Στο Αυτόφωρο, στα κρατητήρια και στη συνέχεια στη φυλακή. Ο λόγος για τη 44χρονη κατηγορουμένη στην υπόθεση της Energa, η οποία έσπασε τα δεσμά της ηλεκτρονικής επιτήρησης στις 19 Νοεμβρίου, όταν πληροφορήθηκε ότι το δικαστικό συμβούλιο τής επέβαλε να φορέσει το βραχιολάκι για ακόμη έξι μήνες.
«Δεν άντεξα την ψυχολογική και τη συναισθηματική φόρτιση όταν έμαθα ότι πρέπει να φορέσω και πάλι το βραχιολάκι και να παραμείνω σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι συγκατηγορούμενοί μου είναι ελεύθεροι» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που την εξέτασαν.
«Δεν με βοήθησε κανένας να διαφύγω, ό,τι έκανα, το έκανα μόνη μου» λέει στους κοντινούς της ανθρώπους, όμως η Αστυνομία έχει άλλη άποψη, καθώς έχει βάσιμες υπόνοιες ότι δύο άτομα τη βοήθησαν να κάνει το… άλμα ελευθερίας.
Την Τετάρτη, η κατηγορουμένη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη δίκη της Energa οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο για την παραβίαση του περιοριστικού όρου που της είχε επιβληθεί -αφού έφυγε από το σπίτι, καταστρέφοντας το βραχιολάκι-, ενώ σε βάρος της εκκρεμεί ένταλμα που διατάσσει τη σύλληψή της και την επιστροφή της στις φυλακές.
Αυτή είναι η 43χρονη που έσπασε το Βραχιολάκι και Απέδρασε-Δείτε την στο Βίντεο
Η αναζήτηση
Οι έρευνες του Α.Τ. Ομονοίας και του Τμήματος Αναζήτησης Προσώπων ξεκίνησαν αμέσως μετά την πληροφόρηση ότι η 44χρονη Μαρία έγινε… καπνός. Ολα τα αρχεία που την αφορούν ξεσκονίστηκαν, ενώ ερευνήθηκε η κάθε δυνατή πρόσβαση που θα μπορούσε να είχε σε συγγενείς ή φίλους, με την Αστυνομία να καταστρώνει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός «ιεραρχικού μοντέλου πυραμιδοειδούς ταξινόμησης ατόμων», τα οποία ήταν πιθανό να συναντήσει η Μαρία όσες ημέρες ήταν φυγόδικη. Με τη βοήθεια της πληροφορικής, μάλιστα, προέκυψε και πλήθος πιθανών διευθύνσεων τόσο της ίδιας όσο και του συζύγου της, ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση της Energa και έχει στην πλάτη του ένα ένταλμα σύλληψης. Οπως μάλιστα διαπιστώθηκε, σε βάρος του συζύγου της εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις συνολικής ποινής 13 ετών και 3 μηνών, τις οποίες δεν έχει εκτίσει, για οικονομικά αδικήματα.
Υστερα από ενδελεχή έρευνα, αλλά και στενή παρακολούθηση των συγγενικών και φιλικών προσώπων του ζεύγους, η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ζευγάρι κινείται στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας ή της Κάτω Κηφισιάς, χρησιμοποιώντας ένα λευκό τζιπ. Η περιοχή γέμισε με αστυνομικούς και στις 12 Δεκεμβρίου ένα λευκό τζίπ βγήκε από υπόγειο γκαράζ και πήρε τον δρόμο για τη Λεωφόρο Τατοΐου. Στη μέση της διαδρομής, ο άνδρας που οδηγούσε το τζιπ σταμάτησε, για να επισκεφθεί ένα φαρμακείο. Τότε οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι πρόκειται για τον φυγόδικο σύζυγο της 44χρονης, ενώ μαζί του ήταν και η ίδια. Η σύλληψη δεν άργησε να έρθει, καθώς οι αστυνομικοί τούς προσέγγισαν και αφού τους γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους, τους συνέλαβαν.
Στη δίκη για την υπεξαίρεση 250.000.000 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, η 44χρονη έχει εμφανιστεί μόνο δύο φορές, μία εκ των οποίων στην απολογία της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Μαρία ήταν το «δεξί χέρι» και πρώην έμπιστη του Αριστείδη Φλώρου, βασικού εμπλεκόμενου στην υπόθεση.
Ρεσεψιονίστ
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, όμως, υπήρξαν μάρτυρες οι οποίοι υποστήριξαν ότι η κατηγορουμένη ήταν μία απλή ρεσεψιονίστ στην εταιρεία, διαψεύδοντας ότι ήταν το αυτί και το μάτι του επιχειρηματία.
Η κατηγορουμένη, παρ’ όλ’ αυτά, βρέθηκε στο στόχαστρο του Α. Φλώρου, ο οποίος την κατηγορεί για υπεξαίρεση 5.000.000 ευρώ, καταθέτοντας μήνυση σε βάρος της στην Κύπρο. Το δικαστήριο της Λευκωσίας απέρριψε την προσφυγή και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, με την πλευρά της 43χρονης να υποστηρίζει ότι η εταιρεία -στους λογαριασμούς της οποίας μπήκαν τα 5 εκατ. ευρώ και στην οποία η ίδια ήταν διαχειρίστρια- ήταν του συζύγου της και ότι το επίμαχο ποσό ήταν αμοιβές από πραγματικά και όχι εικονικά συμβόλαια εμπορίας ενέργειας. Για την πλευρά του Αριστείδη Φλώρου, τα συμβόλαια ήταν εικονικά, όσο για τον σύζυγο της κατηγορουμένης, ο οποίος καταζητείται απο τις Αρχές, υποστηρίχτηκε ότι ήταν έμπορος επίπλων και δεν είχε καμία σχέση με εταιρείες ενέργειας…
Σήμερα οι δύο φυγόδικοι φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν έχουν… ούτε ευρώ τσακιστό στην τσέπη, γεγονός που δυσκόλευε τα σχέδιά τους για το μέλλον. Το βέβαιον είναι πάντως ότι το ζεύγος «κλόνισε» τον θεσμό της ηλεκτρονικής επιτήρησης, ο οποίος έφθασε μέχρι τον Αρειο Πάγο, με τον Δ. Τσοβόλα, δικηγόρο της 44χρονης, να καταθέτει αναίρεση σε βάρος του βουλεύματος που παρέτεινε τον χρόνο κράτησής της κατ’ οίκον για 6 μήνες ακόμη. Η δεύτερη πεποίθηση είναι ότι η κατηγορουμένη, η οποία αντιμετωπίζει μόνο την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, επιβάρυνε την ποινική της μεταχείριση στην υπόθεση της Energa, η οποία σε λίγες ημέρες φθάνει στο τέλος της…
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ
ethnos.gr