Τα ζευγάρια καλό είναι να κοιμούνται χώρια – για το καλό της υγείας αλλά και της σχέσης τους δηλαδή, συνιστούν Βρετανοί ειδικοί.
Ο δρ Νηλ Στάνλεϋ, ιδρυτής ενός από τα καλύτερα εργαστήρια ύπνου στη Βρετανία, στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ, είπε στη διάρκεια του Βρετανικού Φεστιβάλ Επιστήμης ότι ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι μπορεί να προκαλέσει καυγάδες για το ροχαλητό και την κουβέρτα, καθώς και να στερήσει πολύτιμο ύπνο.
Σε μία μελέτη είχε διαπιστωθεί ότι, κατά μέσον όρο, τα ζευγάρια υφίστανται κατά 50% περισσότερες διαταραχές του ύπνου τους όταν μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι.
Ο δρ Στάνλεϋ, ο οποίος κοιμάται σε άλλο κρεβάτι από την σύζυγό του, τόνισε ότι ιστορικώς οι άνθρωποι δεν προορίζονταν για να μοιράζονται τα κρεβάτια τους.
Η σύγχρονη παράδοση για το νυφικό κρεβάτι άρχισε κατά την Βιομηχανική Επανάσταση, όταν οι άνθρωποι που μετακόμιζαν στις πολύβουες πόλεις αναγκάσθηκαν να ζουν σε περιορισμένους χώρους.
Πριν από την Βικτωριανή εποχή δεν ήταν διόλου σπάνιο να κοιμούνται χωριστά τα παντρεμένα ζευγάρια. Στην δε αρχαία Ρώμη, το νυφικό κρεβάτι ήταν ο χώρος για τις ερωτικές συνευρέσεις, αλλά όχι για τον ύπνο.
Ο δρ Στάνλεϋ συνέστησε να κάνουν το ίδιο και όσοι σύγχρονοι άνθρωποι μετατρέπουν το κοινό κρεβάτι σε… ρινγκ.
«Το θέμα είναι τι κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο», είπε. «Εάν κάποιος κοιμάται ανέφελα με το ταίρι του, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κρεβάτι. Αν, όμως, αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν πρέπει να φοβάται την αλλαγή. Για τους περισσότερους από εμάς ο κοινός ύπνος σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση μια σύντομη αγκαλιά και μετά ο καθένας στην μεριά του. Γιατί, λοιπόν, η μεριά του καθενός να μην είναι ένα ξεχωριστό κρεβάτι;»
Το στριφογύρισμα
Μελέτες έχουν δείξει πως ο κακής ποιότητας ύπνος σχετίζεται με πάρα πολλά δεινά, από την κατάθλιψη, την στεφανιαία νόσο και τα εγκεφαλικά έως τις πνευμονοπάθειες, τα ατυχήματα (τροχαία ή εργατικά) και βεβαίως τα διαζύγια.
Ωστόσο, πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ψυχοσωματική υγεία – ούτε αντιλαμβάνονται πόσο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας ο παρακοιμώμενος.
Το πόσο μπορεί να μας ενοχλεί το ταίρι μας, έστω και εν αγνοία μας, μελέτησε σε 40 ζευγάρια ο δρ Ρόμπερτ Μήντοους, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ.
Όπως διαπίστωσε, κάθε φορά που άλλαζε πλευρό ο ένας εκ των δύο, ο άλλος είχε 50% πιθανότητες να «τιναχτεί».
«Τα ζευγάρια νομίζουν ότι κοιμούνται καλύτερα όταν είναι μαζί, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία δηλώνουν το ακριβώς αντίθετο», σχολίασε.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μόλις το 8% των 40άρηδων και 50άρηδων κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια από τους συζύγους/συντρόφους τους.
real.gr