Business Insider: Προσδεθείτε, το Greek Drama δεν τελειώνει

Ελλάδα εναντίον όλων… άρθρο του οικονομικού δικτύου αναφέρεται στην κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων, τις παγίδες και τους κινδύνους που μπορεί να πυροδοτήσουν χαοτικές εξελίξεις στη χώρα μέσα στο μήνα

Αναλυτές δυο μεγάλων τραπεζών προβλέπουν πως ο Ιούνιος θα είναι ένας ιδιαίτερα δύσκολος μήνας, ενώ δεν αποκλείουν δυσάρεστες εξελίξεις ακόμη και πριν την 30η Ιουνίου, αν πιστωτές και κυβέρνηση δεν καταφέρουν να δώσουν μέσα στις επόμενες μέρες ένα θετικό δείγμα πως η διαπραγμάτευση πηγαίνει προς τη θετική κατεύθυνση. Άρθρο του Business Insider παραθέτει τις αναλύσεις των τραπεζών για την πορεία της διαπραγμάτευσης και δίνει τα σημεία που μπορεί να τινάξουν το σκηνικό στον αέρα.

Η αμερικανική τράπεζα BAML σε ανάλυσή της τονίζει τη ριψοκίνδυνη διπλωματία της ελληνικής πλευράς, σημειώνοντας τις απρόσμενα αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας μετά την πρόταση των δανειστών που κρίθηκε απαράδεκτη, ενώ από την πλευρά της η βρετανική Barclays εντοπίζει το μεγάλο αγκάθι στις διαφορετικές απόψεις εντός ΣΥΡΙΖΑ που δύσκολα θα δεχτούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές.

Μια παράταση που δεν θα διαρκέσει και πολύ

Μπορεί η καταληκτική ημερομηνία για μια συμφωνία να φαίνεται πως μεταφέρθηκε για τα τέλη του μήνα, μετά το αίτημα της ελληνικής πλευράς προκειμένου να συγχωνευτούν οι τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ σε μία, όμως το greek drama δεν μοιάζει να λαμβάνει εύκολα τέλος.

Η καθυστέρηση για τρεις εβδομάδες της αποπληρωμής των δόσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να δίνει χρόνο, δεν αποσυμπιέζει όμως τις τεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε δανειστές και ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα παραμένει στενό, όπως το περιέγραψαν και ερευνητές της Αμερικανικής Τράπεζα Μέρι Λιντς (BAML) σε ένα σημείωμα με τίτλο: “Ριψοκίνδυνη διπλωματία στην Ελλάδα: Προσδεθείτε“.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο την επόμενη και να επικυρωθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τα 5 δις ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ, αλλά και τα ομόλογα της ΕΚΤ, ως την 20η Ιουλίου. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως το τέλος του καλοκαιριού σε ΕΚΤ και ΔΝΤ εκτιμώνται στα 10 δις ευρώ” σημειώνει στο άρθρο ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στρατηγικός αναλυτής της BAML.

Αν λοιπόν κάποιος βάλει τα πράγματα σε αυτή βάση, συμπεραίνει πως δεν είναι και τόσο μεγάλο το χρονικό διάστημα ως τα τέλη Ιουνίου για μια ευτυχή συμφωνία. Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις τις περασμένης εβδομάδας που υποδηλώνουν πως οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται και τόσο κοντά σε συμφωνία.

Ο φίλος Γιούνκερ και ο επιθετικός Τσίπρας

Το άρθρο κάνει στη συνέχεια αναφορά στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση των δανειστών παράλογη και απαράδεκτη, ενώ παράλληλα αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσα στο Σαββατοκύριακο με τις οποίες ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα πως διαστρέβλωσε τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντησή τους. Τα γεγονότα αυτά κάνουν το κλίμα ακόμη πιο εκρηκτικό, αφού ο κ. Γιούνκερ θεωρείται από τους πιο ελαστικούς παίκτες του “διπλωματικού παιχνιδιού” σε ό, τι αφορά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο κ. Βαμβακίδης σημειώνει πως θετικές εξελίξεις θα πρέπει να φανούν πολύ σύντομα, σε διαφορετική περίπτωση “μπορεί να δούμε αρνητικά σενάρια να ξεδιπλώνονται ακόμη και πριν την 30η Ιουνίου“.

Αγκάθι οι περικοπές για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Από τη δική μας οπτική, η κατάσταση αυτή αντανακλά τις διαφορές μέσα στο ίδιο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεχτεί να πάρει περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές συντάξεων προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία” τονίζουν οι αναλυτές της Barclays.

Νομίζουμε πως ο συμβιβασμός σε τέτοια ακανθώδη ζητήματα από την ελληνική κυβέρνηση θα κοστίσει πολιτικά. Θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει πολιτική κρίση που θα επιτάχυνε τη φυγή κεφαλαίων και θα είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση διαδικασιών ελέγχου εκροής καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες“.

Πηγή: Business Insider

Exit mobile version