Αυτοκίνητο & Ασφάλεια: Τα Ευκόλως Εννούμενα που Δεν Πρέπει να Παραλείπονται

Αυτονόητα ή μη, κάποια πράγματα περί ασφάλειας αυτοκινήτου θα πρέπει να λέγονται και να γράφονται διαρκώς, καθώς τα στατιστικά συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι για τον Έλληνα οδηγό τίποτα δεν είναι αυτονόητο και σε πολλές περιπτώσεις δεν επικρατεί καν στους δρόμους αυτό που ονομάζουμε common sense… Αντ’ αυτού τρέλα και παραλογισμός έχουν πάρει τη θέση της λογικής και του οδηγού!

Ασφάλεια

Για όσους, λοιπόν, μαθαίνουν τώρα να οδηγούν, για όσους πρόκειται να το κάνουν στο μέλλον και φυσικά για όσους επιθυμούν να διορθώσουν την οδηγική τους συμπεριφορά, θα αναφέρουμε τις βασικές αρχές που πρέπει να τηρεί ένας υπεύθυνος οδηγός προκειμένου να προφυλάξει την ασφάλεια αυτοκινήτου αλλά κυρίως την σωματική ακεραιότητα του ίδιου και των γύρω του.

Η ασφάλεια μας και του αυτοκινήτου είναι κυρίως στο χέρι μας

  1. Δεν οδηγούμε όταν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ. Μην κοροϊδευόμαστε, όλοι μας ξέρουμε πότε πρόκειται να βγούμε και να πιούμε, σπάνια τυχαίνει κάτι απρογραμμάτιστο. Με ποιο σκεπτικό, επομένως, ενώ ξέρουμε ότι θα πιούμε στην προγραμματισμένη μας έξοδο, παίρνουμε το αυτοκίνητο μας; Είναι βολικό το “πήγαινε”, το κατανοούμε, αλλά υπενθυμίζουμε πόσο επικίνδυνο είναι το “έλα” όταν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ. Επιλέγουμε να κινηθούμε με τα ΜΜΜ, με ταξί, με το αυτοκίνητο ενός φίλου που δεν πίνει, περνάμε καλά και επιστρέφουμε σώοι. Τόσο απλά.
  2. Δε μιλάμε στο κινητό ενώ οδηγούμε! Ναι, είναι δελεαστικό να απαντήσουμε σε μια κλήση και να μιλήσουμε με αγαπημένα μας πρόσωπα, να μας κάνουν συντροφιά στην κίνηση και να ακούσουμε τα νέα τους αλλά φλερτάρουμε επικίνδυνα να ακούσουμε και κάποιο… μπαμ! Δεν χρειάζεται να μας το πουν οι ειδικοί ότι το κινητό αποσπάει την προσοχή μας και μας αποσυνδέει τελείως από το περιβάλλον μας.
  3.  Όρια ταχύτητας και ασφάλεια πάνε μαζί. Δεν είμαστε ασφαλείς όταν τα παραβιάζουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να το κάνουμε. Εξάλλου, αν έχουμε αργήσει δεν κερδίζουμε κάτι με το να τρέχουμε, καθώς δε γίνεται να αργήσουμε δύο φορές! Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι ο δρόμος δεν μας ανήκει, δεν φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί μόνο εμάς, πρέπει να σεβόμαστε τα όρια, να σεβόμαστε την ασφάλεια όλων.
  4. Απόσταση ασφαλείας, αυτή η άγνωστη… Ειλικρινά πόσο δύσκολο είναι να συλλάβει ο κοινός νους ότι η απόσταση σώζει ζωές; Κολλημένα αυτοκίνητα το ένα με το άλλο στην κίνηση, κολλημένα μεταξύ τους σχεδόν και στην εθνική οδό. Γιατί όλοι μας πιστεύουμε ότι είμαστε παραπάνω από ικανοί να αντιδράσουμε σωστά και στην ώρα μας όταν φρενάρει ο μπροστινός με 140 χλμ/ώρα. Αλήθεια τώρα;
  5. Φοράμε ζώνες ασφαλείας πάντα! Και φοράμε όλοι οι επιβάτες όχι μόνο ο οδηγός. Ναι ναι και για μια απόσταση 50 μέτρων. Η χρήση της ζώνης ασφαλείας θα πρέπει να γίνεται ακούσια με το που επιβιβαζόμαστε στο αυτοκίνητο, χωρίς δεύτερη σκέψη και ας τσαλακωθεί το πουκάμισο μας… (φυσικά το ίδιο ισχύει και για το κράνος και τα μαλλιά!)

Φυσικά δεν είναι μόνο τα παραπάνω 5 πράγματα που θα πρέπει να δίνουμε σημασία ενώ οδηγούμε. Αυτά σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια της σωματικής μας ακεραιότητας. Η ασφάλεια αυτοκινήτου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, επίσης αυτόνοητους, οι οποίοι, όμως, φαίνεται να μην λαμβάνονται υπ’ όψιν.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι πρέπει να απομακρύνουμε πάντα τα κλειδιά από το αυτοκίνητό μας, ακόμα κι αν παρκάρουμε σε ιδιόκτητο χώρο. Δεν αφήνουμε ξεκλείδωτες τις πόρτες ή τα παράθυρα ανοιχτά, δεν αφήνουμε αντικείμενα όπως, σακούλες και τσάντες σε εμφανή σημεία κα.

Δεν ξεχνάμε ότι ο καλός οδηγός φαίνεται από την οδηγική του συμπεριφορά, την υπευθυνότητα και την ευσυνειδησία του και όχι μόνο από το αν ξέρει να αλλάζει ταχύτητες (που και αυτό τείνει να καταργηθεί…).

Exit mobile version