Ομαδικά πυρά στον δημοσιογράφο, Κώστα Βαξεβάνη, εξαπέλυσαν οι εργαζόμενοι του “Πρώτου Θέματος” και η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας “Dοcumento”, με τίτλο «Οι αποκαλύψεις του Documento για “Πρώτο Θέμα” και Θέμο – Το κόλπο των 31 εκατομμυρίων ευρώ».
Πιο αναλυτικά:
Το δημοσίευμα της ”Documento”
“Η μπανιέρα ήταν γεμάτη ροδοπέταλα, οι δύο τους έπιναν σαμπάνια και ο Μάκης αναρωτιόταν μάλλον προφητικά«δεν πιστεύω να έχουμε Θέμα;». Πριν περάσουν τρία χρόνια, το νερό της μπανιέρας αναδεύτηκε επικίνδυνα και στην επιφάνεια, αντί για ροδοπέταλα, ανέβηκαν δύσοσμα λύματα.
Οι ομομπάνιεροι άρχισαν να αλληλοκατηγορούνται για μαύρο χρήμα, εκβιασμούς ακόμη και για συμβόλαια θανάτου.
Στις αλληλοκατηγορίες ωστόσο δεν έθιξαν ποτέ μια πλευρά που αποκαλύπτει το Πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής που συστάθηκε για να ερευνήσει τα δάνεια προς τα ΜΜΕ.
Ότι μέσα σε μόλις τρία χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Ιούνιο του 2008, ο Θέμος Αναστασιάδης, ο άσπονδος φίλος του Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και ο Τάσος Καραμήτσος, έχοντας βάλει 100.000 ευρώ για τη δημιουργία της εφημερίδας, βρέθηκαν να έχουν στην τσέπη 31 εκατομμύρια ευρώ.
Η μέθοδος η οποία περιγράφεται από την Επιτροπή της Βουλής, δίνει την εικόνα μιας τεράστιας τραπεζικής απάτης, με έτερο πρωταγωνιστή τις Τράπεζες και κυρίως την Τράπεζα Πειραιώς.
Οι Τράπεζες, έδιναν αλλεπάλληλα δάνεια σε εταιρείες φαντάσματα τις οποίες κατείχαν αρχικώς οι τρεις συνέταιροι και στη συνέχεια, μετά την αποχώρηση του Τριανταφυλλόπουλου, ο Θέμος Αναστασιάδης και ο Τάσος Καραμήτσος, οι οποίες αγόραζαν μετοχές του Πρώτου Θέματος από τους ίδιους ως φυσικά πρόσωπα.
Η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε μόνο μια φορά. Όταν οι Θέμος Αναστασιάδης και Τάσος Καραμήτσος αποφάσισαν να επαναγοράσουν τις μετοχές της εφημερίδας τις οποίες είχε πάρει ο ΠΗΓΑΣΟΣ (εταιρεία συμφερόντων του Μπόμπολα), τότε η Τράπεζα έδωσε δάνειο σε τρίτη εταιρεία για να τις αγοράσει, στην οποία οι δύο ήταν μοναδικοί εταίροι.
Ως σήμερα οι εκδότες τους Πρώτου Θέματος, εισπράττουν πουλώντας σε δικές τους εταιρείες οι οποίες δανειοδοτούνται με προκλητικό και κατά την Επιτροπή της Βουλής, παράνομο τρόπο.
Δεν πρέπει βέβαια να παραλείψουμε ότι οι ίδιες τράπεζες που τους δανειοδοτούν, τους δίνουν και υπέρογκη διαφήμιση ώστε να αποπληρώνουν τα δάνεια. Δεν πρόκειται για τα απλά θαλασσοδάνεια αλλά για οικονομικές μπάμπουσκες.
Το μεγάλο κόλπο
Τον Ιούνιο του 2005, ιδρύθηκε η εταιρεία Εκδόσεων Πρώτο Θέμα -ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ, η οποία εξέδωσε την εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Σε αυτή την εταιρεία ο Θέμος Αναστασιάδης κατείχε το 40%, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος επίσης 40% και ο Τάσος Καραμήτσος το 20%.
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ήταν 100.000 ευρώ. Στις 23 Οκτωβρίου του 2007, ιδρύεται η εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε, με τους ίδιους μετόχους και ακριβώς τα ίδια ποσοστά.
Δύο μόλις βδομάδες μετά, στις 9 Νοεμβρίου του 2007, η Τράπεζα Πειραιώς, δίνει δάνειο 18 εκατομμύρια, στη νεοσυσταθείσα εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, η οποία αγοράζει τις μετοχές των Αναστασιάδη, Τριανταφυλλόπουλου και Καραμήτσου στις 22 Νοεμβρίου.
Δηλαδή οι τρεις τους μοιράζονται 18 εκατομμύρια ως φυσικά πρόσωπα, για να πουλήσουν τις μετοχές στην εταιρεία της οποία οι ίδιοι είναι μέτοχοι. Ο Αναστασιάδης παίρνει με βάση τα ποσοστά του 7,2 εκατομμύρια, ο Τριανταφυλλόπουλος το ίδιο και ο Καραμήτσος 3,6 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2008, η εκδοτική ΠΗΓΑΣΟΣ αγοράζει το 70% των μετοχών της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ. Συγκεκριμένα αγοράζει το σύνολο του ποσοστού του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (40%), το 20% του Αναστασιάδη και το 10% του Καραμήτσου. Το συνολικό τίμημα είναι 12.780.000 ευρώ. Από την πώληση, ο Τριανταφυλλόπουλος παίρνει 7.380.000 ευρώ, ο Αναστασιάδης 3.600.000 ευρώ και ο Καραμήτσος 1.800.000 ευρώ.
Το συνοικέσιο με το εκδοτικό συγκρότημα του Μπόμπολα όμως δεν κρατά πολύ. Οι Αναστασιάδης και Καραμήτσος αγοράζουν από τον Μπόμπολα τις μετοχές που κατείχε. Δεν δίνουν όμως χρήματα οι ίδιοι, ούτε παίρνουν δάνειο. Φτιάχνουν μια τρίτη εταιρεία την ΝΕΟ ΘΕΜΑ ΑΕ. Η εταιρεία αυτή εξ ολοκλήρου δική τους, παίρνει δάνειο 18 εκατομμύρια και πάλι από την Τράπεζα Πειραιώς, για να αγοράσει τις μετοχές που κατέχει ο Μπόμπολας στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ. Έτσι η εφημερίδα Πρώτο Θέμα περνά στους δύο, μέσα από εταιρείες των οποίων είναι μέτοχοι, ενώ φαίνεται να καταβάλουν μόλις 3 εκατομμύρια από τα δικά τους διαθέσιμα. Πέρα από τη διαδικασία όμως η οποία ακολουθείται με τις αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις που τους αποφέρουν χρήμα ως φυσικά πρόσωπα, η Επιτροπή της Βουλής, φαίνεται να εντοπίζει παρατυπίες και παρανομίες στις δανειοδοτήσεις. Οι εταιρείες που παίρνουν τα δάνεια, δεν έχουν καμιά παραγωγική λειτουργία. Είναι απλώς οχήματα που λαμβάνουν δάνεια και κάνουν αγοραπωλησίες.
Φαντάσματα και μπάμπουσκες
Η κατάθεση του Θέμου Αναστασιάδη στην Επιτροπή της Βουλής, μέσα από την οποία επιχείρησε να εμφανιστεί ως τηλεοπτικός διασκεδαστής στο γνωστό «ΟΛΑ ΞΕΚΟΛΛΑ», φαίνεται πως ήταν μια προσπάθεια να κουκουλωθούν όλα, ή να παρουσιαστούν ως συνήθεις τραπεζικές και επιχειρηματικές πρακτικές. Η Επιτροπή όχι μόνο δεν πείστηκε, αλλά διατυπώνει συμπεράσματα που οδηγούν στην πόρτα του Εισαγγελέα.
Γράφει χαρακτηριστικά το πόρισμα: «Οι αγοραπωλησίες μεταξύ των τριών εταιρειών των ίδιων μετόχων (δηλαδή ο δανεισμός για αγοραπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους) πιστοποιούν στην προκείμενη περίπτωση ότι επιλέχθηκε το “φαινόμενο” διαδοχικά αναδυόμενων εταιρειών (“Μπάμπουσκα”) .
Ουσιαστικά οι ίδιοι μέτοχοι, δημιουργούν 3 εταιρείες, την «Πρώτο Θέμα», «Αναπτυξιακή» και «Νέο Θέμα», εξαγοράζοντας η μία μετοχές της άλλης, με τη λήψη δανείων, τα οποία είναι απλήρωτα. Σήμερα οι συγκεκριμένοι μέτοχοι, οφείλοντας το συνολικό ποσό των 44 εκατ. ευρώ, έχουν και τα χρήματα και τις εταιρείες. Και πάντως με όρους κοινής λογικής και διαφάνειας, δεν εξηγείται γιατί, μετά την ίδρυση της εταιρείας που εξέδωσε την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” και την επιτυχημένη κυκλοφορία της ιδρύθηκαν δύο νέες εταιρείες που δεν είχαν πραγματική δραστηριότητα και συνακόλουθα χρηματοροές (εισπράξεις) , ώστε να εξυπηρετούνται τα δάνειά τους, δεν είχαν συγκεκριμένη έδρα, δεν είχαν εργαζόμενους και υπό τη γενική έννοια δεν είχαν αυτοτελές εταιρικό και επιχειρηματικό αντικείμενο, για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκαν από πολλά μέλη της Επιτροπής ως εταιρείες φαντάσματα.
Παρά ταύτα ,αυτές οι εταιρείες δανειοδοτήθηκαν από Τράπεζες και συγκεκριμένα την Πειραιώς και όχι το «Πρώτο Θέμα», χωρίς να υφίσταται σχετική διεθνής τραπεζική πρακτική»
ΟΛΑ (τα παράνομα) για το Θέμο
Είναι χαρακτηριστικό και σίγουρα προκλητικό και μη σχετιζόμενο με σωστή τραπεζική τακτική, ότι η εταιρεία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ, πήρε δάνειο 18 εκατομμύρια από την Πειραιώς, χωρίς να έχει πραγματική παραγωγική υπόσταση και μόλις 28 μέρες μετά την ίδρυσή της. Επίσης η Πειραιώς φαίνεται ότι βάζει ενέχυρο δύο φορές το μοναδικό στοιχείο που έχει αξία, δηλαδή τον τίτλο του Πρώτου Θέματος για να δώσει δάνειο 36 εκατομμυρίων. Τα δάνεια, σύμφωνα με την Επιτροπή της Βουλής, δίνονται στις δύο εταιρείες ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ και ΝΕΟ ΘΕΜΑ, «αποκλειστικά με την εγγύηση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, το οποίο όμως βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται η λειτουργική αποπληρωμή των δανείων».
Στις 7 Ιανουαρίου 2009, η Τράπεζα Πειραιώς, αποδεσμεύει 4,5 εκατομμύρια που είχε δεσμεύσει ως κάλυμμα χωρίς να λάβει άλλες εξασφαλίσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που από την Τράπεζα καταγράφεται ότι έχουν ληφθεί ως εγγυήσεις περιουσιακά στοιχεία του Θέμου Αναστασιάδη, αλλά όπως καταγράφει η Επιτροπή, από το Ε9 του Θέμου Αναστασιάδη, προκύπτει ότι δεν έχει ακίνητη περιουσία.
Ως εγγυήσεις, γίνονται αποδεκτές από την Τράπεζα ακόμη και μελλοντικές εισπράξεις από την πώληση της εφημερίδας ύψους 16 εκατομμυρίων. Τώρα πώς μια Τράπεζα δέχεται ως εγγύηση κάτι που είναι άγνωστο αν θα υπάρξει θα το διερευνήσει μάλλον ο Εισαγγελέας, στον οποίο στέλνει η Επιτροπή το πόρισμα.
Γράφει συγκεκριμένα το πόρισμα «οι προσωπικές εγγυήσεις είναι άνευ αντικειμένου και δεδομένου ότι δεν έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα είναι ένα πουκάμισο αδειανό».
Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ τα δάνεια δεν εξυπηρετούνται η Τράπεζα δεν προχωρά σε καταγγελία τους. «Οι τράπεζες συμφωνούσαν να προβούν σε αναχρηματοδότηση τους, ενώ τα δάνεια δεν ήταν ενήμερα, αθετούνταν όροι των δανειακών συμβάσεων και πάντως δεν αποπληρωνόταν. Ενδεικτικά δε, στις 31.12.2009 δηλαδή δυόμισι χρόνια μετά την εκταμίευση του δανείου στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ, σημειώθηκαν καταβολές ποσού 800 χιλιάδων ευρώ μόνο έναντι του κεφαλαίου του δανείου συνολικά , ενώ για την ομαλή αποπληρωμή του σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση, το δάνειο θεωρείται ότι εξοφλείται κανονικά αν καταβάλλεται ποσό ύψους 1,2 εκατ. ευρώ ανά έτος. Παρόλα αυτά συμφωνούσαν να προβούν στην αναχρηματοδότησή τους», γράφει το πόρισμα το οποίο θα ψηφιστεί επισήμως τη Δευτέρα.
Οι Τράπεζες φαίνεται επίσης ότι συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τις εταιρείες χωρίς ο Θέμος Αναστασιάδης να προσκομίζει τα οικονομικά στοιχεία που υπόσχεται πως δείχνουν και αποδεικνύουν το δικαίωμα στις νέες χρηματοδοτήσεις. Αναρωτιέται το Πόρισμα: «Γεννάται το ερώτημα για ποιο ακριβώς λόγο η Τράπεζα (ALPHA BANK), ζήτησε αυτά τα στοιχεία και γιατί η δανειολήπτρια εταιρεία ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, δεν τα προσκόμισε; Ήθελε να κρύψει κάτι και τι ακριβώς;… Συμπερασματικά ο Όμιλος Πρώτο Θέμα είναι χαρακτηριστική περίπτωση που ξεκίνησε και στήθηκε με περίεργα τραπεζικά δάνεια, παραβιάζοντας τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού».
Ευθύνες και στην Τράπεζα της Ελλάδος
Το πόρισμα αποδίδει ευθύνες στα στελέχη των τραπεζών που χορήγησαν δάνεια με «περίεργες μεθόδους» και «χωρίς εξασφαλίσεις» στις επιχειρήσεις συμφερόντων Θέμου Αναστασιάδη και δεν κατήγγειλαν τα δάνεια όταν αυτά δεν εξυπηρετούνταν. Αντιθέτως προχωρούσαν σε αναχρηματοδοτήσεις και ανανέωση περιόδου χάριτος για να φαίνονται ενήμερα.
Σημαντικό όμως είναι ότι το πόρισμα αποδίδει ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία «είναι προφανές ότι δεν άσκησε τον εποπτικό και ελεγκτικό της ρόλο».
‘Ίσως να μην είναι τυχαία , τα συνεχή δημοσιεύματα του πρώτου Θέματος και οι ύμνοι για τον πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο αλλά και για τον νυν, Γιάννη Στουρνάρα. Φυσικά διακριτές είναι (όσο και οι συνεχείς διαφημίσεις από την Τράπεζα Πειραιώς) οι αγιογραφίες του Μιχάλη Σάλλα ως πετυχημένου επικεφαλής της τράπεζας. Ο Θέμος Αναστασιάδης έχει κάθε λόγο να τον θεωρεί πετυχημένο.”
Η απάντηση των δημοσιογράφων του «Πρώτου Θέματος» στον Κώστα Βαξεβάνη που για την ταμπακιέρα …μηδέν!
Το «Πρώτο Θέμα» Κωστάκη πέτυχε ως εφημερίδα γιατί δεν ξερόγλειφε κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς, όπως εσύ. Εμείς δεν δουλεύαμε στην ΕΡΤ του Γιωργάκη που εισέπραξες 1,5 εκατ.ευρώ εν καιρώ μνημονίου. Εμείς δεν κρύψαμε ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ και δεν γίναμε υπάλληλοι του εργολάβου Καλογρίτσα. Ούτε είχαμε… καλές πηγές στην ΚΥΠ όπως εσύ. Δεν φταίμε εμείς αν δεν πουλάς ούτε μια εφημερίδα ανά περίπτερο στην Ελλάδα.
Επειδή μετά από κάθε «Καίσαρα» και «Ηγεμόνα», τη δουλειά αναλαμβάνουν οι Πραιτωριανοί, οι Ηρακλείς του Στέμματος (τρομάρα τους), τα «παπαγαλάκια» και οι πρόθυμοι ηλίθιοι, που σπεύδουν να δείξουν την πίστη και τη χρησιμότητά τους, την περιμέναμε την επίθεση από τον γνωστό Βαξεβάνη.
Μέρος μίας θλιβερής κυβερνητικής προπαγανδιστικής μηχανής ο κύριος αυτός, που κομπορρημονεί αυτάρεσκα και χωρίς νόημα για τη «δημοσιογραφία» του, ανέλαβε, αμέσως μετά τον πρωθυπουργό (του) να «εξειδικεύσει» τις συκοφαντίες και τη λάσπη που εκείνος εξαπέλυσε εναντίον του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» και των δημοσιογράφων του.
Ο γνωστός Βαξεβάνης ισχυρίζεται ότι τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων του «ΠΘ» «παράγονται από ειδικές ρεπορταζιέρες» και ότι η εφημερίδα έχει μετατραπεί έτσι «σε αιχμή του δόρατος για την ανατροπή της κυβέρνησης, «μία επιχείρηση ανωμαλίας», όπως μας εξηγεί με μία βαρύγδουπη γελοιότητα.
Κανονικά δεν έχει την παραμικρή σημασία τι λέει και τι γράφει ο Βαξεβάνης – το αποδεικνύουν άλλωστε οι ανύπαρκτες πωλήσεις της εφημερίδας, που διευθύνει για λογαριασμό του εργολάβου Καλογρίτσα. Του απαντάμε όμως για να το ακούσουν τα αφεντικά του και οι πολιτικοί του φίλοι, που επιμένουν στην πολεμική κατά του Τύπου, όταν αυτός δεν είναι αρεστός στην εξουσία τους.
Ξεκινάμε με μία ιστορία για τον γνωστό Βαξεβάνη, που οι παλαιότεροι εξ ημών στο «ΠΘ» τη ζήσαμε και μας «έμεινε», έτσι για να το(ν) γλεντήσουμε. Ήταν εκεί στο 2006, όταν ο Κωστάκης, νέος και ζωηρός ρεπόρτερ ήρθε και ζήτησε δουλειά, εμφανίζοντας, ως αποδεικτικό της αξίας του, ένα έτοιμο γραμμένο, «αποκαλυπτικό», όπως το έλεγε ο ίδιος, ρεπορτάζ από τα άδυτα της ΚΥΠ. «Έχω φοβερές πηγές εκεί, μπαινοβγαίνω και τους ξέρω όλους» επέμενε, εξηγώντας ότι το ρεπορτάζ που έφερε ήταν για το πώς οι ΚΥΠατζήδες με τα βαλιτσάκια παρακολουθούν τον κόσμο».
Παρουσίασε και σχετικά σχέδια ως ντοκουμέντο – είχε μάλλον από τότε μανία με τα κυπατζίδικα ντοκουμέντα. Είχε ξενίσει τότε η τόση εμμονή του με την Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών – ΚΥΠ, – άλλωστε το ρεπορτάζ του δεν ήταν βέβαιο ότι μπορούσε να δημοσιευτεί, καθότι παρέπεμπε σε πρακτόρικες μεθόδους – αλλά η Διεύθυνση είπε να του δώσει μία ευκαιρία.
Με κάποια καλή αμοιβή και πάντως μεγαλύτερη των 300 ευρώ που ο ίδιος πληρώνει σήμερα εργαζόμενους, όπως κατήγγειλε επώνυμα μία συνάδελφος δημοσιογράφος.
Όμως, δύο μέρες μετά ο Βαξεβάνης έρχεται στην εφημερίδα, ωχρός και αναστατωμένος και ζητάει να αποσύρει το ρεπορτάζ, επικαλούμενος ότι ένας ΚΥΠατζής έμαθε τις κινήσεις του και απειλούσε, λέει, να τον… τελειώσει. Με τα πολλά τα παρακάλια, πήρε πίσω το «ρεπορτάζ» του και έκτοτε από μακριά κι ούτε κουβέντα.
Δεν πήγε όμως χαμένος. Την ώρα που το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» δημοσίευσε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου, εκείνος φρόντιζε να σφυρηλατεί τις σχέσεις του με την εξουσία και έτσι βρέθηκε με εξωφρενική αμοιβή στην ΕΡΤ του ΠΑΣΟΚ. Με τα μνημόνια να έχουν έλθει και ενώ ο Παπανδρέου έκοβε μισθούς και συντάξεις, ο κατά τα άλλα μέγας αγκιτάτορας Βαξεβάνης πήρε την τριετία 2010 -2012, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ευρώ για μία εκπομπή μετρημένων επεισοδίων και ακόμη πιο μετρημένων (ανύπαρκτων δηλαδή) ποσοστών τηλεθέασης.
Μόλις του έκοψαν την κάνουλα από την ΕΡΤ, μεταπήδησε, αναμένοντας τα αντίστοιχα οφέλη, στο σύστημα ΣΥΡΙΖΑ και βρήκε τον εργολάβο Καλογρίτσα για να του χρηματοδοτήσει εφημερίδα. Αλήθεια, αφού είναι τόσο καλός στα ρεπορτάζ, θα δημοσιεύσει κάποια στιγμή για τα βοσκοτόπια, που εμφάνισε το αφεντικό του ως ενέχυρο για τηλεοπτικό κανάλι;
Σκοπεύει άραγε να κάνει ρεπορτάζ για το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ που αναφέρει ότι ο εργολάβος (του) έκανε φοροδιαφυγή ύψους 32,8 εκατ. ευρώ; Ή για τα δάνεια που πήρε ο ίδιος εργολάβος (του) με τα δημόσια έργα, ύψους 78 εκατ. ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ από την Τράπεζα Αττικής; Ή να επισκεφτεί τα εργοτάξια του ΤΟΞΟΤΗ σε Καρδίτσα, Μυτιλήνη, Σαντορίνη, Μαρούσι, όπου οι εργαζόμενοι του Καλογρίτσα έχουν μήνες να πληρωθούν κλπ;
Θα δημοσιεύσει άραγε, αφού κάνει ανεξάρτητη δημοσιογραφία, όπως λέει, τους διαλόγους που είχε ο εργολάβος (του) με κάτι αστέρια του υποκόσμου (όπως τους έπιασε ο κοριός της αγαπημένης του ΕΥΠ); Εκείνα τα ωραία περί «γιγαντάκια» και «σ’ αγαπώ» που αντάλλασσε με κάτι ποινικούς του Κορυδαλλού ο Καλογρίτσας;
Διότι δεν φτάνει να διατυμπανίζεις ότι είσαι ανεξάρτητος δημοσιογράφος και να προσβάλλεις τη δουλειά των άλλων, των χιλιάδων δημοσιογράφων, που δεν έχουν μάθει στις δημόσιες σχέσεις και τις προσκολλήσεις σε συστήματα εξουσίας. Πρέπει να το αποδεικνύεις και στην πράξη ότι είσαι ανεξάρτητος και όχι θλιβερός προπαγανδιστής.
Την αξία των προσκολλήσεων την είδες τώρα με την εφημερίδα που έβγαλες και η οποία δεν πουλάει ούτε ένα φύλλο ανά περίπτερο. Η εφημερίδα που έβγαλες με λεφτά του Καλογρίτσα πουλάει σε όλη την Ελλάδα λιγότερο απ’ όσο πουλάει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στους Αμπελόκηπους για παράδειγμα. Είναι κανονικός «πουθενάς» και αυτό σε τρελαίνει, αφού έλεγες στα αφεντικά σου ότι θα πουλούσες 150.000 φύλλα και θα γινόσουν παράγοντας.
Βλέπεις, εμείς που δουλεύουμε στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ξέρουμε ότι την κυκλοφορία δεν την φέρνουν τα ΚΥΠΑτζίδικα θέματα ή οι τεμενάδες και τα γλειψίματα σε κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς. Τη φέρνουν ρεπορτάζ, όπως για τα σκάνδαλα υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή, για τα οικονομικά εγκλήματα της κυβέρνησης Παπανδρέου και τις πολυτέλειες των αδελφών του Γιώργου (όταν εσύ έτρωγες με χρυσά κουτάλια από την ΕΡΤ) ή για τον επιδεικτικό και αμφιλεγόμενο πλούτο ισχυρών της κοινωνίας. Σαν εκείνο το ρεπορτάζ για την παράνομη βίλα του Ψυχάρη στο Πόρο Χέλι, όταν εσύ παρίστανες τον εκπομπάρχη του στο συστημικό, όπως το λέτε στα υπόγεια του Μαξίμου, Μέγκα.
Η αξιοπιστία κερδίζεται όταν αποκαλύπτεις και όχι όταν αφαιρείς το όνομα εργοδότη σου από τη λίστα Λαγκάρντ, όπως έκανες.
Οι εφημερίδες Κωστάκη δεν γίνονται με δήθεν αποκαλύψεις του πορίσματος ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των ΜΜΕ. Ουσιαστικά προβολή και διαφήμιση της κυβέρνησης πήγες να κάνεις, ώστε να της φανείς κάπου χρήσιμος, και παρασύρθηκες από τη γοητεία της διαστρέβλωσης. Διότι «ξέχασες» να δημοσιεύσεις ότι το ίδιο το πόρισμα λέει πως το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» είναι μια υγιής εταιρεία, που εξυπηρετεί τα δάνειά της και λειτουργεί ομαλά. Για τα υπόλοιπα, που γράφεις, έχει αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη.
Εσύ Κωστάκη έβγαλες μία εφημερίδα για να εξυπηρετήσεις την κυβέρνηση, που ψάχνει μανιωδώς υποστηρικτές στον Τύπο, που να αποπροσανατολίζουν από την μνημονιακή της πολιτική, να ωραιοποιούν την αριστερή λιτότητα και να εξωραΐζουν τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μία συστημική και καθεστωτική δύναμη. Μπράβο σου, καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Αλλά δεν έχεις δικαίωμα να απαξιώνεις τη δουλειά κανονικών δημοσιογράφων και τα εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ τους.
Πάει πολύ να προσβάλλει τους δημοσιογράφους του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ένας εκλεκτός τόσων κυβερνήσεων, όπως δείχνουν τα συμβόλαια της ΕΡΤ (μόνο οι Εκλεκτοί έχουν τέτοια συμβόλαια) και οι δραστηριότητές σου επί ΣΥΡΙΖΑ. Για έναν που ήταν ή είναι και με τον Σημίτη και με τον Παπανδρέου και με τον Τσίπρα, το θράσος που επιδεικνύεις μόνο θυμηδία προκαλεί.
Μάθε όμως, ώστε να καταλάβεις γιατί η εφημερίδα σου πατώνει, ότι δημοσιογραφία δεν γίνεται με σέρβις στις εξουσίες, ούτε με ρουφιανιλίκι, ούτε με αυτάρεσκο και εισαγγελικό ύφος – την έχουν πατήσει πολλοί πριν από σένα και πιο «μεγάλα» ονόματα. Και να θυμάσαι, τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ΡΟΥΦΙΑΝΟ ουδείς.
Καληνύχτα και καλή τύχη, θα σου χρειαστεί.
Η ΕΣΗΕΑ πήρε θέση
Την ίδια στιγμή, με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς σχολιάζει η ΕΣΗΕΑ τις επιθέσεις της κυβέρνησης κατά του «Πρώτου Θέματος».
Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
”Με στοχοποίηση συντακτών και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, επιχειρεί τώρα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την δημοσιογραφική κριτική.
Τα διαδοχικά κρούσματα αφορούν το τελευταίο διάστημα συναδέλφους στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις αυτές και οφείλει να επισημάνει για μια ακόμη φορά ότι και σε αυτή την περίπτωση η απόπειρα χειραγώγησης δεν θα περάσει.
Ήδη για το θέμα αυτό έχουν ενημερωθεί η ΔΟΔ και η ΕΟΔ”.
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Συντεχνιακή η λογική της ΕΣΗΕΑ
Απάντηση για την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
“Η ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει τη λάσπη του Πρώτου Θέματος «δημοσιογραφική κριτική». Και η στοιχειώδης απάντηση στη λάσπη και στα ψέματα αποκαλείται «στοχοποίηση». Εκτός από τη συντεχνιακή λογική υπάρχει και η τήρηση των στοιχειωδών κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας που οφείλει να περιφρουρεί η ΕΣΗΕΑ”.
Πηγές: koutipandoras.gr, protothema.gr, topontiki.gr, documentonews.gr