Ο Τέλης Κουρτέλος από το Γκέντεμποργκ μιλάει στο ethnos.gr και εξηγεί γιατί συμφωνεί με τη μέθοδο που ακολούθησαν οι Σουηδοί.
Hβάρδια του Γενικού γιατρού Τέλη Κουρτέλου στο Δημόσιο Κέντρο Υγείας στο Γκέντεμποργκ της Σουηδίας μόλις έχει τελειώσει και παίρνει το δρόμο της επιστροφή για το σπίτι του.
Το λεωφορείο φτάνει στην ώρα του. Είναι ο μοναδικός επιβάτης του λεωφορείου. Την ησυχία της στιγμής σπάει ο ήχος του κινητού τηλεφώνου.
Επικοινωνούμε μαζί του και τον ρωτάμε πληροφορίες για τη ζωή στη Σουηδία, αλλά και το πώς βιώνει ένας γιατρός την περίφημη «ανοσία της αγέλης» η οποία στην πράξη δεν είναι τίποτε άλλο από τον αυτοπεριορισμό και την ωριμότητα των ίδιων πολιτών που κάθε άλλο παρά… αγέλη θυμίζουν.
«Είναι σίγουροι πως κάνουν το σωστό»
«Οι Σουηδοί είναι σίγουροι πως ακολουθούν τον σωστό δρόμο.
Οι όποιες επικρίσεις έγιναν αφορούσαν στους χειρισμούς σχετικά με τις δομές των ηλικιωμένων όπως είναι τα γηροκομεία όπου είχαμε και τα περισσότερα θύματα.
Και η ηγεσία της κυβέρνησης αποδέχτηκε την κριτική και υποσχέθηκε πως θα εργαστεί και θα κάνει περισσότερα στον τομέα αυτό», είπε ο Τέλης Κουρτέλος που εργάζεται στα εξωτερικά ιατρεία του Κέντρου Υγείας στο Γκέντεμποργκ και υποδέχεται ασθενείς με ‘όλες τις παθήσεις:
«Στα εξωτερικά ιατρεία βλέπω όλες τις παθήσεις. Εάν κάποιος έχει συμπτώματα κορονοϊού τον παραπέμπουμε σε ειδικό χώρο του Κέντρου όπου υποβάλλεται σε εξετάσεις και από εκεί διακομίζεται στο νοσοκομείο αναφοράς».
Έχουν ανασταλεί οι λειτουργίες σε χώρους λατρείας
Η Σουηδία μετράει 20.300 κρούσματα και 2.500 νεκρούς και ο πληθυσμός της είναι 10,7 εκατομμύρια κάτοικοι.
Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά (αλλά με κανόνες προστασίας) στις εννιά πρώτες τάξεις που είναι και υποχρεωτικές για όλα τα παιδιά.
Το Γυμνάσιο (το αντίστοιχο Λύκειο στην Ελλάδα) και το Πανεπιστήμιο όπου οι έφηβοι είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία όλα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.
Έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις του κόσμου στα πάρκα, στις αθλητικές εκδηλώσεις και έχουν ανασταλεί οι λειτουργίες στους χώρους λατρείας.
«Θα σταματήσει όταν βγει το εμβόλιο»
Ο Έλληνας γιατρός βρίσκεται ήδη 10 χρόνια στην Σουηδία, διατηρεί επαφές με την ελληνική κοινότητα, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην πατρίδα και συμφωνεί με τον τρόπο που η Σουηδία αντιμετώπισε την κρίση:
«Από την αρχή οι Σουηδοί έκαναν δύο υποθέσεις.
Η πρώτη αφορούσε την περίπτωση που τα συμπτώματα ήταν ήπια.
Η δεύτερη αφορούσε τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.
Η μετάδοση θα σταματήσει μέχρι που να βγει το εμβόλιο, επομένως, μέχρι τότε αποφάσισαν πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι η ανοσία της αγέλης, διαφορετικά οι απαγορεύσεις και το ολικό κλείσιμο της αγοράς θα έχει μεγαλύτερο κόστος και μεγαλύτερο χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα».
«Θα έχουμε δεύτερο και τρίτο κύμα»
Σε ερώτηση εάν τέθηκε το ζήτημα της ολικής καραντίνας από την σουηδική κυβέρνηση η απάντηση του Έλληνα γιατρού κρύβει και το μυστικό της φιλοσοφίας των Σουηδών που φοβούνται για δεύτερο και ίσως και τρίτο κύμα της επιδημίας:
«Σίγουρα θα απασχόλησε τις αρμόδιες επιτροπές της κυβέρνησης η περίπτωση να επιβληθεί γενική καραντίνα, αλλά δεν υιοθετήθηκε.
Ακολουθήθηκε πιστά το μοντέλο της “ανοσίας της αγέλης”. Όλα δείχνουν πως θα έχουμε δεύτερο και ίσως και τρίτο κύμα της πανδημίας.
Επομένως θα υπάρχει διάρκεια στο πρόβλημα και έτσι κρίθηκε πως η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η πρόληψη, τα μέτρα προφύλαξης και η διακίνηση με κανόνες.
Προσωπικά συμφωνώ με αυτή την άποψη».
«Ανέστειλαν τη λειτουργία τους»
Όπως τόνισε ο Τέλης Κουρτέλος η «ανοσία της αγέλης» δε σημαίνει πως ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, πως δεν υπάρχουν κανονισμοί και πως δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην οικονομία και εξήγησε:
«Η κυβέρνηση δεν απαγόρευσε στους πολίτες να μη βγουν από το σπίτι τους.
Οι πολίτες δεν βγαίνουν ή έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους γιατί αντιλαμβάνονται το πρόβλημα.
Αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Επίσης η κυβέρνηση δεν έκλεισε επιχειρήσεις και τα εμπορικά καταστήματα.
Έβγαλε έναν κώδικα κινήσεων και περιορισμών οπότε όσες επιχειρήσεις δε μπορούσαν να αντέξουν ανέστειλαν τη λειτουργία τους».
«Όταν λήξει αυτή η ιστορία»
Όσο για τη ζημιά που έχει γίνει στην οικονομία της χώρας είναι τεράστια, αλλά μικρότερη από το να επιβάλλονταν συνολική καραντίνα:
«Τα εμπορικά κέντρα είναι ανοικτά αλλά πολλά μαγαζιά μένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας ή γιατί λόγω των λειτουργικών εξόδων ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Δεν υπάρχει στήριξη από την κυβέρνηση με παροχή ρευστότητας, αλλά με αναστολές πληρωμών στους φόρους.
Ακόμα και η “Volvo” που είναι η εθνική εταιρία της χώρας έβγαλε σε αργία 20.000 εργαζομένους.
Σταμάτησε η παραγωγή καθώς δεν έρχονται πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Η ζημιά είναι μεγάλη παντού.
Πιστεύουν πως θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη εάν πηγαίναμε σε καραντίνα και ολικές απαγορεύσεις ειδικά στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλη διάρκεια και δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Όταν λήξει αυτή η ιστορία θα είναι στο καλύτερο επίπεδο».
etnos.gr