ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέος σεισμός 4 ρίχτερ πριν από λίγο – Στο «πόδι» οι κάτοικοι

Σεισμός

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός στην Αχαΐα είχε μέγεθος 4 ρίχτερ και έγινε στις 21.27 το βράδυ της Κυριακής (22/9/24).

Σεισμός 4 ρίχτερ ταρακούνησε την Αχαΐα – Στο «πόδι» οι κάτοικοι

Το επίκεντρο του σεισμού που ταρακούνησε την Αχαΐα ήταν 16 χιλιόμετρα από το Καλέντζι. Ωστόσο το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό, 14 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να σηκωθούν «στο πόδι» οι κάτοικοι της περιοχής, αφού ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αναφορές για ζημιές.

Σεισμός εκδηλώθηκε πριν από λίγα λεπτά στη Γορτυνία. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 21:27 και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έλαβε χώρα 15 χλμ. βορειοανατολικά του Λάλα Ηλείας.

Ο σεισμός, κατά την αρχική εκτίμηση, ήταν μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 5 χλμ. Ωστόσο σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 15 χλμ. νοτιοανατολικά του Καλεντζίου Αχαΐας.

Σεισμός στο Άγιον Όρος: Φόβοι να «σπάσει» το ρήγμα με δόνηση 6 Ρίχτερ – Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

Μετά τον σεισμό μεγέθους 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ στο Άγιον Όρος, ο οποίος εκδηλώθηκε στις 12:50 σήμερα το μεσημέρι (Κυριακή 22/9) και τον μετασεισμό των 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ακολούθησε επτά λεπτά μετά, οι σεισμολόγοι έχουν εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τη σεισμική ακολουθία, ενώ την ίδια ώρα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το συγκεκριμένο ρήγμα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί καταγράφονται καθημερινά στον ελλαδικό χώρο και δεν υπάρχει ανησυχία. Στη συγκεκριμένη, όμως περίπτωση, είπε ο καθηγητής, «έχουμε μια σεισμική ακολουθία που γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες».

Ο Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

«Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ» υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο «πόδι» που είναι απέναντι δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. «Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια που έχουν προβλήματα» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος






Παπαδόπουλος: Έντονη σεισμική διέγερση το τελευταίο διάστημα

Νωρίτερα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του,

«Η σεισμική διέγερση στο σημείο είναι έντονη το τελευταίο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και συνέχισε αναφέροντας πως «υπάρχει έντονος προβληματισμός για το φαινόμενο που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και κρατάμε επιφυλακτικότητα».

Exit mobile version