Ένα τυπικό ηλιόλουστο πρωινό Τετάρτης, δύο ημέρες μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι εργαζόμενοι (;) αφαίρεσαν τα κάγκελα μπροστά από τη βουλή που προστάτευαν το χώρο από τους διαδηλωτές τα τελευταία τρία χρόνια. Το λεωφορείο των ΜΑΤ που βρισκόταν πλησίον του κοινοβουλίου αποχώρησε και οι καθαρίστριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών έκλαιγαν από τη χαρά τους στο άκουσμα της είδησης ότι θα επαναπροσληφθούν.
Εικόνες της Αθήνας μεταφέρει το Bloomberg και μέσα από αυτές προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, με την αλλαγή της κυβέρνησης.
Σαφώς, οι καθαρίστριες αποτελούν σημαντικό κομμάτι του ρεπορτάζ και για σημειολογικούς λόγους. Μια εξ αυτών, η Ευαγγελία Αλεξάκη λέει: «Οι 30χρονοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά στις μέρες μας, πολύ λιγότερο γυναίκες σαν κι εμένα που είμαι 58 χρονών γιαγιά». Τώρα θα επιστρέψει στην Κέρκυρα και θα συνεχίσει τη δουλειά της ως καθαρίστρια.
Τη στιγμή που οι αγορές έδειξαν πως έχουν αντίθετη άποψη για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Τσίπρας επιδιώκει να ανακατέψει το παλαιό πολιτικό σύστημα, να φέρει καινούργιο αέρα και να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους δανειστές. Το μεσημέρι της Τετάρτης είναι τελείως διαφορετικό, καθώς σύννεφα μαζεύονται πάνω από το κοινοβούλιο και κάποιοι, σημειώνει το άρθρο, λένε πως αυτό είναι κακός οιωνός από τη στιγμή που ο Τσίπρας έκανε λόγο για ηλιόλουστες ημέρες στην Ελλάδα. «Όταν έχεις αντέχει το χιόνι και τον καύσωνα, δεν σε νοιάζει μια βροχούλα», απαντάει με στόμφο η Αλεξάκη.
Την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα, ο σκεπτικισμός για το τι θέλει πραγματικά να κάνει ο Τσίπρας εντάθηκε από τη στιγμή που συμφώνησε με τους ΑΝΕΛ, αναφέρει το Bloomberg, Μετά ήρθαν οι δηλώσεις των υπουργών και στη συνέχεια η πτώση του χρηματιστηρίου και η ραγδαία άνοδος των ομολόγων.
Λέει ο Γιενς Μπάστιαν, πρώην μέλος της ελληνικής Task Force της Κομισιόν, «πολλοί διεθνείς παρατηρητές φαίνεται πως έχουν χάσει εντελώς την ορθολογική ικανότητά τους για να προβούν σε κρίσεις. Ξαφνικά όλα μοιάζουν να έχουν πάρει το δρόμο τους και η τάξη να έχει επανέλθει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. Αυτό είναι είτε από άρνηση, είτε γιατί κάποιοι σκόπιμα προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και τις επιδόσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών».
Από την άλλη, όμως, οι επενδυτές και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περιμένουν ο Τσίπρας να κάνει μια αλλαγή κατεύθυνσης τώρα που είναι στην εξουσία, όπως το έκαναν και οι προκάτοχοί του, αυτό που ονομάζουμε ”kolotoumba” (σ.σ.: έτσι ακριβώς το γράφει ο συντάκτης), μια κλασική ελληνική λέξη».
Η πιθανότητα μιας «kolotoumba» δεν φαίνεται να απασχολεί τους ψηφοφόρους του Τσίπρα όπως τον 21χρονο Νίκο Δρακόπουλο που απαντάει: «Έχει κάνει πολλές και ενδεχόμενα θα κάνει και άλλες αρκεί να μην είναι κραυγαλέες. Δεν μπορεί να έρθει και να πει πως δεν θα πάρει κανένα μέτρο και μετά να το κάνει. Πρέπει να τα βάλει με τους πλούσιους».
Το απόγευμα της Τετάρτης, στο κλείσιμο της ημέρας, λίγο πριν ξεκινήσει η βροχή, ο Γιάνης Βαρουφάκης πηγαίνοντας προς το υπουργείο Οικονομικών δέχεται συγχαρητήρια στο δρόμο, άλλοι τον επευφημούν, άλλοι του δίνουν το χέρι τους κι εκείνος ανταποκρίνεται. Μια γυναίκα του λέει: «Σπουδαία, σπουδαία! Πώς και πώς περίμενα κάτι να αλλάξει». Ο 21χρονος Δρακόπουλος συμπληρώνει: «Είναι μια νέα κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με την Ελλάδα. Είδαμε τι έκαναν οι προηγούμενοι, επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας τρομάζει πια». Μετά ξεκίνησε η βροχή…
Πηγές: iefimerida.gr, Bloomberg