Bloomberg: Ευρώπη, συμβιβάσου με την Ελλάδα – Είναι προς το συμφέρον και των δυο σας

Για άλλη μια φορά το δίκτυο Bloomberg παίρνει θέση στη διαμάχη της Ελλάδας με την Ευρώπη και τάσσεται αναφανδόν υπέρ των ελληνικών θέσεων ζητώντας από τους εταίρους να μας συναντήσουν στα μισά του δρόμου έτσι ώστε να εξευρεθεί λύση.

Όπως αναφέρει το άρθρο: «Ο κ. Βαρουφάκης θα συναντήσει την Τετάρτη τους ομολόγους του στην ΕΕ και θα τους παραδώσει τις προτάσεις του. Η σημασία της διαπραγμάτευσης, δίχως να υπερβάλλουμε, είναι μεγάλη καθώς διακυβεύεται το μέλλον του ευρωσυστήματος. Δεν έχουν τόσο σημασία οι λεπτομέρειες της πρότασης, όσο η διάθεση και των δύο πλευρών να συμφωνήσουν και επ΄αυτού υπάρχουν λίγα σημάδια. Η Ελλάδα και η ΕΕ ζητούν για ένα Grexit σαν να ήταν ένα πιθανό σενάριο που θα ήθελαν να έχουν υπόψιν και αυτό είναι ένα απερίσκεπτο μήνυμα προς τους επενδυτές. Ο Βαρουφάκης εξακολουθεί να επιμένει πως η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει το υπάρχον πρόγραμμα που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και ζητάει ένα πρόγραμμα ”γέφυρα”, αλλά μέχρι στιγμής η υπόλοιπη Ευρωζώνη του απαντάει ”με τίποτα”».

Στη συνέχεια το άρθρο σημειώνει τη μεταστροφή της δημόσια ρητορικής από την πλευρά του κ. Βαρουφάκη καθώς πλέον δεν μιλάει για διαγραφή χρέους, αλλά ανταλλαγή ομολόγων που να συνδέονται με ρήτρες ανάπτυξης και παραμονή μεγάλου μέρους των μεταρρυθμίσεων που υπάρχουν στο τωρινό πρόγραμμα.

Δεν είναι άσχημες οι προτάσεις

«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι άσχημες όσο θα περίμενε κανείς. Στην πραγματικότητα έχουν κάποια νόημα. Αναγνωρίζεται ευρέως πως το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας έχει αποτύχει. Επέβαλε πάρα πολύ λιτότητα, ισοπέδωσε την οικονομία και, ως εκ τούτου, δεν κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο το χρέος. Σωστή ή λάθος, η τροποποιημένη θέση της Ελλάδας θα πρέπει, τουλάχιστον, να θεωρηθεί ως μια βάση διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, και ειδικά αυτή της Γερμανίας, αρνούνται να μετακινηθούν. ”Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε”, λένε. Την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε με δυσοίωνο τρόπο πως αν η Ελλάδα δεν θέλει η τελική δόση από το πρόγραμμα διάσωσης, ”τότε έχουμε τελειώσει” και συμπλήρωνε πως οι πιστωτές της Ελλάδας “δεν μπορούν να διαπραγματευτούν για ένα νέο πρόγραμμα”».

Το άρθρο του Bloomberg διερωτάται: «Γιατί στην ευχή συμβαίνει αυτό; Δεν είναι ανήκουστο εντός της ΕΕ να συζητούνται στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν, προγράμματα που απέτυχαν και συμφωνίες που χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση. Κάποιος κυνικός θα μπορούσε να πει πως όλη αυτή η ακολουθία είναι μια τυπική διαδικασία λειτουργίας. Φαίνεται παράλογο να προσπαθεί κάποιος να σπάσει αυτή τη συνήθεια, τη στιγμή που μια αταλάντευτη ακαμψία απειλεί την επιβίωση του συστήματος του ευρώ».

Παράδοση άνευ όρων

Για να καταλήξει το άρθρο: «Ακούγοντας κανείς τον Σόιμπλε, η Ελλάδα θα πρέπει να παραδοθεί άνευ όρων. Τι θα κάνουν τότε οι Έλληνες ψηφοφόροι και η νέα τους κυβέρνηση; Εάν η Ελλάδα αρνηθεί την προσφορά της Γερμανίας για εθνική ταπείνωση και οι άλλες κυβερνήσεις ακολουθήσουν τις επιταγές του Σόιμπλε, τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να χρεοκοπήσει, να επιβάλει έλεγχο κεφαλαίων ως πρελούδιο και στη συνέχεια να αποχωρήσει από το ευρώ. Οι πιστωτές της θα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι αν είχαν έρθει σε συμβιβασμό και, ενδεχομένως, πολύ χειρότερα, αν οι παράπλευρες απώλειες από ένα Grexit δεν θα μπορούν να περιοριστούν. Η Ελλάδα έκανε λίγο πίσω, ίσως θα πρέπει να κάνει και λίγο ακόμη. Αποχώρησε από την απερίσκεπτη επιθετικότητα και ζητάει να κάνει μια συμφωνία. Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί. Αν αρνείται, και το σύστημα αποτύχει, ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να έχει να δώσει μαι εξήγηση».

Πηγές: iefimerida.gr, Bloomberg

Exit mobile version