Σεισμός 4,6 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Προειδοποιήσεις για μεγαλύτερη δόνηση
Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή παραμένει έντονη.
Το απόγευμα της Πέμπτης (06/02/2025) καταγράφηκε νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Το ίδιο ρήγμα έχει προκαλέσει αρκετές σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες ημέρες, διατηρώντας σε εγρήγορση τους σεισμολόγους.
Λίγο νωρίτερα, είχαν σημειωθεί ακόμα δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, με μεγέθη 4,1 και 4 Ρίχτερ. Αμέσως μετά τη δόνηση των 4,6 Ρίχτερ, ακολούθησε άλλος ένας σεισμός, αυτή τη φορά 3,9 Ρίχτερ.
Προειδοποίηση ειδικών: «Περιμένουμε σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ»
Οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι η δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (05/02/2025) ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς το μέγεθός του είναι σχετικά κοντά στις υπόλοιπες δονήσεις.
Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει τη δυνατότητα να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.
«Είναι σαφές ότι το ρήγμα που διεγείρεται μπορεί να είναι είτε της Ανύδρου, που βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής, είτε της Ίου, το οποίο είναι λίγο βορειότερα. Το ρήγμα της Ίου έχει μεγαλύτερη μετατόπιση και έχει ήδη βυθίσει μεγάλο κομμάτι της περιοχής με το Κολούμπο. Ένας σεισμός 6 Ρίχτερ είναι απολύτως πιθανός, με βάση τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Το 5,2 Ρίχτερ πιθανότατα προσεισμός»
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι η δόνηση των 5,2 Ρίχτερ αποτελεί μέρος της προσεισμικής ακολουθίας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το 5,2R είναι προσεισμός», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα διεξάγεται τόσο ανοιχτός διάλογος σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα.
Λέκκας: «Δεν θεωρείται κύριος σεισμός τα 5,2 Ρίχτερ»
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η συγκεκριμένη δόνηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ο κύριος σεισμός.
«Η διαφορά του από τους προηγούμενους σεισμούς είναι μικρή, κάτι που δείχνει ότι το φαινόμενο δεν έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε.