Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και η αναστολή εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς έχει γίνει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες αφορμή για ένταση σε δελτία και τηλεοπτικές εκπομπές.
Ένταση ανάμεσα στην δικηγόρο Εβίτα Βαρελά και τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο.
Έτσι και το πρωί της Κυριακής (29/8) υπήρξε ένταση στον αέρα του ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Καλημέρα».
Καλεσμένοι μεταξύ άλλων ήταν η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και αναφέρθηκαν στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και στο γεγονός πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα βγουν σε αναστολή.
«Εμείς θέλουμε να παρακαλέσουμε το υπουργείο Υγείας να δώσει λίγο περισσότερο χρόνο στους συναδέλφους προκειμένου να εμβολιαστούν. Εξάλλου έχει αυξηθεί η ροή των εμβολιασμών. Θα πετύχουμε καθολικά ποσοστά, με λίγο χρόνο ακόμη. Μην βάλουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία την Τετάρτη, τώρα που αυξάνονται τα περιστατικά και προς Θεού μην βγάλουμε σε αναστολή καθηκόντων, χωρίς μισθό, συναδέλφους που εδώ και 18 μήνες ήταν στην πρώτη γραμμή», ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να είναι ασφαλείς για το σύστημα στις 31 Αυγούστου και 1 του Σεπτέμβρη επικίνδυνοι. Λίγο περισσότερος χρόνος, έκκληση κάνουμε, δεν είναι ζήτημα συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Ούτε ένα δευτερόλεπτο δεν μπορούμε να δώσουμε παραπάνω. Διαφωνώ..», ακούστηκε να λέει η κυρία Βαρελά και ο εργατολόγος κ. Καρούζος είπε πως έχει ζητηθεί χρόνος 3-5 μηνών.
«Να με ακούσετε και να μην με μεταφράζετε εσείς; Εγώ πιστεύω σε σύντομο χρονικό διάστημα…», είπε ο κ. Γιαννάκος με τον Γιώργο Αυτιά να ρωτάει «Πόσο;».
Τότε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ απάντησε:«Με ρωτάτε πόσο και μετά θα μου πείτε ότι είπα αυτό το χρόνο και δεν τα καταφέραμε… Το 90% που είναι εμβολιασμένοι είναι μικρό ποσοστό στους υγειονομικούς; Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό. Ένα μικρό ποσοστό μας έμεινε θέλουμε λίγο χρόνο… Η δημόσια υγεία θα οδηγηθεί σε πλήρη αποδιοργάνωση αν πάμε σε αναστολή καθηκόντων από την Τετάρτη».
«Είναι κοινή λογική, ένας γιατρός σε ΜΕΘ που είναι ανεμβολίαστος, δεν αποτελεί μια υγειονομική βόμβα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί; Δεν μπορεί να διασπείρει τον ιό; Πόσο ακόμα χρόνο χρειάζεστε; Για να καταλάβουμε..» είπε η κ. Βαρελά και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Μ.Γ: «Είστε δικηγόρος, δεν είστε γιατρός σε νοσοκομείο!»
Ε.Β: «Δεν χρειάζεται να είμαι γιατρός, για να ξέρω ότι ως ασθενής δεν θα ήθελα με τίποτα να βρεθώ σε μια ΜΕΘ που κάποιος θα είναι ανεμβολίαστος. Διότι μπορώ να υπάρξω ασθενής ανά πάσα ώρα και στιγμή…»
Μ.Γ: «Εμείς που είμαστε στα νοσοκομεία γνωρίζουμε ότι έχουμε υψηλό τείχος…»
Ε.Β.: «Δεν ακυρώνουμε την προσπάθεια των γιατρών. Προς Θεού, αλλά από εδώ και στο εξής ο ανεμβολίαστος γιατρός διατρέχει κίνδυνο για τον εαυτό του και για τους υπόλοιπους ασθενείς...»
Μ.Γ.: «Μου επιτρέπετε να πω; Έχουμε εμβολιαστεί στο 90%, έχουμε υψηλό τείχος υγειονομικής ανοσίας, τηρούμε τα μέτρα προστασίας»
Ε.Β.: «Εγώ σαν ασθενής δεν θα ήθελα με τίποτα να βρεθώ σε μια ΜΕΘ με ανεμβολίαστο γιατρό»
Μ. Γ: «Δεν υπάρχει καμιά αιτία διασποράς στα δημόσια νοσοκομεία»
Ε.Β.: «Πως το διασφαλίζετε αυτό;»
Μ.Γ.: «Είστε δικηγόρος δεν είστε γιατρός!»