Σε άκρως επικίνδυνα μονοπάτια έχει αποφασίσει να κινηθεί η Άγκυρα, προκαλώντας λόγω και έργω, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε. με τη στάση της συνολικά στην ανατολική Μεσόγειο.
Βέβαια στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχουν μάθει να βγάζουν …”ωραίες ανακοινώσεις” ή και καθόλου ανακοινώσεις.
Την ώρα που το «Oruc Rreis» κινείται εντός του θαλασσίου χώρου που η Τουρκία δέσμευσε με παράνομη NAVTEX, την Ελλάδα κατέδειξε ως υπεύθυνη για όλα τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο ο διπλωμάτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγές, κατηγορώντας την ότι σε όλα τα περιφερειακά θέματα ενεργεί με την αντίληψη του «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».
1⃣Greece is behind all injustice, illegal& illegitimate acts in our region as it supports 1.Armenian occupation in Azerbaijan 2.putschist warlord in Libya 3.red-handed regime in Syria 4.Sevilla map in the East-Med(the symbol of Greek/GC maximalist maritime boundary claims) #FAC
— Çağatay Erciyes 🇹🇷 (@CErciyes) October 12, 2020
Ο Τσαγατάι Ερτζίγες είπε μάλιστα ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μέρος καμιάς λύσης καθώς είναι μέλος της συμμαχίας που προκάλεσε αυτά τα προβλήματα.
Όσο συνεχίζει να ενεργεί με την αντίληψη του “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου” θα είναι πάντοτε αποτυχημένη και θα θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας».
Τουρκική προεδρία: «Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις»
Την ίδια άποψη εξέφρασε κι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις “αν λες ‘τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου” τίθενται προς διαπραγμάτευση».
Σύμφωνα με τον Φαχρετίν Αλτούν, το Oruc Reis επέστρεψε στην ανατολική Μεσόγειο για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
«Το μήνυμά μας είναι σαφές. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διπλωματική λύση και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να υποστηρίξουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας.
Αλλά δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις αν λες “τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου τίθενται προς διαπραγμάτευση”».
Πληροφορίες: ethnos.gr