«Είμαι άθεος»: 10 διάσημοι Έλληνες που παραδέχτηκαν δημόσια ότι δεν πιστεύουν στον Θεό

Είμαι άθεος: δέκα Έλληνες που παραδέχτηκαν δημόσια την έλλειψη πίστης σε έναν Θεό

Η αθεΐα στην Ελλάδα είναι παρούσα, αν και συχνά επιλέγεται να μένει διακριτική ή να εκφράζεται έμμεσα. Αρκετοί, ακόμη και αν δεν πιστεύουν, αυτοπροσδιορίζονται ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αποφεύγοντας να αναφερθούν στη στάση τους ως “αθεΐα”. Ωστόσο, ορισμένοι γνωστοί Έλληνες μίλησαν ανοιχτά γι’ αυτό το κομμάτι της προσωπικότητάς τους.

Ο πολιτικός όρκος του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επέλεξε τον πολιτικό όρκο, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με την προσωπική του κοσμοθεωρία. Στη σχέση του με την Περιστέρα Μπαζιάνα, υπέγραψε σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ενώ δεν τέλεσε θρησκευτική βάπτιση για τα παιδιά τους. Παρά τις πεποιθήσεις του, εκτίμησε την αναγνώριση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και στήριξε τις προσπάθειες αναστήλωσης των μνημείων.

Η «γωνιά του άθεου» για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει μιλήσει για την αθεΐα του, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι το 2014 ο Επίσκοπος του Norwich τον είχε προσκαλέσει να μιλήσει σε εκδήλωση της Εκκλησίας της Αγγλίας. Παρόλο που αρνήθηκε λόγω των πεποιθήσεών του, ο επίσκοπος τον διαβεβαίωσε ότι η παρουσία του θα ήταν αποδεκτή, οργανώνοντας την «Γωνιά του Άθεου» ως χώρο για τον διάλογο.

Ο ανοιχτός λόγος του Γρηγόρη Βαλλιανάτου

Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος δεν κρύβει την αθεΐα του, ενώ έχει δηλώσει δημόσια και την ομοφυλοφιλία του. Σέβεται τις επιλογές της αδελφής του, η οποία είναι μοναχή, και έχει δηλώσει ότι παρόλο που εκείνη στενοχωριέται για τις επιλογές του, η αγάπη τους παραμένει ακλόνητη.

Σκηνοθέτης και άθεος: ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης δηλώνει άθεος και ανοιχτά ομοφυλόφιλος. Ο ίδιος έχει καταφέρει να προβάλει την Ελλάδα διεθνώς, καθώς ταινίες του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ πλέον εργάζεται στην Αθήνα.

Ο Αύγουστος Κορτώ για την αγάπη και την ισότητα

Αύγουστος Κορτώ

Ο Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας, είναι άθεος και αγωνίζεται για την ισότητα. Το 2014 παντρεύτηκε στην Νέα Υόρκη και, στη συνέχεια, υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα, όντας από τους πρώτους που εκμεταλλεύτηκαν το νέο νομικό πλαίσιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η ιστορία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ηγετική μορφή του ΚΚΕ, έχει μιλήσει για τον παππού του, ο οποίος ήταν παπάς και μέλος του ΕΑΜ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος έχει αναφερθεί στην άθεη κοσμοθεωρία του, αλλά και στη σημασία της οικογενειακής του ιστορίας για τις δικές του αρχές και πεποιθήσεις.

Χρήστος Σιμαρδάνης: η φωνή πίσω από τον άνθρωπο

Ο Χρήστος Σιμαρδάνης, η χαρακτηριστική φωνή του Mega για πολλά χρόνια, υπήρξε άθεος και είχε έντονη καλλιτεχνική παρουσία τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο. Παράλληλα, ήταν γνωστός για την εκφώνηση κοινωνικών μηνυμάτων, προσφέροντας συχνά τη φωνή του σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Ο στοχαστής Κορνήλιος Καστοριάδης

Ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, γνωστός για τις απόψεις του γύρω από την κοινωνική αυτονομία, ζούσε στο Παρίσι και εργάστηκε ως οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους στοχαστές της εποχής του, δηλώνοντας ανοιχτά άθεος.

Ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας

Ο Μηνάς Χατζησάββας υπήρξε εξέχουσα μορφή του θεάτρου και της τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η τέφρα του σκορπίστηκε στο κτήμα της αδελφής του στην Εύβοια και στην Επίδαυρο, τηρώντας την επιθυμία του για μια διακριτική αλλά ουσιαστική παρουσία στο τέλος της ζωής του.

Κώστας Φαλελάκης: το μήνυμα της αγάπης

Ο ηθοποιός Κώστας Φαλελάκης μιλά για την αγάπη ως βασική αξία. «Δεν πιστεύω σε τίποτα μεταφυσικό», δηλώνει, αλλά αναγνωρίζει την αγάπη ως δύναμη που μένει στη ζωή, ακόμα και όταν οι άνθρωποι φεύγουν από αυτή.

Πηγή: enimerotiko

Exit mobile version