Οικογένεια στο Ορμένιο χάνει το επίδομα πολυτέκνων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων
Στο βορειότερο άκρο της Ελλάδας, στο χωριό Ορμένιο, μια πολύτεκνη οικογένεια με πέντε παιδιά βρέθηκε αντιμέτωπη με την κατάργηση του ετήσιου επιδόματος πολυτέκνων, ύψους 2.800 ευρώ. Ο λόγος; Μια αύξηση 1.000 ευρώ στους ετήσιους μισθούς των γονιών, που ξεπέρασε το όριο του εισοδηματικού κριτηρίου.
Απροσδόκητη απώλεια του επιδόματος
Η Ευαγγελία Ιωαννίδου, δημόσια υπάλληλος για περισσότερα από 18 χρόνια, μίλησε στην εκπομπή “Όπου Υπάρχει Ελλάδα” του ΣΚΑΪ, εξηγώντας ότι η οικογένειά της χαρακτηρίστηκε πλέον “υψηλόμισθη”. Η ίδια δήλωσε:
“Δεν παίρνουμε επίδομα πολυτέκνων πλέον γιατί θεωρούμαστε υψηλόμισθοι.”
Μαζί με τον σύζυγό της, επίσης δημόσιο υπάλληλο, είδαν τις συνολικές απολαβές τους να αυξάνονται. Ωστόσο, αυτή η μικρή αύξηση στάθηκε ικανή να στερήσει από την οικογένεια το σημαντικό αυτό βοήθημα, το οποίο για χρόνια κάλυπτε μέρος των αναγκών τους.
Δεν είναι η μοναδική οικογένεια
Σύμφωνα με την κα Ιωαννίδου, δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Όπως ανέφερε:
“Υπάρχουν τουλάχιστον 3 οικογένειες στην περιοχή με 4 ή 5 παιδιά, στις οποίες επίσης κόπηκε το επίδομα.”
Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι τα εισοδηματικά κριτήρια δεν είναι δίκαια για όλους. “Ας μην βάζουν οικονομικά κριτήρια, ας κάνουν κάτι άλλο… Δεν είναι μόνο το οικονομικό, είναι η ηθική ανταμοιβή,” πρόσθεσε.
Απομόνωση και δυσκολίες στις ακριτικές περιοχές
Η οικογένεια, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού, αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από το κράτος. Η κα Ιωαννίδου περιέγραψε τις προκλήσεις της ζωής στο ακριτικό Ορμένιο:
“Δεν ασχολείται κανένας με τις ακριτικές περιοχές. Όταν δεν έχει σχολείο, δεν έχει παιδιά, δεν έχει φροντιστήρια, όταν δεν έχει δραστηριότητες, όταν ο άλλος δεν έχει δουλειά…”
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εγκατάλειψης είναι η παιδική χαρά του χωριού, η οποία παραμένει κλειστή για περισσότερους από δύο μήνες, περιμένοντας έλεγχο από τον δήμο.
Προβλήματα για τα παιδιά
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για τα παιδιά της περιοχής. Η κα Ιωαννίδου ανέφερε ένα παράδειγμα που υπογραμμίζει τις καθημερινές δυσκολίες:
Πέρυσι, ο διευθυντής του Λυκείου των Δικαίων πρότεινε το κλείσιμο του εξεταστικού κέντρου για τις Πανελλήνιες. Αν γινόταν αυτό, τα παιδιά θα έπρεπε να μετακινούνται καθημερινά στην Ορεστιάδα, διανύοντας μια απόσταση 45 χιλιομέτρων.
“Όλο το χωριό είναι σαν μια οικογένεια, αλλά τα παιδιά ζορίζονται πολύ,” κατέληξε η κα Ιωαννίδου.
Η περίπτωση αυτή αναδεικνύει τα κενά στη στήριξη των ακριτικών περιοχών και την ανάγκη για καλύτερη αξιολόγηση των αναγκών των πολύτεκνων οικογενειών.