Έδειξαν το δρόμο στα άλλα νησιά: Μάθατε τι κάνουν (και) φέτος ντόπιοι κι επιχειρηματίες στην Τήλο;

Τήλο

Τήλος: Το «θαύμα» του νησιού πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους…

Στους πολλούς λόγους για τους οποίους οι κάτοικοι της Τήλου μπορούν να αισθάνονται περηφάνια για τον τόπο τους, προσθέστε ακόμη έναν. Πλέον είναι το νησί το οποίο έχει πετύχει σχεδόν μηδενική ταφή αποβλήτων.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για θαύμα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε κάποια θεϊκή παρέμβαση για να συμβεί αυτό. Το μόνο που απαιτήθηκε είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο εμπνεύστηκε η Polygreen, μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο παγκοσμίως και φυσικά η συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων της Τήλου που άλλαξαν συνήθειες δεκαετιών και το υλοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό, σχεδόν ανέλπιστο, τρόπο!

Το έργο χρηματοδοτείται από την ίδια την εταιρία, με την έγκριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την συμμετοχή και την συνεργασία του δήμου Τήλου. Τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2021 και μέσα σε λίγες μήνες πέτυχε αποτελέσματα που μπορούν να χαρακτηριστούν –πέρα οποιασδήποτε υπερβολής- εντυπωσιακά.

Για την υλοποίησή του εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα πόρτα-πόρτα, με τους κατοίκους του νησιού να αναλαμβάνουν την υποχρέωση διαχωρισμού των σκουπιδιών που παράγονται από τις καθημερινές δραστηριότητές τους. Για να είμαστε δίκαιοι πάντως, οφείλουμε να πούμε ότι η ιδέα της ανακύκλωσης –υπό την ευρεία έννοια- υπάρχει στην κουλτούρα τους αφού από το παρελθόν ήδη συνήθιζαν να μην πετάνε εύκολα τα πάντα, αλλά να τα μετασχηματίζουν και να τα χρησιμοποιούν ξανά.

Πλέον, με την δράση της Polygreen τα πάντα γίνονται στην βάση ενός προγραμματισμού που ξεκινάει από κάθε σπίτι. Σε κάθε νοικοκυριό υπάρχει μια ειδική μπλε σακούλα που στην ουσία έχει αντικαταστήσει τους γνωστούς μας κάδους στους δρόμους.

Σε αυτήν μπαίνουν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά αφού πρώτα πλυθούν ενώ διαθέτουν και QR code προκειμένου ο κάθε κάτοικος να έχει την δυνατότητα να ελέγχει ο ίδιος το ποσοστό ανακύκλωσης που επιτυγχάνεται.

Παράλληλα σε άλλη βιοδιασπώμενη σακούλα εναποθέτονται τα οργανικά απόβλητα, σε ειδικό συλλέκτη συγκεντρώνονται τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα και σε ξεχωριστά μεταλλικά δοχεία καταλήγουν τα αποτσίγαρα, με αποτέλεσμα στους δρόμους του νησιού να μην «σκοντάφτει» κανείς σε γόπες…

Για την επιτυχία του εγχειρήματος «Just Go Zero Tilos» χρειάστηκε φυσικά η ευαισθητοποίηση των ντόπιων, με τα παιδιά να αγκαλιάζουν αμέσως την προσπάθεια, αλλά και των επιχειρηματιών του τόπου.

Στο παιχνίδι μπαίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες και οι επισκέπτες της Τήλου, μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που στόχο έχουν να εκπαιδεύσουν τους πάντες στην αλλαγή των συνηθειών τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος από την Polygreen έχει τεθεί σε εφαρμογή μία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των αποβλήτων σε real time, μέσω της οποίας το κάθε νοικοκυριό βλέπει την δική του συνεισφορά σε κάθε κατηγορία (ανακυκλώσιμα, μη ανακυκλώσιμα και οργανικά) κι έτσι με αυτόν τον τρόπο να θέτει νέους στόχους και να αντιλαμβάνεται πώς ο καθένας συμβάλλει από την πλευρά του στην ανακύκλωση.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία το ποσοστό των απορριμμάτων του νησιού που ανακυκλώνεται αγγίζει εβδομαδιαίως το 90%, με αποτέλεσμα ο ΧΥΤΑ που λειτουργούσε παλιότερα στην Τήλο να είναι πλέον πρακτικά άχρηστος.

Στη θέση του πλέον υπάρχει το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας όπου πραγματοποιείται η τελική διαλογή των αποβλήτων για ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή ενεργειακή αξιοποίηση.

Exit mobile version