Δημήτρης Μητροπάνος: Ο θρύλος της ελληνικής μουσικής
Σήμερα, 2 Απριλίου, θα γιόρταζε τα 77α του γενέθλια του ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές που έδωσε η Ελλάδα. Γεννημένος το 1948 στην Αγία Μονή, κοντά στα Τρίκαλα, έγραψε ιστορία με τη φωνή του και τις ερμηνείες του, μεταφέροντας τα συναισθήματα μιας ολόκληρης εποχής.
Ο αδικοχαμένος θάνατος του θρύλου
Στις 17 Απριλίου 2012, ο Μητροπάνος εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία» με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Λίγες ώρες αργότερα, σε ηλικία μόλις 64 ετών, έφυγε από τη ζωή λόγω οξέος πνευμονικού οιδήματος. Η είδηση του θανάτου του σόκαρε την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της ένα λαό σε πένθος.
Η τελευταία προσκύνηση
Η κηδεία του στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών έγινε λαϊκή εκδήλωση αγάπης, με πάνω από 45.000 ανθρώπους να συγκεντρώνονται για να αποχαιρετήσουν τον τελευταίο μεγάλο της ελληνικής μουσικής σκηνής. Οι φίλοι, οι συναδέλφοι και οι θαυμαστές του τον θυμήθηκαν με συγκινητικές κι ειλικρινείς αντιδράσεις.
«Καλό να σου να ’ναι το στερνό ταξίδι Μητροπάνο και χαιρετίσματα να πεις όταν μαζί αγκαλιαστείς με τον Στελάρα πάνω», έγραφε ένα πανό από τον σύλλογο «Υπάρχω», σε μια κηδεία που πληρώθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους, χωρίς δημόσια δαπάνη.
Ο τελευταίος χορός
Ο Δημήτρης Μπάσης, γνωστός ερμηνευτής και συνεργάτης του Μητροπάνου, θυμάται με συγκίνηση τις τελευταίες στιγμές του θρύλου. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ανέφερε:
«Ανταμώσαμε για πρώτη φορά τον Οκτώβρη του 2002 για τη συνεργασία μας στην “Ιερά Οδό” μαζί με τον Πασχάλη Τερζή. Θυμάμαι ήταν γενναιόδωρος στη σκηνή, καθώς με άφηνε πάντα να λέω τραγούδια του, και πολύ προστατευτικός στις κουβέντες μας».
Η στιγμή που δεν θα ξεχαστεί
«Η στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν στο Ηράκλειο, στις 31 Μαρτίου 2012. Όταν στη Ρόζα σηκώθηκε να χορέψει ζεϊμπέκικο, γονάτισα αυθόρμητα για να χτυπήσω παλαμάκια. Δεν το ξέραμε, ήταν το τελευταίο του ζεϊμπέκικο», θυμάται ο Μπάσης.
«Χαιρετηθήκαμε στο αεροδρόμιο και είπαμε να βρεθούμε μετά το Πάσχα. Δεν τα είπαμε ποτέ».