Μερική επιστράτευση στη Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη (21/9) με το οποίο ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη Ρωσία.
Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του, που αναμενόταν από την Τρίτη το απόγευμα (20/9) αλλά τελικά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βδήλωσε ότι υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση, που ξεκινά σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι υπερασπίζεται τις ρωσικές περιοχές και ισχυριζόμενος ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη χώρα του.
Ακόμα κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του και επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις απειλές της Δύσης, όπως τις χαρακτήρισε, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει».
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πούτιν δήλωσε ότι στόχος του είναι “να απελευθερώσει” το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον “ζυγό” της Ουκρανίας.
Ανακοίνωσε επίσης, όπως αναμενόταν, τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας, δηλαδή στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και μέρος της Ζαπορίζια, με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε. «Σκοπός μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς και δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», πρόσθεσε.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αυξήσει τα κονδύλια για την παραγωγή όπλων.
Τι προηγήθηκε του διαγγέλματος – Διεθνείς αντιδράσεις
Το διάγγελμα ακολούθησε αφότου έγινε γνωστό ότι η Μόσχα οργανώνει δημοψηφίσματα στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ προκειμένου να προχωρήσει στην άμεση προσάρτησή τους.
«Η Ρωσία θα υποστεί μεγαλύτερες συνέπειες εάν προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Reuters.
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Ρωσία αν προσαρτήσει τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, ενώ Βερολίνο και Παρίσι διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους, ότι τα στημένα δημοψηφίσματα δεν θα γίνουν αποδεκτά. Οργή και απο τον Γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ .
«Απαράδεκτη» η «προσπάθεια της Ρωσίας» για την αλλαγή των συνόρων, δηλώνει από την Γ.Σ του ΟΗΕ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε ειρήνη που θα υπαγορευτεί από τη Ρωσία και γι’ αυτό η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας», είπε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς κατά την ομιλία που απηύθυνε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο κ. Σολτς ανήγγειλε εξάλλου ότι το Βερολίνο θα φιλοξενήσει σύνοδο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας την 25η Οκτωβρίου.
Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε την Τρίτη τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε χθες Τρίτη τη βαρύτητα των «δημοψηφισμάτων» που αναμένεται να οργανωθούν για την προσάρτηση τμημάτων της επικράτειας της Ουκρανίας στη Ρωσία, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την καταδίκη του σχεδίου από ηγέτες κρατών της Δύσης.
Ζητούμενο είναι «να διατηρηθεί η πίεση» στη Ρωσία. «Ας διατηρήσουμε την ενότητα μας, ας προστατεύσουμε την Ουκρανία, ας απελευθερώσουμε τα εδάφη μας κι ας μη δείξουμε καμία αδυναμία», πρόσθεσε.
Πηγές: Reuters, Tass, ΑΠΕ-ΜΠΕ