Μερικοί από τους πλουσιότερους και πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον πλανήτη, που ο προσωπικός τους πλούτος είναι μεγαλύτερος από το συνολικό προϋπολογισμό ολόκληρων κρατών, έχουν ένα κοινό – ποιό είναι αυτό αναρωτιέστε πολύ εύλογα:
Η επιθυμία και το πάθος για επιτυχία ήταν το κοινό χαρακτηριστικό τους. Πρόθυμοι να αντισταθούν στις πιθανότητες και να αψηφήσουν την ασφαλή επιλογή των σπουδών και της εύρεσης εργασίας. Εγκατέλειψαν το κολέγιο και επέλεξαν να γίνουν επιχειρηματίες.
Μπορεί να μην έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, αλλά σίγουρα είχαν την ικανότητα και ίδρυσαν τις μεγάλες εταιρείες που όλοι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε, όπως η Microsoft, το Facebook, το Twitter και WhatsApp.
Μπιλ Γκέϊτς
Ο Μπιλ Γκέϊτς είναι ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού στον κόσμο, της Microsoft. Με προσωπικό καθαρό πλούτο που ξεπερνά τα 81 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Μπιλ Γκέιτς είχε παρατήσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ ύστερα από δύο χρόνια σπουδών.
Το 2007 του απονεμήθηκε τιμητικό πτυχίο από το παλιό του κολέγιο, όπως θα περίμενε κανείς.
Από το 1987 ο Μπιλ Γκέϊτς κατατάσσεται συνεχώς σε μια από τις κορυφαίες θέσεις των 400 πλουσιότερων ανθρώπων στο κόσμο του περιοδικού Forbes. Ο ίδιος και η σύζυγός του Melinda έχουν δωρίσει αρκετά ποσά σε φιλανθρωπίες και έχουν ιδρύσει το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates.
Μάικλ Ντελ
Ο Μάικλ Ντελ είναι ο ιδρυτής της Dell Computer Corporation. Είναι ένας από τους νεότερους CEO της εταιρείας Fortune 500 και αξίζει περίπου 18.8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Μάικλ Ντελ έδειχνε πάντα ενδιαφέρον για τα gadgets από νεαρή ηλικία και μόλις στην ηλικία των 12 έκανε την πρώτη επιχειρηματική του ενέργεια.
Έπλενε πιάτα σε ένα τοπικό κινέζικο εστιατόριο για να κερδίσει χρήματα για το χόμπι του, που ήταν η συλλογή γραμματοσήμων. Ο Μάικλ παρακολούθησε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας την επιστήμη της βιολογίας, αλλά οι υπολογιστές ήταν το πραγματικό του πάθος. Δημιούργησε και πούλησε υπολογιστές ενώ σπούδαζε πριν εγκαταλείψει ολοκληρωτικά τις σπουδές του για να ξεκινήσει την Dell Computer Corporation.
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Η ταινία του 2010 The Social Network έδειξε το συναρπαστικό ταξίδι του Μαρκ Ζάκερμπεργκ από τον φοιτητή του Χάρβαρντ που έφερε την επανάσταση της παγκόσμιας επικοινωνίας με την ίδρυσή της πλατφόρμας του Facebook.
Ενώ σαν φοιτητής σχεδίασε ένα πρόγραμμα για φοιτητές του Χάρβαρντ, όπου θα μπορούσαν να ψηφίσουν για την ελκυστικότητα των συναδέλφων φοιτητών, αυτό το ίδιο πρόγραμμα μετατράπηκε στην πλατφόρμα που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα.
Ονομάστηκε FaceMash και ήταν ο σπόρος μιας πλατφόρμας που θα άλλαζε όλα τα δεδομένα στην ψηφιακή επικοινωνια και θα έφερνε την επανάσταση στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις παγκοσμίως.
Ο Μάρκ εγκατέλειψε το Χάρβαρντ και το Facebook εξελίχθηκε σε ένα κοινωνικό δίκτυο που σημειώνει πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες. Η προσωπική του καθαρή αξία είναι πάνω από 34 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Facebook εκτιμάται σε πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον Μάρκ έναν από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο.
Στήβ Τζομπς
Ο Στήβ Τζομπς ήταν ο ιδρυτής της Apple. Σε αυτήν την τρέχουσα εποχή υψηλής τεχνολογίας τα iPhone, iPad, και οι υπολογιστές Mac και όλα τα άλλα προϊόντα της Apple είναι συνώνυμα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όταν κάνουμε λόγο για ψηφιακές συσκευές.
Ο αείμνηστος επιχειρηματίας έφυγε από το Reed College για να ξεκινήσει μια μικρή εταιρεία στο γκαράζ του, μαζί με τον συνεργάτη Steve Wozniak.
Η μάρκα της Apple γεννήθηκε και ευημερούσε από τις πρώτες μέρες της, κάνοντας τους υπολογιστές Apple Macintosh να γίνουν ηγέτες στον κλάδο των επικοινωνιών.
Συγκεκριμένα, οι φιλοδοξίες του Στήβ Τζομπς δεν περιελάμβαναν ποτέ την αναζήτηση προσωπικού πλούτου αλλά την προσπάθεια αύξησης του μεγαλύτερου αγαθού στην κοινωνία: που γι’ αυτόν ήταν η τεχνολογία και η καινοτομία.
Λάρι Έλισον
Μπορεί να μην έχετε ακούσει για τον Λάρι Έλισον, αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχετε ακούσει για ένα πρόγραμμα υπολογιστή που ονομάζεται Oracle. Γεννημένος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, μονογονεϊκής οικογένειας, ο Λάρι στάλθηκε για να πάει και να ζήσει στους συγγενείς του όταν ήταν παιδί.
Η μητέρα του Λάρι πέθανε όταν ήταν φοιτητής και εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, αλλά αποχώρησε μετά από ένα εξάμηνο φοίτησης.
Συνέχισε να εργάζεται από δουλειά σε δουλειά πριν γίνει προγραμματιστής υπολογιστών και ανέπτυξε το πρόγραμμα λογισμικού Oracle. Το 2014 ο Λάρι κατατάχθηκε ως το 5ο πλουσιότερο άτομο στον κόσμο. Η καθαρή του αξία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Sean Parker
Ο Σον Πάρκερ ίδρυσε το πρόγραμμα κοινής χρήσης αρχείων που ονομάζεται Napster. Επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται και να μεταδίδουν αρχεία ψηφιακής μουσικής. Ο Σον ήταν ένας χάκερ παγκόσμιας κλάσης και από τα εφηβικά του χρόνια εισέβαλε σε οργανισμούς και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
Είναι εν μέρει ιδιοφυΐα, και εν μέρει, διαβόητος για τις ικανότητές του στον κυβερνοχώρο. Συνέχισε και ανακάλυψε τα Plaxo και Airtime και υπηρέτησε στα διοικητικά συμβούλια διαφόρων μεγάλων εταιρειών, όπως το Spotify και αποτελέι μέρος του Ιδρυτικού Ταμείου. Η καθαρή του περιουσία εκτιμάται σε 3,2 δισ. Δολάρια.
Φυσικά μπορούμε να αναφέρουμε και εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις αυτοδημιούργητων ανθρώπων, με τη λίστα αυτή να συνεχίζει επ’ άπειρον. Όμως αν πρέπει να συγκρατήσουμε κάτι απ’ όλη αυτή την εντυπωσιακή λίστα των πετυχημένων ανθρώπων, είναι ότι η αποφασιστικότητα και η προσήλωση σε έναν στόχο, η διαρκής και η αδιάλειπτη προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου, είναι αυτό που ξεχωρίζει και εν τέλει επιβραβεύει τα άτομα κάθε επαγγελματικού κλάδου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος πρέπει να αποχωρήσει από τις σπουδές του ώστε να επιτύχει τον προσωπικό του στόχο.
Αντιθέτως μάλιστα, η ακαδημαϊκή εκπαίδευση ενός ατόμου είναι το εισιτήριο του για μια αγορά εργασίας που δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης και κερδοφορίας. Σπουδές όπως η επιστήμη της ναυσιπλοΐας και των ναυτιλιακών, όπου συνεχίζουν να προσφέρουν επαγγελματικές ευκαιρίες σε έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο, που υπόσχεται την επαγγελματική επιτυχία και ευημερία.
Και σήμερα με την ανάπτυξη των μέσων τεχνολογίας και εκπαίδευσης μπορείς να παρακολουθήσεις τις σπουδές του μέλλοντος, παρακολουθώντας διαδικτυακά μαθήματα e-learning στα ναυτιλιακά, ώστε να καταρτιστείς με τις απαραίτητες γνώσεις και να “κατακτήσεις” τις δικές σου επαγγελματικές κορυφές, παίρνοντας ως παράδειγμα την παραπάνω λίστα των πολύ επιτυχημένων ανθρώπων της σύγχρονης οικονομίας. Ώστε να καταφέρεις να ζήσεις το μέλλον που αξίζεις και ονειρεύεσαι.