Ειδικό «πριμ» στις αποδείξεις ηλεκτρονικών αγορών που εκδίδονται από επαγγελματίες με ροπή προς την φοροδιαφυγή σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών από το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών από ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, στο συνολικό ύψος των ηλεκτρονικών αγορών που οφείλουν να πραγματοποιούν από τον επόμενο χρόνο οι φορολογούμενοι.
Το 2020, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες / αυτοαπασχολούμενοι οφείλουν να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές ύψους τουλάχιστον στο 30% του εισοδήματός τους.
Όσοι δεν καλύπτουν το συγκεκριμένο όριο αγορών, θα «τιμωρούνται» με φόρο 25%, επί της διαφοράς, μεταξύ του ποσού που αναλογεί στο 30% του εισοδήματος και του ποσού των αγορών με «πλαστικό χρήμα» που πραγματοποίησαν. Το όριο των ηλεκτρονικών αγορών μέχρι και φέτος κυμαίνεται από 10% μέχρι 18,75%, επί του εισοδήματος.
Από το 2020 αυξάνεται στο 30% για όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος, με στόχο όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.
Μάλιστα το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το Δημόσιο θα εισπράξει από ΦΠΑ το 2020, επιπλέον έσοδα ύψους 557 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τεράστιο ποσό, το οποίο δεν καλύπτεται απλά και μόνο από την αύξηση του ορίου αγορών με πλαστικό χρήμα στο 30%, καθώς, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζουν ότι και τώρα που είναι χαμηλό το όριο, οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι φτάνουν κατά μέσο όρο στο 40% του εισοδήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν διάφορα σενάρια για να επιτευχθεί η είσπραξη του επιπλέον ποσού και ένα από αυτά είναι το ειδικό «μπόνους» για πληρωμές με πλαστικό χρήμα, από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, στις οποίες η φοροδιαφυγή είναι τεράστια όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενεργεί η ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα, εξετάζεται να νομοθετηθεί, πως οι ηλεκτρονικές πληρωμές στις συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, θα μετρούν διπλά. Δηλαδή μια απόδειξη από μία ταβέρνα αξίας 50 ευρώ, θα μετράει ως 100 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.
Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο στους φορολογούμενους να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένους επαγγελματίες και να διασφαλίζει το κράτος, ότι θα εκδίδουν και απόδειξη και θα δηλώνουν όλα τα έσοδα.
Η λίστα των επαγγελματιών
Μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων στις οποίες προτείνεται να εφαρμοστεί το μέτρο είναι:
- Οι ταβέρνες, εστιατόρια.
- Οι καφετέριες
- Τα μπαράκια
- Τα κέντρα διασκέδασης
- Τα εμπορικά καταστήματα
- Τα συνεργεία αυτοκινήτων
- Οι ηλεκτρολόγοι
- Οι υδραυλικοί
- Ελαιοχρωματιστές
- Τα οικοδομικά επαγγέλματα γενικά
- Οι εποχικές δραστηριότητες (θαλάσσια σπορ κ.λπ.)
- Γιατροί
- Δικηγόροι
Αυτή την περίοδο το ΥΠΟΙΚ αναζητεί σε συνεργασία με τις τράπεζες τον τρόπο διαχωρισμού των συγκεκριμένων αποδείξεων από τις υπόλοιπες.
Να υπάρξει δηλαδή αυτόματος διαχωρισμός και να πιστώνεται κανονικά στη μερίδα του φορολογούμενου στο taxisnet, όταν οι τράπεζες και οι άλλοι φορείς ηλεκτρονικών πληρωμών κοινοποιούν τα σχετικά στοιχεία.
Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε για να εφαρμοστεί το μέτρο, εξετάζεται να υποχρεωθούν οι φορολογούμενοι να φυλάνε τις αποδείξεις από τις συγκεκριμένες κατηγορίες των επαγγελματιών.