Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα: Η μεγάλη γιορτή της Παναγίας – Γιατί γιορτάζουν οι «παρθένες»;

Εισόδια της Θεοτόκου

Εισόδια της Θεοτόκου: Η γιορτή της Παναγίας που τιμά την αφιέρωση και την ελπίδα

Στις 21 Νοεμβρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά μια από τις μεγαλύτερες θεομητορικές εορτές, τα Εισόδια της Θεοτόκου. Είναι μια ημέρα με ιδιαίτερη πνευματική σημασία, που χωρίζει τον εορτασμό των ανύπαντρων Μαρίων από αυτόν των παντρεμένων, οι οποίες τιμούν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.

Τι συμβολίζουν τα Εισόδια της Θεοτόκου

Η εορτή αυτή αναφέρεται στην αφιέρωση της Παναγίας στον Θεό από τους γονείς της, τον Ιωακείμ και την Άννα. Το ζευγάρι, μετά από χρόνια προσευχής, απέκτησε τη Μαριάμ και, πιστό στο τάμα του, την οδήγησε στο Ναό όταν ήταν τριών ετών. Εκεί, η μικρή Μαρία ανέβηκε μόνη της τα σκαλοπάτια και παραδόθηκε στον ιερέα Ζαχαρία. Ο ιερέας την ευλόγησε λέγοντας: «Ο Κύριος μεγάλυνε το όνομά σου σε όλες τις γενεές».

Αυτή η πράξη δεν ήταν μόνο μια υπόσχεση των γονιών αλλά και μια συμβολική είσοδος της Παναγίας στην αποστολή της, η οποία κορυφώθηκε με τον Ευαγγελισμό και τη γέννηση του Χριστού.

Η καθιέρωση της εορτής

Η γιορτή των Εισοδίων καθιερώθηκε περίπου 600 χρόνια μετά το γεγονός που περιγράφεται. Ξεκίνησε στα Ιεροσόλυμα και αργότερα διαδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη γύρω στον 7ο ή 8ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου, ένα απόκρυφο κείμενο του 2ου αιώνα, είναι η πρώτη γραπτή αναφορά στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Η παραμονή της Παναγίας στα Άγια των Αγίων, όπου έμεινε έως τον Ευαγγελισμό της, είναι ένα γεγονός που η Εκκλησία τιμά ως θεμέλιο λίθο για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Συνδεδεμένα έθιμα και συμβολισμοί

Η ημέρα αυτή συνδέεται με πλούσιες παραδόσεις. Στην Ελλάδα, τα Εισόδια είναι γνωστά και ως Παναγία η «Ποσπορίτσα», καθώς σχετίζονται με την ολοκλήρωση της σποράς. Στη Θεσσαλία, οι νοικοκυρές προσφέρουν βρασμένα καλαμπόκια στην εκκλησία, ενώ σε άλλα μέρη συλλέγονται πολυσπόρια που ρίχνονται σε πηγές, με ευχές για ευφορία και αφθονία.

Η εορτή έχει επίσης συναισθηματική χροιά, καθώς αποτελεί «προοίμιο» των Χριστουγέννων. Οι ψάλτες τραγουδούν τις καταβασίες των Χριστουγέννων, καλώντας τους πιστούς να προετοιμαστούν για τη γέννηση του Κυρίου.

Γιατί γιορτάζουν οι ανύπαντρες Μαρίες

Η παράδοση θέλει στις 21 Νοεμβρίου να γιορτάζουν οι «παρθένες» ή ανύπαντρες Μαρίες, ενώ στις 15 Αυγούστου τιμώνται οι παντρεμένες. Το έθιμο αυτό, που ξεκίνησε από την Κρήτη, εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η ημέρα αυτή δεν είναι μόνο μια θρησκευτική γιορτή αλλά και μια υπενθύμιση του ρόλου της Παναγίας στην ανθρώπινη σωτηρία. Με την είσοδό της στον Ναό, άνοιξε τον δρόμο για την είσοδο του ανθρώπου στον Θεό.

Exit mobile version