Μπορεί η θύελλα αντιδράσεων για αθέμιτο ανταγωνισμό που ξεσηκώθηκε από άλλες εμπορικές οργανώσεις και επαγγελματίες να απέφερε καρπούς και η κυβέρνηση να αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης των «διαρκών αγαθών» από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, ωστόσο αρκετά από αυτά, μαζί με χονδρέμπορους, φαίνεται ότι προσπαθούν να βρουν τρόπους να «ισοφαρίσουν» τη χασούρα που θα προκύψει από αυτή την εξέλιξη.
Ο τρόπος είναι ο… κλασικός: Προβαίνοντας σε ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικών αγαθών και αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους τους με την επιβολή του δεύτερου lockdown.
Σε πολλά προϊόντα, ιδίως σε τρόφιμα, οι ανατιμήσεις φθάνουν σε διψήφιο ποσοστό και δεν μπορούν να συνδεθούν με καμία άλλη αιτία πέραν της αυξημένης ζήτησης που υπολόγιζαν οι παράγοντες της αγοράς όταν πλέον διαφαίνονταν ότι η χώρα θα όδευε προς νέα αναστολή δραστηριοτήτων για να περιοριστεί η πανδημία.
Όπως προκύπτει και από ρεπορτάζ του protothema.gr, μέσα σε ένα βράδυ επιβλήθηκε μπαράζ ανατιμήσεων, το οποίο βέβαια ένιωσαν οι καταναλωτές στα πορτοφόλια τους!
Μία προφανής επίδειξη δύναμης από προμηθευτές και σούπερ μάρκετ που πλέον έχουν «μαζέψει» την αγορά σχεδόν όλη πάνω τους μετά και το τελευταίο καθολικό lockdown της κυβέρνησης; Ίσως….
…και κάπως έτσι ανεβαίνουν οι τιμές
Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πώς εξελίχθηκαν οι τιμές την περασμένη εβδομάδα σε κάποια βασικά προϊόντα, από τρόφιμα, καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία επιλέξαμε κατά τύχη.
Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για τη μέση τιμή ενός προϊόντος με βάση τις τιμές που υποχρεωτικά κοινοποιούν πλέον στο Υπ. Ανάπτυξης όλες οι αλυσίδες λιανικής με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Γνωστό επώνυμο και δημοφιλές ρύζι. Η μέση τιμή απ’ την περασμένη Δευτέρα έχει φθάσει το 1,65 ευρώ, όταν η μέση τιμή την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 1,51 με 1,54 ευρώ.
Δημοφιλές σπαγγέτι Νο 6. Απ’ τα 83 λεπτά περίπου την περασμένη εβδομάδα η μέση τιμή του έχει αυξηθεί στα 90 λεπτά.
Δημοφιλής ετικέτα χαρτιού υγείας. Απ’ τα 7,89 ευρώ λίγο πριν τις ανακοινώσεις για το lockdown ξαφνικά η μέση τιμή έφθασε στα 9,32 ευρώ
Δημοφιλές καθαριστικό. Απ’ τα 2,22 ευρώ πλέον στα 2,53 ευρώ!
Αφρόλουτρο γνωστής εταιρείας. Από 4,08 ευρώ η μέση τιμή τη Δευτέρα 2 του μήνα, πλέον κινείται στα 4,64 ευρώ
Τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον…
Στελέχη σούπερ μάρκετ ισχυρίζονται από τη μεριά τους ότι οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται σε κάποια προϊόντα αφορούν όλη την αλυσίδα παραγωγής, εφοδιασμού και πωλήσεων και ότι σε ένα βαθμό για αυτό ευθύνεται η απόφαση πολλών βιομηχανιών να τερματίσουν προωθητικές ενέργειες και προσφορές.
«Εμείς τιμές δεν αλλάξαμε. Με τις ίδιες τιμές προ κορωνοϊού πορευόμαστε τηρώντας και μία υπεύθυνη στάση.
Τώρα γιατί υπάρχουν αυξήσεις στο τελικό ράφι νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς», σχολίαζε απ’ την πλευρά του στέλεχος γνωστής βιομηχανίας τροφίμων που όμως δεν θέλει να κατονομαστεί για ευνόητους λόγους.
Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί ότι οι βιομηχανίες δεν μπορούν να επηρεάσουν οποιαδήποτε δραματική αλλαγή στις τελικές τιμές των προϊόντων μιας που η δική τους τιμολόγηση συνήθως γίνεται μήνες πριν και όχι την ώρα που γίνεται ένα ξαφνικό γεγονός.
Αυξήσεις χονδρικής στα λαχανικά
Σήμερα στη χονδρική αυξήσεις καταγράφονται κυρίως στα λαχανικά, όπως φαίνεται απ’ το ημερήσιο δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών.
Έτσι τα κολοκυθάκια για παράδειγμα, που στα σούπερ μάρκετ πωλούνται με μέση τιμή 1,4 ευρώ με βάση το παρατηρητήριο τιμών του υπ. Ανάπτυξης, είχαν επικρατούσα τιμή στην χονδρική της Κεντρικής Αγοράς την περασμένη Δευτέρα τα 0,70 ευρώ.
Πέρυσι την ίδια ακριβώς μέρα η επικρατούσα τιμή ήταν 0,60 ευρώ το κιλό.
Τα κουνουπίδια φέτος έχουν διπλάσια τιμή στη χονδρική, 1,2 ευρώ. Διπλάσια η τιμή και για τις χοντρές πιπεριές, επίσης στο 1,2 ευρώ. Στο 1,5 ευρώ είναι οι κόκκινες πιπεριές, από 0,80 ευρώ πέρυσι.
Τα μπρόκολα κινούνται στο 1,2 ευρώ από 0,80 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Τα λάχανα, μαρούλια είναι αυξημένα κατά 5 λεπτά από πέρυσι (0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ αντίστοιχα). Οι τομάτες στο 1,2 ευρώ από 1 ευρώ πέρυσι κοκ
Στα κρέατα σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή είναι οι τιμές στα κατσίκια γάλακτος (7,2 ευρώ το κιλό από 6,2 – 6,5 ευρώ) και στα γιδοπρόβατα (4,2 ευρώ από 2,5 – 3,7 ευρώ).