Εμβολιασμός των 15-17 με γονική συναίνεση
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατυπώνει τη θετική της γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονικής συναίνεσης, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα ανακύπτει σχετικά με τον εμβολιασμό.
Όπως ανέφερε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.
Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα 13/7 θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνονται τα ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων.
«Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ένα ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής. Είναι κάτι που θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία της Covid» υπογράμμισε.
Μιλώντας στην αρχή της τοποθέτησής της για τα άτομα που αφορά περισσότερο η μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι πρόκειται για: τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών.
Ανέφερε ότι και τα τέσσερα εμβόλια σε χρήση προστατεύουν από τη μετάλλαξη και ειδικότερα: Pfizer και Moderna στο 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% Johnson & Johnson.
Το ποσοστό με μια δόση είναι της τάξεως του 33% για αυτό επισήμανε ότι είναι αναγκαία η συμπλήρωση και με τη δεύτερη δόση.Υπογράμμισε πως είναι λάθος να αφήνει κάποιος τη δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές και πρόσθεσε ότι πρέπει να τηρούνται τα συνήθη μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής.
Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία για τις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες είπε ότι σπάνια παρουσιάζουν ένα σύνδρομο με θνητότητα 1,2% ενώ είναι υπό μελέτη το σύνδρομο post covid.
«Στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η συχνότητα εισαγωγής σε νοσοκομεία στους 12-17 ετών είναι 2,5 με 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 204 εφήβους ηλικίας 12- 17 ετών που νοσηλεύτηκαν από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ κι ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.
Δεν σημειώθηκε όμως κανένας θάνατος. Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται κατ’ εξοχήν η παχυσαρκία -ένα ποσοστό που αγγίζει το 36% – χρόνιες πνευμονοπάθειες – 31% – νευρομυϊκά νοσήματα και νευρολογικά νοσήματα – 14%- όπως κι άλλα χρόνια νοσήματα. Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά – εφήβους, ιδιαίτερα αυτά με το υποκείμενο πρόβλημα ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους.
Αλλά και για το θέμα της μεταδοτικότητας υπάρχουν διαφορές. Οι μελέτες κατά την επιδημία της Covid δείχνουν ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από τα παιδιά μικρότερης ηλικίας για αυτό κι έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων.
Το γεγονός ότι αποτελούν άτομα με δυνατότητα αυξημένης διασποράς του ιού αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο υπέρ του εμβολιασμού που θα συμβάλλει στην επαναφορά στην κανονικότητα, την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα των εφήβων».