Δύσκολες ώρες για την Κάρμεν Ρουγγέρη: Πέθανε ο σύζυγός της, Ανδρέας Κουλουμπής

Απεβίωσε ο Ανδρέας Κουλουμπής, ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και σύζυγος της Κάρμεν Ρουγγέρη επί 57 χρόνια. Με μια λαμπρή καριέρα γεμάτη από εμφανίσεις σε μεγάλες σκηνές και σημαντικές συνεργασίες, ο Κουλουμπής αφήνει πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη στον κόσμο της λυρικής μουσικής και της όπερας.

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Κουλουμπής

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Ανδρέας Κουλουμπής ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο, όπου διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο. Μετά την αποφοίτησή του, προσλήφθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου σύντομα καθιερώθηκε ως ένας από τους κύριους βαρύτονους.

Οι πρώτοι ρόλοι και οι διεθνείς εμφανίσεις

Από το 1967, ο Κουλουμπής ερμήνευσε πολλούς από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Λυρικής Σκηνής σε παραστάσεις που έλαβαν χώρα σε σημαντικούς χώρους, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής. Η καριέρα του δεν περιορίστηκε εντός συνόρων, αφού εμφανίστηκε και σε λυρικά θέατρα της Ιταλίας, Γερμανίας, Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας και ΗΠΑ, αφήνοντας παντού το αποτύπωμά του.

Συνεργασίες με κρατικές ορχήστρες και ηχογραφήσεις

Ως σολίστ, συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Θεσσαλονίκης, αλλά και τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Η παρουσία του στις σκηνές συνοδεύτηκε και από ατομικά ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία και Βέλγιο, ενώ συμμετείχε σε ηχογραφήσεις δίσκων όπερας, εμπλουτίζοντας το ρεπερτόριό του με πολυάριθμες ηχογραφήσεις.

Η συμμετοχή στο «Άξιον Εστί» και η αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν η συμμετοχή του στο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, από το 1977 έως το 2009. Ερμηνεύοντας τον ρόλο του Ψάλτη, ταξίδεψε και εμφανίστηκε σε συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική, αποσπώντας την αναγνώριση του κοινού και των κριτικών. Ο δίσκος του «Άξιον Εστί» είχε τόσο μεγάλη απήχηση που εξαντλήθηκε σε όλες τις εκδόσεις του.

Σπουδαίοι ρόλοι στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ο Ανδρέας Κουλουμπής ερμήνευσε τον ρόλο του Καρυωτάκη στην ομώνυμη όπερα του Μίκη Θεοδωράκη, που ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τον «Επίλογο» του Κουνάδη στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης, συμμετείχε στην παράσταση της «Ελένης» του Θάνου Μικρούτσικου, σε λιμπρέτο του Χρήστου Λαμπράκη, προσθέτοντας μοναδικό χρώμα και βάθος σε κάθε του ερμηνεία.

Καλλιτεχνική διεύθυνση και διδακτική δραστηριότητα

Ο Κουλουμπής υπηρέτησε ως αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την περίοδο 1994-1977, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό και τη γενικότερη πορεία του οργανισμού. Επιπλέον, με αφοσίωση δίδασκε νέους τραγουδιστές όπερας και ηθοποιούς, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις και την εμπειρία του στους νεότερους.

Η λογοτεχνική του παραγωγή

Πέρα από τη μουσική, ο Ανδρέας Κουλουμπής υπήρξε και δημιουργός στον χώρο της λογοτεχνίας. Έγραψε στίχους για πολλές όπερες και θεατρικά έργα της Παιδικής Σκηνής της Κάρμεν Ρουγγέρη. Παράλληλα, εξέδωσε μια συλλογή ποιημάτων, καθώς και ένα παραμύθι για παιδιά με τίτλο «Τα παραμύθια του Παππού», δείχνοντας την αγάπη του για τη γραφή και τα παιδιά.

Η οικογενειακή ζωή με την Κάρμεν Ρουγγέρη

Ο Ανδρέας Κουλουμπής και η Κάρμεν Ρουγγέρη μοιράστηκαν 57 χρόνια αγάπης και αφοσίωσης. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, την Χριστίνα και τον Βίκτωρα, δημιουργώντας μια όμορφη οικογένεια. Η Κάρμεν Ρουγγέρη, με συγκινητικά λόγια, μοιράστηκε αναμνήσεις από τη ζωή τους, αναφέροντας:

«Θυμάμαι εκείνη τη βραδιά…. γράφει η Κάρμεν Ρουγγέρη …Ήταν όλα τόσο μαγικά ..τόσο όμορφα…Είδα για άλλη μια φορά τον Αντρέα μου νέο…να καταθέτει την ψυχούλα του εκεί ψηλά στον Λυκαβηττό…… τραγουδώντας το Αριστούργημα του Θεοδωράκη…. Γρήγορα που περνούν τα χρόνια……….πολύ γρήγορα……»

Ο Ανδρέας Κουλουμπής με τα παιδιά του

Exit mobile version