Πόλεμος στην Ουκρανία: Η έκτη μέρα πολέμου – Ραγδαίες εξελίξεις.
Συνεχίζεται για έκτη μέρα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη νύχτα να γίνεται «μέρα» σε περιοχές της χώρας από τις εκρήξεις. Όλα αυτά ενώ οι διαπραγματεύσεις χτες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Λευκορωσία δεν κατέληξαν κάπου, και θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη (02.03.2022).
Τη νύχτα ο στρατός της Ρωσίας ανατίναξε υποσταθμούς στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ουρκανία. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση. Αναλυτές αναφέρουν πως η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο. Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του Πενταγώνου νωρίτερα.
Ανακοίνωση για Capital Controls
Οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, έφεραν την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να επιβάλει capital controls. Το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν. Σκοπός; Να μη φύγουν οι ξένες επιχειρήσεις από τη χώρα, μετέδωσαν τα κρατικά πρακτορεία TASS και Ria.
Η Ρωσία θα απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις, είπε ο Μισούστιν.
«Στη σημερινή κατάσταση με τις κυρώσεις, ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να οδηγηθούν, όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πολιτικές πιέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση.
«Προκειμένου να δοθεί σε μια επιχείρηση η ευκαιρία να λάβει μια μελετημένη απόφαση, ετοιμάστηκε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.
Οι ρωσικές αρχές σπεύδουν να απαντήσουν στις ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη.
Διεθνείς εταιρίες, που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, έχουν πει ότι θα παύσουν τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων η BP και η Shell, μέτοχοι αντίστοιχα στην κορυφαία ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2.
Ο Μισούστιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «ανοικτή στον διάλογο με επενδυτές που έχουν εποικοδομητική στάση» και ότι «Αναμένουμε πως αυτοί που επένδυσαν στη χώρα μας θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».