Αυστηρή προειδοποίηση Πλεύρη για μεταναστευτικό: «Δεν παραδίδουμε τη χώρα στις καραβιές, δεν δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου»

μεταναστευτικό

Η κυβέρνηση διατηρεί τη σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, με τον Θάνο Πλεύρη να ξεκαθαρίζει πως η χώρα δεν πρόκειται να γίνει πεδίο μαζικής εισόδου μεταναστών.

Μετακινήσεις μεταναστών και επίκεντρο η Κρήτη

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά μεταναστών που έφτασαν πρόσφατα στην Κρήτη προς την Αθήνα, με την κυβέρνηση να παραμένει ανυποχώρητη στη στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των επιστροφών προς τις χώρες προέλευσης.

Όπως σημείωσε, το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 22 Ιουλίου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο υπέρβασης των ευρωπαϊκών οδηγιών. Επιπλέον, γνωστοποίησε πως προγραμματίζει νέα επίσκεψη στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για ένα καλά οργανωμένο και σχεδιασμένο κύμα εισόδου μεταναστών στη χώρα, το οποίο χαρακτήρισε «εισβολή».

«Δεν παραδίδουμε τη χώρα στις καραβιές»

«Εμείς δεν παραδίδουμε τη χώρα στις καραβιές. Μιλάμε με ειλικρίνεια στην Κρήτη: Δεν θα λιμνάζει ο πληθυσμός σε συνθήκες κλειστής δομής, Θα μπαίνουν, θα καταγράφονται και θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αποτροπή παραμονής μεταναστών στις δομές του νησιού.

Αποκλεισμός αιτήσεων ασύλου για συγκεκριμένες περιπτώσεις

Στη συνέχεια, ο υπουργός εξήγησε ότι για το προσεχές τρίμηνο, όσοι φτάνουν από χώρες της Βόρειας Αφρικής δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν αίτηση ασύλου.

«Ακούω μια κριτική και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που λέει κάντε τους γρήγορα τον έλεγχο του ασύλου και επιστρέψτε τους. Η χώρα αυτή τη στιγμή έλεγχο ασύλου σε πρώτο βαθμό κάνει στις 28 μέρες και σε δεύτερο βαθμό στους 5-6 μήνες. Αν έρχονται 1.000 άτομα την ημέρα, εκ των οποίων το 70 με 80% δεν έχει προσφυγικό προφίλ, βάσει της πρότασης του ΠΑΣΟΚ θα παραμένουν εδώ έξι μήνες, να τους παρακολουθούμε μέχρι να απορριφθεί το άσυλό τους και να τους επιστρέψουμε. Εμείς κάνουμε κάτι πάρα πολύ απλό. Δεν δεχόμαστε αιτήσεις ασύλου. Άρα κρατούνται και γίνεται και πράξη απέλασης επειδή δεν μπορούν να υποβάλλουν άσυλο».

Κριτική στην Αριστερά και αναφορά στην ευρωπαϊκή στάση

Ο Πλεύρης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις από την πλευρά της Αριστεράς, λέγοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης ενδεχομένως να ενοχλεί, αλλά έχει πλέον γίνει σαφές στην Ευρώπη πως το μεταναστευτικό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ελαστικότητα.

«Καταλαβαίνω ότι ενοχλεί αρκετά την Αριστερά. Αλλά η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι πλέον οι κατατρεγμένοι ανά τον κόσμο θα μπορούν να έρχονται και να έχουμε φαινόμενα που όχι απλά δεν εντάσσονται στις κοινωνίες, αλλά λειτουργούν επιθετικά σε αυτές τις κοινωνίες. Για τους Έλληνες η εθνική μας συμμετοχή είναι από 15 έως 25% και στην Ευρώπη δεν είναι κουτόφραγκοι. Να υπάρχει λελογισμένο πλαίσιο ώστε προφανώς ο καθένας που έρχεται εδώ να τυγχάνει των παροχών που ορίζει η Ευρώπη, αλλά να μην μπαίνουμε σε καθεστώς όπου τα προνόμια αυτά να είναι τέτοια που να ξεπερνούν προνόμια που μπορεί να έχει ο φορολογούμενος Ευρωπαίος που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας», κατέληξε.

Exit mobile version