ΕΚΤΑΚΤΟ: Απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών

Χάθηκε άλλη μια δικαστική μάχη ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, δύο ημέρες πριν συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια του ΣτΕ για να αποφανθεί επί των κυρίων προσφυγών που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ παράλληλα προσδιορίστηκε να συζητηθούν στις 10 Οκτωβρίου 2016 (το πρωί) οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε σήμερα όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών που είχαν συζητηθεί το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου κεκλεισμένων των θυρών και αφορούσαν τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, ενώ έκανε δεκτές τις 28 παρεμβάσεις που είχαν κατατεθεί.

Διευκρινίζεται ότι δεν δημοσιεύθηκε σήμερα το σκεπτικό των αποφάσεων επί των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, αλλά μόνο το «δια ταύτα», δηλαδή, ότι απερρίφθησαν. Το σκεπτικό των αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων θα δημοσιευθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (είναι ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρεφόντουσαν κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης. Δηλαδή επικυρώθηκε η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό (πρώτη φάση) χορήγησης αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

Όμως,  στο πλαίσιο των εν λόγω ασφαλιστικών μέτρων είχαν κατατεθεί και 28 παρεμβάσεις με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούν και οι τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια, αλλά και επιλαχούσες εταιρείες  στρέφοντουσαν η μια κατά της άλλης, προκειμένου κάποιοι να εξέλθουν από τον τηλεοπτικό  στίβο.

Οι 28 παρεμβάσεις έγιναν δεκτές από το ΣτΕ, χωρίς αυτό φυσικά να επηρεάζει την απόρριψη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα παρεμβάσεις είχαν καταθέσει:

1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ) η οποία είχε καταθέσει 3 παρεμβάσεις σε βάρος άλλων  τηλεοπτικών σταθμών και νέων καναλαρχών.

2) Η εταιρεία  Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, η οποία είχε καταθέσει  5 παρεμβάσεις.

3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα είχε καταθέσει 5 παρεμβάσεις.

4) Η τηλεοπτική εταιρεία   Αlpha  είχε καταθέσει 4 παρεμβάσεις.

5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna  είχε καταθέσει 3 παρεμβάσεις.

6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ  είχε καταθέσει 5 παρεμβάσεις.

7) Η Κυπριακή εταιρεία  «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του  Γιάννη Βαρδινογιάννη  είχε καταθέσει  3 παρεμβάσεις.

Νέα ασφαλιστικά μέτρα

Στις 11π.μ. της 10ης Οκτωβρίου 2016 με πρόεδρο και πάλι τον κ. Σακελλαρίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου, θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου  οι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αlpha, και Star, όπως και ο «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του  Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει η δικαστική συμμετοχή  της εταιρείας των συμφερόντων του κ. Βαρδινογιάννη,  η οποία στην όλη διαδικασία χορήγησης των αδειών είναι 3η επιλαχούσα με ποσό 13 εκατομμυρίων ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι με τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που καταθέτει επιδιώκει να μείνει μέσα στο «χορό» της όλης διαδικασίας αδειοδότησης.

Οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί και η εταιρεία ITV CP με τις νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στρέφονται κατά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του γενικού γραμματέα   Ενημέρωσης και Επικοινωνίας  του υπουργείου Επικρατείας  Ελευθέριου Κρέτσου.

Επίσης, μεταξύ των άλλων, τρέφονται και κατά αποφάσεων του κ. Κρέτσου (όπως είναι οι 228, 253, 254/2016 αποφάσεις) που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο της έως τώρα διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, όπως επίσης στρέφονται και κατά άλλων τηλεοπτικών σταθμών.

Η διάσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής

Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, κεκλεισμένων και πάλι των θυρών, θα συνέλθει σε διάσκεψη η διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για να αποφανθεί επί των προσφυγών  των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και (E-TV), καθώς  και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι δικαστές στην εκπνοή του μήνα θα αποφανθούν για τη  νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του τρόπου και των προϋποθέσεων του προπαρασκευαστικού σταδίου επεξεργασία χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών.

Οι επίμαχες προσφυγές συζητήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2016 ενώπιον της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία  πρόεδρος ήταν ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου, ενώ  συμμετείχαν 30 ακόμη δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι.

Η έκδοση των σχετικών αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη της  30ης Σεπτεμβρίου 2016 αναμένεται μέσα στο πρώτο διάστημα του ερχόμενου μήνα, εφόσον δεν χρειαστεί να γίνουν και άλλες διασκέψεις των δικαστών και η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί μεθαύριο Παρασκευή.

πηγή: protothema.gr

Exit mobile version