Οι λόγοι που επικρατεί σχετική ησυχία στα σύνορα Τουρκίας και Βουλγαρίας, τη στιγμή που ασκείται μεγάλη πίεση στα ελληνοτουρκικά από τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που επιχειρούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος μετά τις τουρκικές εξαγγελίες περί ανοίγματος των συνόρων, βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιεύματος της Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται, μεταξύ άλλων, συνάντηση δημοσιογράφων της DW με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, τον Οκτώβριο του 2019, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν μια μακρόχρονη (αλλά όχι απαραίτητα εύκολη) σχέση- μέρος της οποίας είναι και η φιλία μεταξύ τους:
Οι δυο τους γνωρίζονται από την εποχή που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και ο Μπορίσοφ δήμαρχος της Σόφιας.
«Τότε ο Ταγίπ ήταν καλό παιδί, παίζαμε και ποδόσφαιρο παρέα» είχε πει σχετικά ο Μπόικο Μπορίσοφ, αναφέρει η DW.
«Οι σχέσεις με τον μεγάλο γείτονα είναι εξαιρετικής σημασίας για τον Μπορίσοφ.
Για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν είναι συχνά πρόθυμος να εκδώσει αθόρυβα Τούρκους αντικαθεστωτικούς.
Το γεγονός ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι δευτερευούσης σημασίας. Το σημαντικό είναι οι Τούρκοι να μην ανοίξουν τις πόρτες στους διακινητές» αναφέρεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Πέραν αυτού, συνεχίζει το δημοσίευμα, επικαλούμενο βουλγαρικά ΜΜΕ, υπάρχει ένας ακόμα λόγος για την ησυχία στα σύνορα:
Η Βουλγαρία έχει πολύ κακή φήμη ως χώρα ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς κυκλοφορούν ειδήσεις ότι οι αστυνομικοί χτυπούν και κακοποιούν τους παράτυπους μετανάστες, τους ληστεύουν ή τους συλλαμβάνουν και τους βασανίζουν ομάδες πολιτοφυλακής.
Επίσης η πλειονότητα του βουλγαρικού πληθυσμού είναι αρνητικά διακείμενη απέναντι στους μουσουλμάνους, καθώς κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας ότι μεγάλα τμήματα μουσουλμάνων θα έρθουν και θα εκτοπίσουν το χριστιανικό πληθυσμό.
Επίσης, ένας λόγος που οι μετανάστες δεν προτιμούν την Βουλγαρία, είναι ότι ο δρόμος προς αυτήν είναι πιο μακρύς.
Παράλληλα, τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Βουλγαρία είναι μισοάδεια και τα βουλγαρικά ΜΜΕ μεταδίδουν πόσο «αποτελεσματικές» είναι οι αρχές με τους μετανάστες.
Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, το μήνυμα του Μπορίσοφ είναι σαφές, όπως και οι φιλοδοξίες του:
«Προστατεύω τα σύνορά μας και για το λόγο αυτό η Βουλγαρία θα έπρεπε να γίνει δεκτή στη Σένγκεν και την Ευρωζώνη».