Η ορολογία που χρησιμοποιείται σήμερα για τα αθλήματα στην Ελλάδα είναι κυρίως στα αγγλικά, σε αντίθεση με ό,τι ενδεχομένως συνέβαινε πριν από αρκετές δεκαετίες. Δεδομένου πως πολλοί Έλληνες μιλούν αγγλικά και άλλες ξένες γλώσσες, δεν θεωρείται πλέον ασυνήθιστο να βρίσκει κανείς ξένους όρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνεχώς και έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις αντικαταστήσει την αντίστοιχη ελληνική ορολογία.
Οι λόγοι της χρήσης ξένης ορολογίας
Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιείται ορολογία από άλλες γλώσσες στις περιπτώσεις αυτές στην Ελλάδα. Ένας λόγος για παράδειγμα είναι ότι πολλά αθλήματα, ιδιαίτερα δημοφιλή διεθνή αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το τένις, έχουν ορολογία που έχει υιοθετηθεί παγκοσμίως. Όροι όπως το πέναλτι, το γκολ, το οφσάιντ, το φάουλ, το λέι απ, το σετ κλπ. χρησιμοποιούνται στην αγγλική τους εκδοχή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.
Ένας άλλος λόγος είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια πολύγλωσση χώρα και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μιλά άπταιστα περισσότερες από μία γλώσσες. Δεν είναι ασυνήθιστο λοιπόν για τους Έλληνες να χρησιμοποιούν ορολογία από άλλες γλώσσες, όπως τα αγγλικά, στον αθλητισμό και σε άλλους τομείς της ζωής. Αυτό ισχύει και σε διάφορα άλλα παιχνίδια όπως είναι για παράδειγμα το πόκερ ή το σκάκι. Στην καλύτερη περίπτωση έχουμε τον συνδυασμό ελληνικής με ξένης ορολογίας, που και πάλι θεωρείται πλέον κάτι το φυσιολογικό.
Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου το 95% των Ελλήνων ηλικίας 25-64 ετών είναι σε θέση να συνομιλήσει σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Η πιο συχνά ομιλούμενη ξένη γλώσσα στην Ελλάδα είναι τα αγγλικά, ακολουθούμενη από τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους Έλληνες στις μέρες μας να γνωρίζουν πολλές γλώσσες, καθώς η γλωσσική εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έτσι ακριβώς πολλοί Έλληνες έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν πολλές γλώσσες ξεκινώντας από νεαρή ηλικία, στο σχολείο αλλά και σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
Η ορολογία στα παιχνίδια
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην κατηγορία των παιχνιδιών. Το πόκερ για παράδειγμα είναι ένα δημοφιλές παιχνίδι της τράπουλας που παίζεται τόσο σε καζίνο όσο και διαδικτυακά σε όλον τον κόσμο. Η ορολογία που χρησιμοποιείται για το πόκερ στην Ελλάδα είναι κυρίως αγγλική, καθώς πρόκειται για ένα διεθνές παιχνίδι και οι όροι και οι φράσεις που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή του είναι γενικά κατανοητές από τους παίκτες σε διεθνές επίπεδο.
Το πόκερ δεν είναι νέο στους Έλληνες. Είναι δημοφιλές εδώ και δεκαετίες με ελληνικές παραλλαγές μάλιστα, όπως η «πόκα». Η ελληνική ορολογία χρησιμοποιούνταν κατά κόρον μέχρι την έλευση του διαδικτυακού πόκερ. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες κυρίως, η ελληνική ορολογία αντικαταστάθηκε σχεδόν πλήρως με την αγγλική διαδικτυακή ορολογία, παρότι οι πιο έμπειροι παίκτες τις αναγνωρίζουν και τις δύο. Οι νεότεροι παίκτες ίσως να έχουν ωστόσο πρόβλημα κατανόησης της ελληνικής ορολογίας. Το παιχνίδι έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα παγκοσμίως και όσο αυτή αυξάνεται, τόσο αντίστοιχα μειώνεται η χρήση της ελληνικής ορολογίας.
Η ορολογία που χρησιμοποιείται για τους κανόνες του σκακιού στην Ελλάδα αντίστοιχα είναι κυρίως ξενόγλωσση, αλλά εδώ η μίξη με την ελληνική ορολογία είναι σίγουρα μεγαλύτερη. Έτσι παρότι χρησιμοποιούμε όρους όπως «ροκέ», «ματ», «σαχ» κλπ, εξακολουθούμε για παράδειγμα να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές ονομασίες των κομματιών ή τη λέξη «σκακιέρα», όταν κατά κόρον στο εξωτερικό χρησιμοποιούν την αγγλική ορολογία. Έτσι δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για τους παίκτες στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό αγγλικής και ελληνικής ορολογίας όταν μιλούν για το σκάκι, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο γίνεται αυτό.
Ποια αθλήματα χρησιμοποιούν ξένη ορολογία
Αναφέραμε ήδη αθλήματα στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν ορολογία από άλλες γλώσσες, ιδίως τα αγγλικά. Αυτό ισχύει σίγουρα για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το τένις. Αυτά τα αθλήματα έχουν παγκόσμιο κοινό και η ορολογία που χρησιμοποιείται για την περιγραφή τους έχει υιοθετηθεί διεθνώς.
Άλλα αθλήματα στην Ελλάδα που μπορεί να χρησιμοποιούν ξένη ορολογία είναι επίσης ο στίβος, η πυγμαχία, η ποδηλασία και το γκολφ. Και τα συγκεκριμένα αθλήματα έχουν επίσης ισχυρή διεθνή εμβέλεια και συχνά οι διεθνείς οργανισμοί και οι ομοσπονδίες τους χρησιμοποιούν ορολογία από μια συγκεκριμένη γλώσσα, όπως τα αγγλικά. Κάποια άλλα αθλήματα όπως πχ. το ταε κβον ντο ή το τζούντο, χρησιμοποιούν ορολογία στα κορεάτικα και στα ιαπωνικά αντίστοιχα, απ’ όπου είναι και η προέλευσή τους.