ΕΚΤΑΚΤΟ για «μίνι» lockdown: Θέμα ωρών η απαγόρευση κυκλοφορίας σε 2 περιοχές

lockdown

Μαζί με την απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα εστίασης

Θέμα ωρών είναι η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ακόμη δύο περιοχές της χώρας, καθώς ανέβηκαν στο «κόκκινο», σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη covid19.gov.gr, που ανακοινώθηκε προ ολίγου.

Πρόκειται για την Ευρυτανία, όπου ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο 3,39% καταγράφοντας εβδομαδιαίο κινητό μέσο όρο κρουσμάτων 25,6 ανά 100.000 κατοίκους.

Η δεύτερη Περιφερειακή Ενότητα που άλλαξε επίπεδο και πέρασε στο «κόκκινο» είναι η Αργολίδα με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει το 2,67% και τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων τα 31,9 ανά 100.000 κατοίκους εβδομαδιαίως.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ανακοινωθούν έκτακτα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι για τις κόκκινες περιοχές, προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Στο ίδιο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη βρίσκονται το Ηράκλειο, η Ικαρία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα, η Ηλεία.

Τι είχε πει ο Μαγιορκίνης για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών άνοιξε «παράθυρο» επιστροφής της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες χωρίς την επιβολή οριζόντιου lockdown, καθώς βρίσκεται στο «τραπέζι» της επιτροπής των ειδικών, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων κατόπιν του ανοίγματος των σχολείων, αλλά και της αλλαγής του καιρού.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι σίγουρο ότι με την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, ενώ αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή έχει στα χέρια της μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, η οποία αναφέρει πως αναμένουμε μία αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς.

Ο λόγος για την αύξηση της μεταδοτικότητας είναι πως ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης. Από την άλλη έχουμε πει ότι οι κλειστοί χώροι και οι χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους, οπότε θέλουμε να δούμε πόσο αυτό θα τηρηθεί. Αν αυτό τηρηθεί ευλαβικά δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση.

Για τη Θεσσαλονίκη οι κρίσιμες ημερομηνίες για αυτή την μείωση της θερμοκρασίας και ταυτόχρονη αύξηση της μεταδοτικότητας είναι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ για την Αθήνα προς το τέλος Οκτωβρίου).

Έτσι, σε εκείνες τις κρίσιμες ημερομηνίες θα υπάρξουν μέτρα στο «τραπέζι» των ειδικών. Με δεδομένο πως στόχος είναι να μην υπάρξει ξανά νέο γενικό lockdown, τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής.

Θα υπάρχουν συγχρόνως και περιορισμοί όσον αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης «Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα γίνει για διαχείριση του κινδύνου. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι γεγονότα υπερμετάδοσης με εμβολιασμένους δεν έχουμε δει, ενώ με ανεμβολίαστους είναι πολύ συχνά».

Exit mobile version