το παιδί του. Αυτό είναι το λάθος. Το πρόσφατο περιστατικό με την 14χρονη που κατέληξε, αποδεικνύει ότι αυτό είναι λάθος», καταλήγει ο Καθηγητής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Exit mobile version