Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε πως όσοι επιχειρήσουν να εμποδίσουν νόμιμη είσοδο πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν συλλήψεις και ποινικές κυρώσεις. Η δήλωση έγινε στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, με αφορμή επεισόδιο στη Σύρο με τουρίστες από κρουαζιερόπλοιο.
Παρέμβαση της Δικαιοσύνης για περιστατικά παρεμπόδισης
Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε περιπτώσεις όπως αυτή της Σύρου, θα έπρεπε να είχε ήδη υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα και άσκηση δίωξης σε όσους εμπόδισαν τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου να αποβιβαστούν.
«Όπου ξαναεμφανιστούν τέτοια περιστατικά θα γίνουν συλλήψεις», ξεκαθάρισε, αναφέροντας πως υπήρξε συντονισμός με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια, ενώ πρόσθεσε: «Από εδώ και πέρα μπαίνει στο παιχνίδι και η αστυνομία».
Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία δεν σημαίνει επιθέσεις
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως οι διαμαρτυρίες είναι αποδεκτές, αρκεί να μη μετατρέπονται σε πράξεις ρατσιστικού χαρακτήρα.
«Στη δημοκρατική μας πολιτεία έχουμε Σύνταγμα και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Στην περίπτωση της Γάζας -ενάμιση χρόνο τώρα- είχαμε στην Ελλάδα 522 συγκεντρώσεις, πορείες, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες που ξεκινούσαν από το Σύνταγμα ή το Μέγαρο Μουσικής και κατέληγαν μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ. Αυτό είναι δικαίωμα του καθενός να το κάνει και είναι στο πλαίσιο της δημοκρατικής μας διαδικασίας…. Να το κάνουν, αλλά από ένα σημείο και μετά, όταν αυτό μετατρέπεται σε επιθέσεις εναντίον πολιτών τρίτων χωρών ή Ελλήνων πολιτών για λόγους διάκρισης, τότε στη συγκεκριμένη περίπτωση πράγματι έχουν ρατσιστικό χαρακτήρα και είναι ρατσιστικές επιθέσεις. Δηλαδή, αυτοί ποιοι είναι που πάνε μπροστά στο λιμάνι και παριστάνουν τους “φύλακες” και με ρατσιστικό τρόπο, καλούν τους πολίτες, που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα, να μην την επισκεφτούν; Τι είναι αυτό;» αναρωτήθηκε.
Ενεργοποίηση του αντιρατσιστικού νόμου
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις θα γίνεται πλήρης εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου και δεν θα υπάρχει καμία ανοχή.
«Είναι πλήρης εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου και έπρεπε και στη συγκεκριμένη περίπτωση η εισαγγελία να ασκήσει διώξεις εναντίον τους, να συλληφθούν και να ασκήσει δίωξη εναντίον τους. Όπου ξαναγίνει αντίστοιχο περιστατικό θα ενεργοποιείται ο αντιρατσιστικός νόμος και όπου ξαναεμφανιστεί τέτοιο φαινόμενο θα γίνουν συλλήψεις», κατέληξε ο υπουργός.