Σε 370 εκατ. στερλίνες υπολογίζεται η προσωπική περιουσία που είχε συγκεντρώσει η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της 70ετούς βασιλείας της, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times. Ένας μέρος της είναι γνωστό και το διαχειρίζεται η κυβέρνηση, όμως ένα άλλο είναι ιδιωτικό.
Η βασίλισσα διήγε βασιλικό βίο, για τον οποίο πλήρωναν οι Βρετανοί φορολογούμενοι, και απολάμβανε επίσης τα έσοδα από μια τεράστια ιδιωτική περιουσία, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι πλήρως γνωστές.
Η βασιλική χορηγία
Οι δαπάνες, που συνδέονται με τις επίσημες δραστηριότητες εκπροσώπησης της βασίλισσας ή μελών της οικογένειάς της, καλύπτονται από μια ετήσια χορηγία («sovereign grant») του υπουργείου Οικονομικών, που για το 2021-2022 έφθασε τα 86 εκατ. λίρες (99 εκατ. ευρώ) – περιλαμβάνει ένα ποσό που χορηγήθηκε για δέκα χρόνια για την ανακαίνιση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ (34 εκατ. στερλίνες).
Χωρίς να υπολογιστεί το επιπλέον ποσό, η χορηγία αυτή αντιστοιχεί στο 15% των εσόδων από την περιουσία του βρετανικού Στέμματος («The crown estate»), η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκτάσεις γης, άλλα ακίνητα, άδειες για αιολικά πάρκα, και της οποίας τα έσοδα αποδίδονται στο υπουργείο Οικονομικών βάσει ενός νόμου του 1760.
Η βασιλική χορηγία χρησιμεύει κυρίως για να αμείβονται οι περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι των Ουίνδσορ.
Το ιδιωτικό πορτοφόλι
Ως ιδιωτικό πορτοφόλι («privy purse») χαρακτηρίζονται τα ιδιωτικά έσοδα της βασίλισσας. Προέρχονται από τις εισπράξεις ύψους περίπου 650 εκατ. λιρών από ενεργητικά (εκτάσεις γης, χρηματοοικονομικοί τίτλοι…) του Δουκάτου του Λάνκαστερ, το οποίο από τον Μεσαίωνα αποτελεί ιδιοκτησία του βασιλικού οίκου.
Περιλαμβάνει περίπου 315 πολυτελή ακίνητα, κατοικίες και εμπορικές ιδιοκτησίες, καθώς και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης.
Τα έσοδα από αυτή την κολοσσιαία περιουσία ανήλθαν το τελευταίο οικονομικό έτος σε περίπου 24 εκατ. στερλίνες, ποσό που η βασίλισσα μοιράζει εν μέρει στους συγγενείς της. Αυτά τα ιδιωτικά έσοδα φορολογούνται εφόσον δεν χρησιμοποιούνται για επίσημα καθήκοντα.
«Η βασίλισσα χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για τα έξοδα συντήρησης των ιδιοκτησιών της του Μπαλμόραλ και του Σάντριγχαμ, δύο πολύ δαπανηρών ιδιωτικών κατοικιών», των οποίων είναι όμως ιδιοκτήτρια, ανέφερε ο Ντέιβιντ Μακλιούρ, συγγραφέας ενός βιβλίου για τα οικονομικά του Στέμματος («The Queen’s True worth»).
«Χρησιμοποιεί επίσης τα χρήματα αυτά για να επιδοτήσει άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας τα οποία δεν λαμβάνουν δημόσιο χρήμα», συνεχίζει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Παρότι ένα μέρος των χρημάτων αναδιανέμεται στα παιδιά της, ο Άντριου, ο οποίος έχει περιπέσει σε δυσμένεια εξαιτίας των σχέσεών του με τον χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα και παιδεραστία, δεν πρόκειται να λαμβάνει πλέον από τα χρήματα αυτά, καθώς έχει αποκλειστεί από τη μοναρχία.
Ιδιωτικές ιδιοκτησίες
Ο πύργος Μπαλμόραλ εκτιμάται στα 100 εκατ. λίρες περίπου και η εξοχική έπαυλή της στο Σάντριγχαμ στα 50 εκατομμύρια.
Ορισμένα στοιχεία της βασιλικής συλλογής ανήκουν επίσης ιδιωτικά στη βασίλισσα, όπως μια συλλογή γραμματοσήμων, την οποία είχε αρχίσει ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’
Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε επίσης ένα γνωστό πάθος για τα άλογα και ο προσωπικός της στάβλος τής έχει αποφέρει στη διάρκεια των ετών περισσότερες από 7 εκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με τον ιππικό ιστότοπο myracing.com.
Τα γνωστά κοσμήματα του Στέμματος, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. λίρες, ανήκουν συμβολικά στη βασίλισσα, αλλά μεταβιβάζονται αυτομάτως στον επόμενο μονάρχη.
Φορολογικοί παράδεισοι
Η περιουσία της βασίλισσας αμαυρώθηκε από το σκάνδαλο των Paradise Papers, μιας έρευνας για τις πρακτικές φοροαποφυγής σε μεγάλη κλίμακα εκ μέρους των ισχυρών και των διασημοτήτων.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που έγιναν το 2017 από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η Ελισάβετ Β’ διέθετε, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, γύρω στις δέκα εκατομμύρια στερλίνες σε ταμεία στα Νησιά Καϊμάν και στις Βερμούδες, εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου που χαρακτηρίζονται φορολογικοί παράδεισοι.
Αναλυτικά τα πιο ακριβά κοσμήματα της Βασίλισσας Ελισάβετ
Η αυτοκρατορική κορώνα
Αυτό είναι το στέμμα που φορούσε κατά τη διάρκεια της στέψης της. Είναι 177 ετών και αρχικά κατασκευάστηκε για τη στέψη του πατέρα της, του βασιλιά Γεώργιου ΣΤ΄το 1937. Η κορώνα έχει περισσότερα από 2000 διαμάντια πάνω σε ασήμι. Οι χρωματιστές πέτρες, τα 269 μαργαριτάρια, τα 11 σμαράγδια και τα 17 ζαφείρια, είναι τοποθετημένα σε χρυσαφένιες βάσεις. Έχει το τέταρτο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο, το “Cullinan Diamond.”
Βιρμανικά ρουμπίνια
Ο λαός της Βιρμανίας έδωσε στην τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ μια τιάρα φτιαγμένη από ρουμπίνια για το γάμο της.
Η τιάρα της Μεγάλης Δούκισσας του Βλαντιμίρ της Ρωσίας
Αυτή η τιάρα από διαμάντια και μαργαριτάρια φορέθηκε από την μεγάλη δούκισσα του Βλαντιμίρ στο ρωσικό βασιλικό δικαστήριο. Αφέθηκε πίσω μετά την επανάσταση και εισήχθη λαθραία από έναν βρετανό πράκτορα για να χρησιμοποιηθεί και πάλι από την Μεγάλη Δούκισσα. Μετά το θάνατό της, η τιάρα αγοράστηκε από τη βασίλισσα Μαίρη, από την οποία η Ελισάβετ κληρονόμησε την τιάρα. Αργότερα άλλαξε, έτσι ώστε τα σμαραγδένια κομμάτια να αντικαταστήσουν τα μαργαριτάρια.
Το ιαπωνικό μαργαριταρένιο περιλαίμιο
Έχει τέσσερις σειρές από μαργαριτάρια με ένα διαμαντένιο κόσμημα στο κέντρο. Δημιουργήθηκε από τα καλύτερα καλλιεργημένα μαργαριτάρια που έλαβε η βασίλισσα από την ιαπωνική κυβέρνηση. Άφησε επίσης την Πριγκίπισσα Νταϊάνα και την Κέιτ, τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ, να φορέσουν το κόσμημα.
Το σετ από αμέθυστο
Η βασίλισσα χρησιμοποιεί συχνά την καρφίτσα χωρίς το μενταγιόν, η οποία έχει εξαγωνικό σχήμα από αμέθυστο που περιβάλλεται από διαμάντια. Ο αρχικός ιδιοκτήτης ήταν η μητέρα της Βασίλισσας Βικτωρίας, της Δούκισσας του Κεντ. Το σετ περιέχει τρεις καρφίτσες, ένα κολιέ, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και ένα ζευγάρι χτένες για τα μαλλιά. Η βασίλισσα χρησιμοποιεί σπάνια ολόκληρο το σύνολο μαζί.
Η βραζιλιάνικη τιάρα από ακουαμαρίνα
Το εκπληκτικό κολιέ και τα σκουλαρίκια από γαλαζοπράσινη ακουαμαρίνα και διαμάντια δόθηκαν στη βασίλισσα από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας για τη στέψη της. Το 1958, η κυβέρνηση της Βραζιλίας πρόσθεσε ένα ταιριαστό βραχιόλι και μια καρφίτσα. Έτσι η βασίλισσα έφτιαξε μια τιάρα από τον Garrard για να ολοκληρώσει το σετ.
Με 370 εκατ. στερλίνες, η Ελισάβετ Β’ δεν βρισκόταν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των μεγάλων περιουσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, του «Rich List» των Times, στον οποίο κυριαρχούν οι αδελφοί Σρι και Γκόπι Ιντούτζα (28 δισ. στερλίνες).
Είναι επίσης αρκετά πιο… φτωχή από τον βασιλιά της Ταϊλάνδης, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 30 δισ. δολάρια, τον σουλτάνο του Μπρουνέι (20 δισ.) ή τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας (5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπο celebritynetworth.com).