Σχεδόν πάνδημη είναι η χαρά και η ανακούφιση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία στο άκουσμα της καταδίκης των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα, τοπικοί «άρχοντες», οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα και συλλογικότητες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την δικαστική απόφαση.
Στο παρελθόν όμως, πέρα από τις δηλώσεις «επωνύμων», υπήρξαν και εκείνες πολιτικών προσώπων που ήταν διφορούμενες και προκάλεσαν ερωτηματικά και αντιδράσεις.
Πάμε να δούμε μερικές από αυτές.
«Σαν να μην υπάρχει η ΧΑ, η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την αριστερά», ειχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2017, σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ιστοσελίδα «Politico» κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.
«Είναι πολύ ανησυχητικό, είναι ανησυχητικό για μένα από την άποψη της προσωπικής μου ασφάλειας, αλλά και γενικά ανησυχητικό.
Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο με ενδιαφέρει βαθιά γιατί έχασα μέλος της οικογένειάς μου το 1989 από την εγχώρια τρομοκρατία. Eίμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει εσωτερική τρομοκρατία, προερχόμενη από την Ακροαριστερά», είχε δηλώσει..
Για το ρόλο που παίζει η Χρυσή Αυγή στην ελληνική κοινωνία λέει πως ήταν: «Τόσο ακραία και χυδαία» που ήταν περιθωριοποιημένη: «Σαν να μην υπάρχουν. Η βία ήταν σχεδόν αποκλειστικά από την αριστερά τα τελευταία χρόνια».
«Η Χρυσή Αυγή είναι αυθεντικό ακτιβιστικό Κίνημα», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.
«Η βία της Χρυσής Αυγής είναι λιγότερη από της άκρας Αριστεράς. Ασχολούμαστε 10 μέρες με την σφαλιάρα του Κασιδιάρη και όχι με τους κουκουλοφόρους», είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό πάνελ το 2012 ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Γιατί όχι μία σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να τη δεχτούμε να υποστηρίξει μια συντηρητική συμμαχία. Σε τελευταία ανάλυση, ο εθνικισμός δεν είναι ντροπή!», δήλωνε ο δημοσιογράφος και νυν βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου.
«Εμένα η Χρυσή Αυγή μου φέρεται με το σεις και με το σας. Διατηρούν φιλικές σχέσεις μαζί μου, όταν μου μιλούν έχουν μια ευγένεια απέναντί μου. Τι θέλετε δηλαδή, να παίζω ξύλο; Εγώ ομιλώ με όλους στη Βουλή».
Με αυτόν τρόπο είχε επιχειρήσει να δικαιολογήσει η Ντόρα Μπακογιάννη φωτογραφία που την απαθανάτισε σε πηγαδάκι με τον νεοναζί εγκληματία Ηλία Παναγιώταρο στην Επιτροπή Οικονομικών για το 2013.
Σε άλλη φωτογραφία αποτυπώνεται ο θερμός χαιρετισμός της πρώην υπουργού με τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, στους διαδρόμους της Βουλής.
Όπως επίσης και η δήλωση το 2016, του τότε προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση για το κατά πόσο θα ήταν για τον ίδιο αποδεκτές οι ψηφοι των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αλλαγή του εκλογικού νομου.
«Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Βούτσης στον ΣΚΑΪ.
«Αυτό που σας λέω», πρόσθεσε, «δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».
Μάλιστα τότε είχε έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Βουλή.
Τέλος, το Φεβρουάριο το 2019, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είχε αφήσει «ορθάνοιχτη» την πόρτα για προσχώρηση του Κουκούτση της Χρυσής Αυγής.
«Ο κ. Κουκούτσης έχει ένα αρνητικό και κάποια θετικά», είπε ο Πάνος Καμμένος.
«Τον ξέρω από το 1981, όταν ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Καλαμάτας. Το αρνητικό είναι ότι προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή και είναι κάτι που πρέπει να το δούμε.
Εγώ δεν έχω διαπιστώσει ότι έχει κάνει κάποιες κινήσεις που να τον εντάσσουν στο ναζιστικό και γερμανόφιλο μέτωπο», είχε δηλώσει.