Η παιδική και οικογενειακή σειρά που σημάδεψε τη δεκαετία του ’70 και κράτησε τους τηλεθεατές καθηλωμένους για επτά ολόκληρα χρόνια, έχει μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη, αν και σήμερα διασώζεται μόλις ένα επεισόδιο.
Μια σειρά γεμάτη εικόνες, πρόσωπα και μουσική
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το «Λούνα Παρκ»; Μια από τις πιο αγαπημένες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, που συνδύαζε κωμικά σκετσάκια, τραγούδι, διαγωνισμούς και ατμόσφαιρα γιορτής. Στην καρδιά του προγράμματος, ο αξέχαστος «κυρ Γιώργης», τον οποίο ενσάρκωνε μοναδικά ο σπουδαίος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Με την ιδιαίτερη του παρουσία, έδινε ζωή σε έναν ήρωα αυθεντικό και γεμάτο ανθρωπιά.
Η τηλεοπτική ιδέα που ξεχώρισε
Πίσω από την επιτυχία του «Λούνα Παρκ» βρίσκονταν δύο από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της εποχής: ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης και ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Όπως θυμάται ο Χρήστος Μαραμένος, «Ο Δαλιανίδης ήθελε να κάνει κάτι που να έχει και μουσική και χορό και πρόζα και παιχνίδι κι αν θυμάμαι καλά η ιδέα δεν ήταν δική του αλλά του παραγωγού του Ντένη Πετρόπουλου».
Κάθε Πέμπτη από το 1974 έως το 1981, μικροί και μεγάλοι έδιναν ραντεβού μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσουν το «Λούνα Παρκ». Η τελευταία εκπομπή μεταδόθηκε το Σάββατο 9 Μαΐου 1981. «Καλησπέρα σας. Άλλη μια εκπομπή του Λούνα Παρκ είναι πάλι κοντά σας, μόνο που αυτή τη φορά είναι η τελευταία». Με αυτά τα λόγια έπεσε η αυλαία της εμβληματικής σειράς.
Ένα αρχειακό κενό που πληγώνει
Παρά τα 330 επεισόδια που γυρίστηκαν, σήμερα σώζεται μόνο το τελευταίο. Το αρχείο της ΕΡΤ δεν κατάφερε να διατηρήσει τα υπόλοιπα, ένα γεγονός που προκαλεί λύπη στους νοσταλγούς της σειράς και συνολικά στην τηλεοπτική ιστορία. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος είχε αναλάβει ενεργό ρόλο στο εγχείρημα. Αν και απαιτητικός και αυστηρός στα γυρίσματα, παρέμενε αγαπητός από όλους.
Πρωτοποριακό για την εποχή του
Το «Λούνα Παρκ» ήταν και τηλεπαιχνίδι. Όπως εξηγεί ο Χρήστος Μαραμένος, «Δεν είχε ξαναγίνει στην ελληνική τηλεόραση κάτι τέτοιο. Ήταν ένα σόου ταυτόχρονα τηλεπαιχνίδι, με διαγωνισμούς και με πολύ μεγάλα δώρα για την εποχή, αυτοκίνητο, μικρό διαμερισματάκι και ταυτόχρονα σίριαλ».
Την παρουσίαση ανέλαβε αρχικά ο Τέρενς Κουίκ, ενώ στη συνέχεια πέρασαν και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί από το πόστο, όπως η Μάρω Κοντού, ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης και η Ισμήνη Καλέση.
Οι ρόλοι που έμειναν στην καρδιά των θεατών
Ο γάμος του κυρ-Γιώργη με την Ουρανία, την οποία ενσάρκωσε με ξεχωριστό τρόπο η αξέχαστη Άννα Παϊταζή, ήταν από τις στιγμές που συγκίνησαν. Μαζί τους και άλλοι χαρακτήρες: η ανιψιά του Κάθριν, η Τούλα με το παιχνίδι των κρίκων και φυσικά η «Μαρία η χαρτορίχτρα», που χάριζε άφθονο γέλιο. Το καστ ανανεωνόταν διαρκώς, διατηρώντας την εκπομπή ζωντανή και ενδιαφέρουσα.
Το φινάλε μιας ολόκληρης εποχής
Τα τελευταία δύο χρόνια της σειράς, ο κυρ-Γιώργης εγκαταλείπει το λούνα παρκ και ανοίγει ψιλικατζίδικο. Την ίδια περίοδο, το φθινόπωρο του 1980, αποχωρεί και η Ουρανία. Τον Μάιο του 1981, ο Γιάννης Δαλιανίδης αποφασίζει να ρίξει την αυλαία, κρίνοντας πως το «Λούνα Παρκ» είχε ολοκληρώσει την αποστολή του. Το 1976 είχε κυκλοφορήσει και ο ομώνυμος δίσκος της εκπομπής, με 13 τραγούδια και σκετσάκια που συνόδευαν τις αγαπημένες στιγμές των θεατών.
Δείτε εδώ το τελευταίο επεισόδιο: