Το Ιράν επιτίθεται με drones στο Ισραήλ: Αντίποινα για το χτύπημα της πρεσβείας τους στη Δαμασκό – Σε πλήρη ανάφλεξη η Μέση Ανατολή (video)

Ιράν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Κλείνει ο εναέριος χώρος του Ισραήλ.

Νωρίτερα και υπό το φόβο εμπλοκής η Ιορδανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της.

Τεταμένη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με αναφορές Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με τουλάχιστον 50 drones τα οποία αναμένεται να φτάσουν εντός ορισμένων ωρών στο Ισραήλ.

Το Ιράν κλιμάκωσε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή με αναφορές για επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του Ισραήλ, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios. Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μια τέτοια επίθεση υποδηλώνει μια στρατηγική στροφή στις σύγχρονες πολεμικές τακτικές, καθώς αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είναι ικανά να καλύψουν σημαντικές αποστάσεις σε διάστημα αρκετών ωρών.

Η επίθεση έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία. Την περασμένη εβδομάδα, επτά μέλη του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών, σκοτώθηκαν στη Δαμασκό, προκαλώντας απειλές για αντίποινα από την Τεχεράνη.

Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) σχετικά με την αναφερόμενη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Η απουσία επίσημης δήλωσης αυξάνει την αβεβαιότητα γύρω από το περιστατικό και τις πιθανές επιπτώσεις του στην περιοχή.

Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις αμυντικές δυνάμεις παγκοσμίως. Η ικανότητά τους να εκτελούν πλήγματα ακριβείας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο για το ανθρώπινο προσωπικό, τα έχει καταστήσει προτιμώμενο εργαλείο για διάφορους δρώντες σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η διάδοση της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και τη δυσκολία απόδοσης επιθέσεων σε συγκεκριμένους δρώντες.






Η κατάσταση υπογραμμίζει την πολύπλοκη δυναμική που διαδραματίζεται στη Μέση Ανατολή, όπου οι μακροχρόνιες αντιπαλότητες και οι συγκρούσεις δι’ αντιπροσώπων συχνά τροφοδοτούν την αστάθεια και τη βία. Καθώς οι εντάσεις παραμένουν και η απειλή περαιτέρω εχθροπραξιών ελλοχεύει, η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το επείγον καθήκον της αποκλιμάκωσης των εντάσεων και της προώθησης του διαλόγου για την αποτροπή μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Τι λένε Έλληνες που μένουν στο Ισραήλ

Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ μίλησαν στον ΣΚΑΪ και περιέγραψαν τις ώρες αγωνίας. Όπως λένε όλοι περιμένουν το αν θα γίνει επίθεση ή όχι.

Τους έχουν δοθεί οδηγίες να έχουν μαζί τους νερά και εφόδια για τα καταφύγια. Επίσης ανέφεραν πως στα σχολεία όλη την εβδομάδα γίνονταν ασκήσεις. Ομογενής ανέφερε επίσης πως ξέρουν ότι έχουν την προστασία και του Αμερικανικού στρατού.






Επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον ο Τζο Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον το απόγευμα του Σαββάτου, διακόπτοντας το Σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, μετά την κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, «συνδέεται» με το Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σήμερα το απόγευμα για να έχει διαβουλεύσεις με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε στον Τύπο ο Λευκός Οίκος χωρίς διευκρινίσεις.

Exit mobile version