Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στο παρθένο δάσος της Στροφυλιάς, με τις φλόγες να απειλούν τη φυσική κληρονομιά της περιοχής. Η φωτιά ξεκίνησε το απόγευμα σε σημείο κοντά στη λίμνη Πρόκοπου, και παρά τις προσπάθειες, η κατάσταση κρίνεται ανησυχητική. Η Πυροσβεστική και οι δυνάμεις της βρίσκονται σε επιφυλακή για να περιορίσουν την καταστροφή.
Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Το σήμα για τη φωτιά δόθηκε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, με τις φλόγες να καίνε κυρίως καλαμιές και χαμηλή βλάστηση κοντά στη λίμνη. Η Πυροσβεστική έσπευσε στην περιοχή με 60 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων και 19 οχήματα. Ο στόχος είναι να περιοριστεί η φωτιά προτού φτάσει στο κύριο τμήμα του δάσους και προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.
«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή του Βουπρασίου, όπου έχει εκδηλωθεί φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση, προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από το γειτονικό προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Επίσης, όπως είπε ο δήμαρχος, «το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κυρίως σε βαλτώδη έκταση», προσθέτοντας ότι «στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών».
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της φωτιάς:
Το οικοσύστημα της Στροφυλιάς
Το δάσος της Στροφυλιάς είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου και προστατεύεται για τη βιοποικιλότητα και την οικολογική του αξία. Μαζί με τη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, σχηματίζει ένα φυσικό καταφύγιο, φιλοξενώντας σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Οι περιοχές καλύπτονται από εκτάσεις χαλεπίου πεύκης, κουκουναριάς και βελανιδιάς, ενώ οι φυσικοί υγρότοποι και οι ασβεστολιθικές μάζες διατηρούν τον υδρολογικό ισολογισμό του πάρκου, εξασφαλίζοντας νερό και υγρασία ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Απειλή για την πανίδα της περιοχής
Η Στροφυλιά αποτελεί καταφύγιο για διάφορα άγρια είδη, συμπεριλαμβανομένων πτηνών, ερπετών και μικρών θηλαστικών. Ωστόσο, οι πιέσεις από την υπερβόσκηση και τη χρήση τοξικών αγροτικών προϊόντων έχουν συμβάλει στην υποχώρηση πολλών πληθυσμών ζώων. Στο δάσος κατοικεί το ταρέντολα, το μεγαλύτερο σαμιαμίδι στην Ελλάδα, το οποίο είναι ευάλωτο και προστατευόμενο είδος.
Η σημασία της Στροφυλιάς
Το δάσος αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα λόγω της μοναδικής βιοποικιλότητας που φιλοξενεί. Παράλληλα, ο χαρακτηρισμός του ως Εθνικό Πάρκο το καθιστά ένα πολύτιμο φυσικό πόρο για την περιοχή, ο οποίος απαιτεί προστασία και διαχείριση ώστε να διατηρηθεί η φυσική ισορροπία του οικοσυστήματος.
Ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφή, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, και οι εξελίξεις παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή.