Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή μπορεί να επισπεύσει τις εκλογές, ακόμα και πριν τον Μάιο, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.
Η ρητορική Ζάεφ για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, ώστε να κερδίσει τις κρίσιμες ψηφοφορίες για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, έχουν δημιουργήσει αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αισιοδοξία που υπήρχε στην κυβέρνηση για άνετη υπερψήφιση της συμφωνίας ακόμα και με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ έχει δώσει τη θέση της στον σκεπτικισμό.
Πλέον, βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού που είχαν εκφραστεί θετικά, κυριαρχούνται από δεύτερες σκέψεις, θέτοντας το ενδεχόμενο κύρωσης της συμφωνίας εν αμφιβόλω.
Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την πίεση που ασκεί για καταψήφιση της συμφωνίας. «Όλα τα κόμματα και οι βουλευτές τίθενται προ των ευθυνών τους. Έχουν προσωπική ευθύνη να καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών», είναι το μήνυμα που διατυπώνουν γαλάζια στελέχη στοχεύοντας την ελάσσονα αντιπολίτευση.
Η ΝΔ επιμένει ότι ο συνδυασμός της σύνθετης ονομασίας με την αναγνώριση της δήθεν “μακεδονικής” γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει ακόμα και το ερμηνευτικό πρωτόκολλο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται, θα ζητήσει η ελληνική πλευρά στον ΟΗΕ και θα αφορά στη γλώσσα και το έθνος. Όπως τονίζουν στελέχη της Πειραιώς κάτι τέτοιο σημαίνει έμπρακτη αναγνώριση της επικινδυνότητάς της. Όπως συμπληρώνουν το πρόβλημα λύνεται με ακύρωση της συμφωνίας και νέα διαπραγμάτευση που – όπως τόνισε στη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης – θα γίνει από την αρχή.
«Ας καταλάβει ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και συνολικά η Κυβέρνηση, ότι δεν μπορούν πλέον να παρακολουθούν άβουλοι. Οφείλουν, έστω και τώρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και ο τρόπος είναι ένας: Να δηλώσουν ότι, μετά από όσα έχουν ειπωθεί από την πλευρά της πΓΔΜ, δεν αποδέχονται ούτε οι ίδιοι τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην κύρωσή της», υπογραμμίζουν στελέχη της ΝΔ, προκαλώντας το Μέγαρο Μαξίμου.
iefimerida.gr