«Η ΕΚΤ έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές πως ασκεί πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις» σχολιάζει το Bloomberg. Με την απόφαση της πιέζει την κυβέρνηση και όχι τις τράπεζες
«Η ΕΚΤ έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές πως ασκεί πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις» σχολιάζει το Bloomberg για την απόφαση της Ευρωτράπεζας να μην δεχθεί από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την χορήγηση ρευστότητας. «Οι σημερινές κινήσεις δείχνουν πως έχει επιλέξει να αγνοήσει αυτές τις κατηγορίες και να κάνει αυτό που θωρεί σωστό» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν δρα ανεξάρτητα.
Το Bloomberg, σε άρθρο με τίτλο «Τι πραγματικά σημαίνει η κίνηση της ΕΚΤ κατά του ελληνικού χρέους» και υπότιτλο «Υψηλό πολιτικό παιχνίδι», αναφέρει ότι η κίνηση της ΕΚΤ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις επόμενες ημέρες, θα έχει πολύ μικρή επίδραση στις τράπεζες και τη ρευστότητά τους.
Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι η έκθεση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο κρατικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε περίπου 21 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, το χρέος αυτό υφίσταται «κούρεμα» έως και 40% όταν χρησιμοποιείται από την ΕΚΤ ως εγγύηση.
Όλες οι εγγυήσεις που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ που δεν αποτελούν κρατικό χρέος, εξακολουθούν να είναι απολύτως κατάλληλες για χρήση. Η απόφαση της ΕΚΤ αφορά το ελληνικό κράτος και όχι τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης, τυχόν έλλειμμα ρευστότητας θα καλυφθεί πλήρως από τον μηχανισμό ELA με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Συνεπώς, λέει το Bloomberg, η απόφαση της ΕΚΤ θα έχει μικρή άμεση επίδραση στις ελληνικές τράπεζες και ουσιαστικά πρόκειται για άσκηση πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έχει μιλήσει αρκετές φορές για αναδιάρθωση του χρέους και η ΕΚΤ έδωσε την απάντησή της. Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να μπει ξανά σε πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα επιτρέψει το χρέος της να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση.
Οι άμεσες επιπτώσεις πρέπει να θεωρηθούν ως περιορισμένες στο χώρο της αγοράς, αλλά τεράστιες στο πολιτικό πεδίο.
Πηγές: TheTOC.gr, Bloomberg