Εμανουέλα Ορλάντι: Η μοναδική πολίτης του Βατικανού που αγνοείται εδώ και 40 χρόνια – Οι νέες έρευνες από τον Πάπα Φραγκίσκο

Η υπόθεση της εξαφάνισης της Εμανουέλα Ορλάντι, της μοναδικής πολίτη του Βατικανού που αγνοείται εδώ και 40 χρόνια, συνεχίζει να προκαλεί ανατριχίλα και έντονα ερωτήματα. Νέες έρευνες που ξεκίνησε ο Πάπας Φραγκίσκος προσπαθούν να ρίξουν φως σε ένα μυστήριο που έχει σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας.

Πολιτική συνωμοσία ή σκάνδαλο στο Βατικανό;

Η εξαφάνιση της 15χρονης μαθήτριας το 1983, κόρης υπαλλήλου του Βατικανού, παραμένει ένα από τα πιο μυστηριώδη και αμφιλεγόμενα εγκλήματα στην Ιταλία.

Το 2022, η σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix «Vatican Girl» προσπάθησε να διερευνήσει την υπόθεση, ρίχνοντας νέο φως σε πιθανά σενάρια. Εκείνη την ημέρα, η Εμανουέλα είχε φύγει από το ωδείο στη Ρώμη όπου έκανε μάθημα φλάουτου και από τότε δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

Η υπόθεση της εξαφάνισης της Εμανουέλα Ορλάντι

Οι θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλές: από διεθνή τρομοκρατία, μέχρι πιθανή συγκάλυψη σεξουαλικού σκανδάλου μέσα στο Βατικανό ή ακόμα και ανάμειξη της ιταλικής μαφίας.

Ο Πιέτρο Ορλάντι, αδερφός της Εμανουέλα, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αναζήτηση της αλήθειας, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, τη δικηγόρο Λάουρα Σγκρο και χιλιάδες Ιταλούς που ζητούν δικαιοσύνη.

Η μέρα που χάθηκε

Στις 22 Ιουνίου 1983, η Εμανουέλα έφυγε μόνη της για το μάθημα μουσικής στη σχολή Tommaso Ludovico Da Victoria. Ο μεγαλύτερος αδερφός της παραδέχεται στο ντοκιμαντέρ:

«Έκανε πολύ ζέστη εκείνη τη μέρα στη Ρώμη και δεν ήθελα να πάω».

Η τελευταία της επικοινωνία με την οικογένειά της ήταν ένα τηλεφώνημα στην αδερφή της, Φεντερίκα, όπου της είπε ότι ένας άγνωστος της προσέφερε χρήματα για να μοιράσει φυλλάδια της Avon. Όταν δεν επέστρεψε το βράδυ, οι γονείς της δήλωσαν την εξαφάνισή της, αλλά η αρχική αντίδραση της αστυνομίας ήταν απογοητευτική:

«Μην ανησυχείτε, εξάλλου δεν είναι καν όμορφη» ανέφερε ειρωνικά ένας αστυνομικός, όπως θυμάται η αδερφή της Ναταλίνα.

Η υπόθεση της εξαφάνισης της Εμανουέλα Ορλάντι

Η οικογένεια δεν έμεινε άπρακτη, γεμίζοντας τους δρόμους της Ρώμης με αφίσες και καταχωρήσεις στις εφημερίδες. Έντεκα μέρες μετά, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ εξέφρασε δημόσια τη συμπαράστασή του και την ελπίδα για την επιστροφή της.

Τα τηλεφωνήματα και η υπόθεση Αγκτσά

Για μήνες δεν υπήρχε κανένα ίχνος της Εμανουέλα, μέχρι που ξεκίνησαν ανώνυμα τηλεφωνήματα. Ένας άνδρας με ιταλο-αμερικανική προφορά υποστήριξε ότι η Εμανουέλα είχε απαχθεί και θα απελευθερωνόταν μόνο αν απελευθερωνόταν ο Τούρκος Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που είχε πυροβολήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Ο ίδιος ο Αγκτσά αρνήθηκε κάθε σχέση με την υπόθεση και κατηγόρησε την KGB για την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα.

Σε ηχογραφημένο μήνυμα που έπαιζε στα τηλεφωνήματα, μια γυναικεία φωνή, την οποία ο Πιέτρο Ορλάντι αναγνώρισε ως της αδερφής του, προειδοποιούσε:

«Αν δεν αποφυλακιστεί ο Αγκτσά μέχρι τις 20 Ιουλίου, θα σκοτώσουμε την Εμανουέλα».

Η σύνδεση με τη μαφία και ο Ντε Πέντις

Στο ντοκιμαντέρ “Vatican Girl” αναφέρεται η εμπλοκή της εγκληματικής οργάνωσης Banda della Magliana και του αρχηγού της, Ενρίκο Ντε Πέντις. Η πρώην σύντροφός του, Σαμπρίνα Μινάρντι, ισχυρίστηκε ότι κρατούσε την Εμανουέλα σε διαμέρισμα, όπου της χορηγούνταν ψυχοφάρμακα για να μην μπορεί να μιλήσει.

Η Μινάρντι δήλωσε επίσης ότι την παρέδωσε αργότερα σε έναν άντρα ντυμένο ιερέα σε βενζινάδικο κοντά στο Βατικανό, και πως ο Ντε Πέντις της είπε:

«Σαμπρί, όλα είναι ένα παιχνίδι εξουσίας».

Ο Ντε Πέντις, που πέθανε το 1990, τάφηκε σε χώρο προορισμένο για κληρικούς, κάτι που θεωρήθηκε ιδιαίτερα ύποπτο. Αν και ο τάφος του ανοίχτηκε, δεν βρέθηκε ίχνος της Εμανουέλα.

Σύμφωνα με ερευνητές, η απαγωγή της Εμανουέλα ίσως σχετίζεται με οικονομικές δοσοληψίες της μαφίας με το Βατικανό, ειδικά μέσω της Banco Ambrosiano, την οποία διοικούσε ο Ρομπέρτο Κάλβι. Μετά τη χρεοκοπία της τράπεζας, ο Κάλβι βρέθηκε νεκρός στο Λονδίνο, σε μια υπόθεση που συνδέθηκε ευθέως με μαφιόζικα συμφέροντα.

Οι νέες έρευνες που ζήτησε ο πάπας Φραγκίσκος

Το 2023, μετά από αίτημα του Πάπα Φραγκίσκου, ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης του Βατικανού, Αλεσάντρο Ντίντι, ξεκίνησε νέα έρευνα για την υπόθεση.

Λίγο μετά την εκλογή του, ο Πάπας είχε συναντήσει την οικογένεια Ορλάντι, χωρίς όμως να ικανοποιήσει τις προσδοκίες τους για αποκαλύψεις. Παρά τις δηλώσεις του Πιέτρο Ορλάντι περί σκοτεινών δραστηριοτήτων του Ιωάννη Παύλου Β’, ο Πάπας Φραγκίσκος υπερασπίστηκε τον προκάτοχό του.

Η κίνηση αυτή εναρμονίζεται με τη γενικότερη πολιτική του Πάπα Φραγκίσκου για διαφάνεια στο Βατικανό. Όπως σημείωσε ο Διονύσης Σκλήρης, διδάσκων στο ΕΚΠΑ και δημοσιογράφος του «Βήματος»:

«Ο πάπας Φραγκίσκος εξελέγη ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Οι εκλέκτορές του ήθελαν κάποιον εκτός συστήματος. Έφερε θεσμικές αλλαγές, αν και πολλοί λένε ότι η εφαρμογή τους παραμένει ζητούμενο για τον διάδοχό του».

Exit mobile version